Női fogsor - férfi fogsor - megmondjuk a különbségeket,...
Címlap / Szépség-Egészség / Női fogsor - férfi fogsor - megmondjuk a különbségeket, amiket nem tudtál!

Dr. Bakos Anikó

Női fogsor - férfi fogsor - megmondjuk a különbségeket, amiket nem tudtál!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-22

A nők köztudottan jobban adnak a szájhigiéniára, mégis a nők fogai rosszabbak a férfiakéinál. Az elégtelen szájhigiénia hátterében álló dohányzás, túlsúly, cukorbetegség mindkét nemet sújtja, de mi az oka annak, hogy mégis a nők fogai hamarabb romlanak?  

A jelenség hátterében elsősorban a női szervezetben végbemenő biológiai változások állnak. Ezek a fogak romlásának minden nő esetében elkerülhetetlen hormonális okai, melyekkel, ha tisztában vagyunk, odafigyelve sokat javíthatunk fogaink esélyein.

Egy nő életében öt időszak is van, amikor a különböző dentális megbetegedések iránti hajlam fokozódik. Melyek is ezek a fogainkra veszélyes időszakok? Pubertás kor, a minden havi menstruációs ciklus, a fogamzásgátló tabletták szedése, a terhesség és a menopauza időszaka.

Tekintsük át ezeket az időszakokat, picit részletesebben. A pubertás idején megemelkedik a női hormonszint, mely következtében az ínyben fokozódik a véráramlás, s változik a szervezet válasza a dentális plakkra.

A dentális plakk a szájüregben, főként a kemény felületeken, tehát elsősorban a fogakon kialakuló un. „bevonat”, mely főként baktériumokból, fehérjékből és szénhidrátokból áll. Eltávolítása fogmosással lehetetlen, nem tudjuk úgy „lesöpörni” fogainkról, mint a lepedéket, csak fogorvos tudja orvosi eszközökkel eltávolítani. A megelőzés szempontjából a napi háromszori, étkezés utáni fogmosás elengedhetetlen, s a kialakult plakkok bizonyos időszakonkénti fogkő eltávolítással történő megszüntetésével sokat tehetünk a fogszuvasodás ellen.A pubertás idején az íny puhává és vörössé válik, megnő a fogtisztítás közbeni fogínyvérzés gyakorisága. Majd az első menstruációval a megemelkedett progeszteronszint okozta hormonális hatás keseríti meg a női fogak életét. Főleg a menstruációt megelőző napokban figyelhető meg az élénkvörös, duzzadt fogíny, az ínyvérzés, mint „kísérő tünetek”, s nem ritka, hogy a fájdalmas aphták is gyakoribbá válnak a szájüregben.

Ugyancsak a progeszteron a hormonális fogamzásgátlók egyik fő összetevője, hasonló hatást eredményezve fogaink tekintetében, mint a pubertás kori hormonális változások.
A terhesség időszakában a női szervezet, a hormonháztartás jelentős változása következik be. Különösen a várandósság 2. és 8. hónapja között találkozhatunk ismét a megemelkedett progeszteron szinttel, s annak a fogakra gyakorolt kedvezőtlen hatásaival.

Mind a fogamzásgátló tabletták szedéséről, mind a várandósság tényéről értesítsük fogorvosunkat, s járjunk rendszeres fogászati kontrollra. Egy jó fogorvos ellátja a páciensét mindazokkal a tudnivalókkal, melyeket megfogadva a női test hormonális változásának fogakra gyakorolt negatív hatása mérsékelhetők.

A menopauza, változókor idején a nők testileg, lelkileg változáson mennek keresztül, így a szájüreg állapota is új irányt vesz. Az ösztrogénszint hanyatlása a csontsűrűség csökkenéséhez vezethet, előidézve akár a fogak elvesztését is. A változókorban megváltozik az ízérzékelés, a hideg és forró italokra való szájüregi reakció, csökken a nyáltermelés mértéke. A szájszárazság a szájüregi baktériumok elszaporodásának kedvez, ezáltal a fogszuvasodás és a különböző ínybetegségek kialakulásának, hisz így nincs elég nyál a szájban, ami közömbösítené a plakkban található savakat.

Napjainkban rendelkezésünkre áll már mesterséges nyál is, s számos speciálisan e célra kifejlesztett termék, melyek vény nélkül is megvásárolhatók. A rendszeres fogászati kontroll során ezekről is kérhetünk felvilágosítást fogorvosunktól, s ha mégis bekövetkezik a baj, porcelán héj és porcelán korona által teljesen ép fog hatását keltő beavatkozást is igényelhetünk fogorvosunktól.

A megbízható és igazoltan élethű Noritake teljes porcelán héj és korona kizárólag frontfogak esetében alkalmazható. A Noritake esztétikus porcelán héj csupán a fog külső felszínét érinti, a veleszületett foltok, zománchibák, torz fogazat kiküszöbölésére, jelentősen hozzájárulva az érintett önbizalmának helyreállításához. A Noritake teljesen esztétikus porcelán korona porcelán rétegei ugyanúgy áteresztik a fényt, mint a természetes élő fogak, tökéletesen imitálva az élő fog látszatát. Mindkét megoldás esztétikailag hibátlan hatást biztosít.

Dr. Bakos Anikó
fogszakorvos
www.nicodental.com
(fotó forrása:daliadivat.hu)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6302 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x