Ismerkedj meg Ásókával, a körömgombával!
Címlap / Szépség-Egészség / Ismerkedj meg Ásókával, a körömgombával!

Ismerkedj meg Ásókával, a körömgombával!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-07

Ásóka a láb- és kézkörmök alatt élő gomba, mely aktív fertőzést okozva, nemcsak esztétikai problémát jelent. Nedves, meleg helyen gyorsan szaporodik, könnyen terjed egyik körömről a másikra, és ha nem kezelik időben a gombás fertőzést, akkor fájdalommal és egyéb szövődményekkel járhat. 

Ásóka a láb- és kézkörmök alatt élő gomba, mely aktív fertőzést okozva, nemcsak esztétikai problémát jelent. Nedves, meleg helyen gyorsan szaporodik, könnyen terjed egyik körömről a másikra, és ha nem kezelik időben a gombás fertőzést, akkor fájdalommal és egyéb szövődményekkel járhat. Mivel Ásókának több válfaja is van, és nem irtják ki teljesen a kenőcsök, krémek, ecsetelők, fontos, hogy bőrgyógyászhoz forduljunk, ha észleljük a betegség tüneteit. Ásóka életre kelt figurája Magyarországra is eljött, hogy felhívja a figyelmet a körömgombásodásra, mint népbetegségre.


Ásóka egy olyan gomba, mely a kéz- és a lábujjak körmének szaruanyagát fogyasztja. Legtöbbször valamilyen sérülésnek köszönhetően költözik be a köröm alá, annak tövébe és amíg nem akarják kiűzni onnan, ott is marad. Magától soha nem hagyja el a már birtokba vett körmöt. Az Ásóka által okozott gombás fertőzés tünetei, hogy a körmök megvastagodnak, elszíneződnek, vagy töredezetté válnak, először csak helyenként, majd a fertőzés lassan az egész körömre kiterjed és végül a köröm lap szerint szétválik. E miatt könnyen mondhatnánk, hogy a gombás körömfertőzés kozmetikai probléma. Ásóka azonban egy fertőző betegséget okoz, nem csak egy esztétikai problémát.

Először is, Ásóka és barátai jelentősen beavatkoznak a beteg életébe, ha nem kezelik időben a körömgombás fertőzést. Kezdetben a gombás körmöt hordozó ujj csak ritkán fáj, később azonban nyomás hatására, Ásóka tiltakozik lakóhelyének zaklatása ellen: a beteg fájdalmat érez. A kellemetlen tünetek, mint az égő fájdalom, nehéz járás, körömleválás, a betegség későbbi szakaszában jelentkezik. Ásóka elősegítheti más betegségek kialakulását is, mint például az orbánc, az allergia, a vérmérgezés. A fő érv azonban Ásóka és barátai kipusztítása mellett, hogy aktív fertőzést okoz, azaz átterjedhet egyik körömről a másikra. E mellett a környezetünkben élőket is megfertőzhetjük, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek. Nedves, zárt, levegőtlen helyeken Ásóka gyorsan szaporodik és beköltözik az útjába kerülő körmök legmélyére.

Az Ásóka által okozott láb- vagy kézkörmök gombás fertőzésétől milliók szenvednek világszerte. Tulajdonképpen a körömgombásodás népbetegségnek tekinthető. Szerencsére a körömgombásodásnak jól felismerhető tünetei vannak, de a kezelését mindenképpen bízzuk szakemberre, ugyanis szükség van a gombás fertőzés laboratóriumi vizsgálatára, ahhoz hogy valóban véglegesen megszabadulhassunk Ásókától.

Fontos kiemelni, hogy a krémek és ecsetelők használatával helyi kezelést végzünk, ami nem jelenti azt, hogy a fertőzést magát végleg kiirtjuk a szervezetből. Ezért mindenképp érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Továbbá jó tudni, hogy az olyan a „házi receptek”, mint a köröm otthoni eltávolítása sokszor több kárt okozhatnak, mint hasznot.

A gombás körömfertőzés tünetei a következők lehetnek:

A körmök:
• külleme „más”
• elszíneződnek, barnás, sárgás színűvé válnak, helyenként kisebb fehér foltok jelennek meg rajtuk
• lemezesen rétegesek, felszínük töredezett
• megvastagodnak, nehezen vághatóvá válnak,
• alatt összegyűlt salakanyagból származó kellemetlen szag árad
• fájnak ha érintkeznek valamivel

Hogyan kezdődik a gombás körömfertőzés?
Ásóka sok hétköznapi helyen fordul elő, például öltözőkben, uszodák, zuhanyzók környékén, de akár a saját kertünkben is, továbbá olyan nem sterilizált manikűr vagy pedikűr eszközökön, amiket fertőzött egyéneken használtak. A gombás körömfertőzést nem csak az ápolatlanság vagy a nem megfelelő higiénia okozza. Ha egy nehéz tárgyat ejtünk a lábunkra, megszúrjuk a lábujjunkat, túl rövidre vágjuk a körmöket, vagy túl szoros cipőt viselünk a körömágy gyengül a körmöt ért hatások miatt. Így nagyobb az esély arra, hogy körömgombásodásunk legyen.

Ásóka a körömgomba
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 19126 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x