Segíthet-e a böjt az önismeretben?
Címlap / Szépség-Egészség / Segíthet-e a böjt az önismeretben?

Segíthet-e a böjt az önismeretben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-07

A jóga az elme elcsendesítésének tudománya és művészete. Ehhez nagyon komplex és mély világképet és eszközrendszert használ, melyhez olyan módszerek is tartoznak, mint a böjt. Ez persze nem a jóga sajátossága, hiszen minden szellemi út, vagy vallás ismeri valamilyen formában. Azonban nagyon fontos megérteni, hogy a böjt ezerszer több, mint pusztán az étel megvonása. Milyen más pozitív hatásai vannak? Milyen plusz lehetőséggel lehet segíteni a pozitív hatását? Mire érdemes odafigyelni, ha valóban teljes mértékben hasznossá akarjuk tenni a böjtöt? Vonatkozhat-e a gondolatokra és érzelmekre? A történelmi források szerint minden nagy vallásalapító vagy próféta használta és alkalmazta a böjtben rejlő pozitív hatásokat. Nem véletlenül, hiszen megfelelő kivitelezése a testi, lelki és szellemi megtisztulást is elősegíti. 

Nincs ez másként a jógában sem, ezért is ajánlom jógázóimnak, hogy próbálják ki a böjt áldásos hatásait.

Az általam vezetett jógaiskolában (BARAKA) a jógaoktatóknak pedig tananyag – akár csak 1 napos böjt megtapasztalása -, a böjti napló vezetésével együtt. Több éves tapasztalat bizonyítja, milyen óriási élményeket és felismeréseket éltek át a hallgatók a segítségével.

A testi szinten a böjt legfontosabb hatása, hogy tehermentesíti a szervezetet és elősegíti az anyagcserét. Természetesen a hatás nagyban függ attól is, hogy milyen a böjt hossza (néhány nap vagy akár hetek), milyen a típusa (teljes vagy részleges, mint például a „léböjt”). S főleg, hogy mi a célunk vele: egészségmegőrzés vagy/ ill. lelki tisztulás. Egyébként a kettő mindig kéz a kézben jár, nem igazán szétválaszthatóak.

A biológiai okokon kívül a szellemi része sokkal nagyobb előnyöket nyújt, mint gondolnánk. A böjt nagyon fontos eredménye, hogy segít megfigyelni, hogy mennyire ragaszkodik testünk a szokásaihoz. Ez nagyon sokféle módon megnyilvánulhat. A kötődés irányulhat ízekre, ételtípusokra, telítettség érzésre, vagy rendszerességre. Amikor a megszokott rutin felborul hasznos tudatosítani, hogy milyen mentális és érzelmi hatásokat vált ki. Nagyon változatos és sokféle reakció jelenhet meg, az ingerültségtől az ellazulásig, a gyengeségtől a kirobbanó energiáig. Ezek felismerése felbecsülhetetlenül fontos a mélyebb önismeret megvalósításában.


Tehát nagyon sokat lehet tanulni önmagunkról, ha a böjtöt nem korlátozzuk csak az étel és ital elvonására, vagy csökkentésére. Nagyban fejleszthetjük akaraterőnket és kitartásunkat, ami az élet minden egyéb területén kifejti pozitív hatását. Felismerhetjük továbbá, milyen erősek lehetnek a testi vágyak. Vonatkozzon az ízekre, telítettségre, vagy akár szexuális örömökre.

Lelki szinten ugyanilyen jó hatása lehet, ha képesek vagyunk figyelmünket a spiritualitás, a lélek valódi kérdéseinek szentelni. Bármilyen téma segít, ami túlmutat a mindennapi félelmeken és vágyakon. Az élet rejtélye, a halál, Isten léte és megnyilvánulása, Sors és karma egymásba fonódása, és ezer más téma megjelenhet. Mindegy, hogy valaki milyen valláshoz, felekezethez, spirituális iskolához tartozik, vagy milyen szellemi utat követ. A lényeg, hogy mélyedjen el annak esszenciájában, legfontosabb üzeneteiben. S élje át annak valóságát.

A böjt alatt nézzük meg az életünket, létezésünket, mindennapi érzelmi állapotainkat a fenti témák fényében. Vegyük észre, mennyire elfelejtjük a lényeget.

Gyakoroljuk a böjt alatt tudatosan a türelmet, a megbocsátást és az elfogadást. Akkor a tisztulási folyamat nem korlátozódik a fizikai és szellemi síkra, hanem lelki szinten és meghozza gyümölcsét. A mi életünkben és a szeretteink életében egyaránt.
Várlak szeretettel a „Léböjt”-tel kapcsolatos előadásomra: www.barakajoga.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1390 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x