A szájban végbemenő változásokról
Címlap / Szépség-Egészség / A szájban végbemenő változásokról

Dr. Bakos Anikó

A szájban végbemenő változásokról

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-20

A fogbetegségek gyökereit az ókori civilizációkban is megtaláljuk. Őseink az elromlott fogak "gyógyításának" egyetlen módját ismerték, a fog kihúzását, azt is csak kizárólag akkor, ha a fog már fájdalmat okozott vagy mozgott. A fogszuvasodást pedig fogban élő férgecskéknek tulajdonították, s elkerülhetetlen rosszként könyvelték el. A görögök fedezték fel az összefüggést az elfogyasztott étel és a nyál keveredése által kiváltott fogpusztító mechanizmus folyamatában. Napjainkban senki számára nem újdonság, hogy az ételek és italok hogyan járulnak hozzá a lepedék képződéséhez. A lepedék, más néven dentális plakk vékony réteget képez a fogzománcon, mely kitűnő táptalaja a baktériumok elszaporodásának. Ez a vékony réteg vastagodni kezd, s úgy, mint amikor 1-2 fogmosás nélküli nap után tükörbe nézel, szabad szemmel is jól látható sárgás, fogakhoz erősen tapadó biofilmet képez. 


Rendezvénynaptár
Ez a réteg még fogmosással eltávolítható, ennek hiányában azonban a nyálból kiválasztódó ásványi sók lerakodásával fogkő képződik belőle, amit már csak fogorvos szakember tud eltávolítani.
 
A dentális plakk baktériumai nemcsak a fogszuvasodást idézik elő, de megtámadják a fogínyt is, mely kezeletlenül ínygyulladást, súlyosbodva pedig fogágy gyulladást idézhet elő.
Ha nincs lepedék nem lesz fogkő sem!

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
A naponta többszöri alapos fogmosás, elsősorban étkezések után segít fenntartani a fogazat és szájüreg higiéniáját. Az egyszerű fogmosás más fogköz tisztító eszközök használatával kiegészítve a legeredményesebb.

A megfelelő szájhigiéniához a lepedék maradéktalan eltávolítása céljából megfelelő fogkefe és fogmosási technika szükséges. A fogmosás célja a lepedék eltávolítása, a fog fehérségének megőrzése, a friss lehet biztosítása.

Tovább csökkenthetjük a lepedék elburjánzásának lehetőségét, ha mindennapos fogápolási kellékként élünk a szájvizek használatával is. A szájvíz olyan helyekre is elér, ahová a fogkefe nem. Használata gátolja a gyulladást, csökken az ínyek vérzékenysége, csökken a lepedék mennyisége. Alkalmazható fogmosás után, vagy ha nincs lehetőségünk fogat mosni, átmenetileg fogmosás helyett is. Szájvíz használatának további előnye a friss lehet, az ápoltság fenntartása.

Gyakran felvetődik a kérdés, melyik fogkrém és szájvíz páros alkalmas együttes használatra, ugyanis a hagyományos fogkrémekben található nátrium lauril szulfát semlegesíti a klórhexidin (CHX) tartalmú szájöblítők elnyújtott hatását. CHX tartalmú szájöblítők használatakor törekedjünk arra, hogy nátrium lauril szulfátmentes fogkrémet vásároljunk. A CURASEPT termékcsalád tökéletes választás, fogkrém és szájöblítő víz is rendelkezésünkre áll, s a gyártók törekedtek az együttes alkalmazás hatékonyságának elérésére.

Esztétikai fogászat Budapest


Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2372 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x