Így szabadulj meg a fogászat-stressztől!
Címlap / Szépség-Egészség / Így szabadulj meg a fogászat-stressztől!

Dr. Bakos Anikó

Így szabadulj meg a fogászat-stressztől!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Az ember legősibb érzése a félelem, melynek élettani alapja a túlélési ösztönnel függ össze. A félelem felfokozott izgalmi állapotot eredményez, idegen szóval stresszt. Félhetünk a bizonytalan ismeretlentől, de félhetünk az ismert dolgoktól is. Ha kellemetlen tapasztalatot szerzünk valamivel kapcsolatban, akkor is kialakul bennünk a félelem, a helyzet kerülése, hogy ne kelljen újra szembesülnünk a kellemetlenséggel. Nem ritka, hogy egy dologról csak másoktól, hallomás útján szerzünk negatív értesülést, és erre alapozva alakul ki bennünk a félelem. Minden tízedik embert pánik félelem fogja el, ha fogorvoshoz kell mennie és addig halogatják a dolgot, hogy már tűrhetetlen mértékben fáj a foguk. Holott egy kezeletlen fog a fog elvesztéséhez vezető fogágy-gyulladásig romolhat, s számos egészségügyi szövődmény melegágya lehet.  

A fogorvostól való félelem oka is legtöbb esetben a tájékozatlanság. Amennyiben megismerjük a kezelés folyamatát, fogorvosunk rálátást enged a beavatkozás folyamatára, csökken és el is múlhat a félelem bennünk. Sok páciens szégyelli félelmét, holott a fogorvosok tisztában vannak azzal, hogy a beteg nagy többsége szorong, ha belép az ajtón. A páciens és orvos kapcsolata meghatározó a feszültség oldásában. Egy apró gesztus, mint a mosoly a fogorvos részéről is nagy segítség a beteg szorongásának leküzdésében, de számos orvos alkalmazza a zene feszültségoldó hatását, mely a páciens figyelmének elterelésén alapul. Nyugodtan beszéljen orvosával, félelmeivel már az első találkozás alkalmával, s fogorvosa tudni fogja, hogyan kezelje azt, és dolgozni is fog rajta, hogy kezelje, hisz az orvosnak is könnyebb úgy munkálkodnia, ha a beteg ellazult, nyugodt, együttműködő.


Dr. Bakos Anikó

Egy jó fogorvos személyre szabottan megtalálja, hogy melyik beteg esetében milyen technika alkalmazásával éri el a leghatékonyabban a páciens megnyugtatását. Van, aki azt szereti, ha fogorvosa részletesen tájékoztatja, épp mit készül vele tenni, mások semmiről nem szeretnének tudni, viszont ragaszkodnak az érzéstelenítéshez.

Napjainkban a fogászati beavatkozások már nagyon kevés kellemetlenséggel járnak. Korszerű érzéstelenítési módszerek léteznek a fogorvoslás területén is, aminek köszönhetően a fogorvosok jó része teljesen fájdalommentesen dolgozik. A hipnózisban, altatásban végzett fogászati beavatkozás is hatásos alternatíva lehet.

A fogászatban a leggyakrabban használt helyi érzéstelenítő a lidokain, mely 10-15 perc alatt hat, és több órán keresztül megtartja hatását. A gyógyszeripar fejlődésével azonban mind gyorsabban ható, mély érzéketlenséget kiváltó érzéstelenítő injekciók is napvilágot láttak. Létezik olyan hatóanyagú érzéstelenítő injekció, mely 5 perc múlva eléri hatása maximumát és 1,5 óra múlva maradéktalanul kiürül a szervezetből. Nem ritkán az érzéstelenítő injekció beadásától alakul ki félelem a betegnek, sokan félnek a tűszúrás okozta fájdalomtól. Ezért számos fogorvos a szúrás előtt ízesített érzéstelenítő zselével keni be a szúrás helyét, s léteznek speciális, vékony, hajlékony tűk is, melyekkel alig érezhető a nyálkahártya átszúrása.

Bármi legyen is félelmed oka, oszd meg fogorvosoddal, hogy együttműködve legyőzhessétek a szorongást, s ne okozzon többé stresszt, ha kezelésre kell menned. Félelemoldás a fogászaton.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4856 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x