7 bárcsak fohász, amit a fogorvosodnál suttogsz!
Címlap / Szépség-Egészség / 7 bárcsak fohász, amit a fogorvosodnál suttogsz!

Dr. Bakos Anikó

7 bárcsak fohász, amit a fogorvosodnál suttogsz!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Fogorvosi szűrés akkor is javasolt, ha semmi panaszunk nincs. Számos fogászati rendellenesség kiszűrhető mielőtt még komolyabb bajt okozna, vagy fájdalommal járna. Ha egy fog fáj, az már biztos jele annak, hogy nem ússzuk meg beavatkozás nélkül a fogorvosi látogatást. Ahhoz, hogy a fájdalom jelentkezzen a fogromlás foka olyan szintű kell, legyen, ami kezelés nélkül elkerülhetetlenül további bajokhoz vezet. Ne csak akkor forduljunk fogorvoshoz, ha fáj a fogunk, fontos, hogy éljünk az évenkénti fogászati szűrés lehetőségével. Igen ám, de az emberek többségének már attól görcsbe rándul a gyomra, ha kiejti a fogorvos szót, hát, még ha ténylegesen belép a fogorvos ajtaján. De mik azok a félelmek, amik akár visszatartani is képesek az embert attól, hogy elmenjen a fogorvoshoz. 

Pontokba szedtük azokat a „fohászokat”, amik a páciensek fejében a fogorvosi kezelések kapcsán felmerülnek, s megpróbáljuk a lehetséges megoldást is megsúgni a nyugodt fogászati látogatás céljából.

1. Vajon jó fogorvost választottam-e? Alapvető és legfontosabb kérdés, hogy bízunk-e a fogorvosban, akihez problémánkkal fordulunk. A megfelelő fogorvos kiválasztásában sokan ismerőseiktől kérdezősködnek, hogy kit ajánl számukra. A jó fogorvos ismérve, hogy kellőképpen képes ráhangolódni a betegre, rendelkezik annyi tapasztalattal, hogy fel tudja mérni az adott páciens habitusát, félelmeinek kezelésére alkalmazandó technikát. Internetes böngészés útján is kiszemelhetünk magunknak fogorvost, s a telefonos időpont foglalás során a recepcióstól kérhetünk információkat, vagy akár a választott fogorvossal is válthatunk pár szót a számunkra fontos szempontok tisztázása érdekében, akár az orvos szakmai hozzáállása, empatikus képességeinek felmérése céljából.

2. A telefonos időpontfoglalás nagyon jó lehetőség, hisz ki szeret várakozni, pláne, ha a parkolóóra is ketyeg az utcán hagyott autó kapcsán. Nem elég, hogy a betegben felmerül a „jaj, mennyibe fog ez a beavatkozás nekem kerülni” kérdése, de a parkolás díja is bizony nem éppen fillérekbe kerül. Egy fogászati kezelés alkalmával csak a feszültséget tetőzi az amúgy is feszült betegben a parkolás, esetleges késedelem miatti aggódás, ez tehát időpontfoglalás által kiszámíthatóvá válik a beteg számára. Célszerű természetesen érdeklődni a kezelés várható időtartamáról, s ehhez igazítani a tennivalóinkat.

3. A következő „fohászunk” ehhez kapcsolódik. Találok-e parkolóhelyet vagy a parkolóhely levadászása miatt elkések a kezelésről? Célszerű megtervezni az útvonalat, a parkolási lehetőségeket felmérni, hogy célirányosan érkezzünk a helyszínre és mindig legyen a fejünkben egy „B” terv az esetleges parkolási problémák leküzdésére. Sok helyen a recepciós is segítségünkre van a parkolási lehetőségek ismertetésében, hisz számukra is szempont a beteg maradéktalan kiszolgálása, elégedettsége.


4. Legtöbbünk számára a fogászati kezelések ára okoz gyomorgörcsöt. Mennyire kell a zsebembe nyúljak? Még inkább megijedünk, ha fogorvosunk kezelési tervet nyújt kezünkbe az első fogászati látogatás alkalmával, mely többlépcsős megoldást ismertet fogaink helyretételére. Kevesen tudják, de számos egészségpénztár a fogászati kezelések fizetésében is partner, így a munkáltató által fizetett egészségpénztári számla jó lehetőség a kiadások mérséklésére.

5. Félelem a tűtől. Sokan a tű puszta látványától megriadnak, ilyenkor nyugodtan hunyjuk be a szemünket, kérhetjük azt is, hogy kenje be vagy fújja be Lidocaine-nal a tűszúrás által érintett területet fogorvosunk, így még kevesebb kellemetlenséggel kell számolnunk.

6. Félelem a fúró hangjától. A fúró éles vagy éppen mély hangja egyaránt kellemetlen az emberi fül számára, s önkéntelenül rettegés lesz úrrá rajtunk, ha megszólal. Jó lehetőség és számos fogorvos alkalmazza is, hogy rádió, zene szól a rendelőben a hangok elnyomása, tompítása érdekében. Vihetünk magunkkal fülhallgatós lejátszó készüléket is, a fogorvos nem fog ezért megorrolni ránk, számára is fontos, hogy együttműködő, nyugodt legyen a páciens a kezelés alatt.

7. A fogászati kezelés, mint szájban történő beavatkozás előfordul, hogy előhívja az öklendezési reflexet. Lenyomatvétel, röntgenezés során sokunkban bekapcsol a szégyenérzet, ha öklendezni kezdünk. A fogorvos tisztában van a folyamat kiváltotta öklendezési reflex-szel, ne szégyelljük magunkat ez miatt. Egyébiránt lehetőségeink is vannak az öklendezési inger elnyomására. Kevesen tudják, ha hümmögni kezdünk, elmúlik az öklendezési inger, hisz nem tudunk egyszerre öklendezni és hangot is kiadni. Kérhetjük fogorvosunkat, hogy érzéstelenítő zselé alkalmazásával segítse számunkra a beavatkozások kellemetlenségének feloldását. Lazítsuk el magunkat, hisz a szorongás csak felerősíti ezt a reflext, számos szorongásoldó módszer létezik félelmeink leküzdésére.

Többféle oka lehet tehát a fogászati félelmeknek. Ezeket beazonosítva kezelhetjük, s bátrabban nézhetünk szembe a ránk váró hercehurcának. Elnyomni félelmeinket nem szabad, mert eluralkodnak rajtunk. Mindenre van megoldás, csak merj segítséget kérni, bárminemű kérdésed merül fel a bejelentkezéstől a kezelés egész intervallumáig.
Fogorvostól való félelem, félelemoldás.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3783 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x