Olvas a gyermeked?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Olvas a gyermeked?

Olvas a gyermeked?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-11-27

Több kisiskolással, és felsős tanulóval is beszélgettem, akik nem szeretnek olvasni, pedig a szüleik szeretnek olvasni, és sokat olvasnak. Ebből az derül ki, hogy nem elegendő önmagában a példamutató magatartás. Szerencsére ezeknek a gyermekeknek nem azzal van problémájuk, hogy nem elég jó a fantáziájuk, mert a felolvasott meséket, történeteket nagyon is szeretik, szinte látják maguk előtt. A problémát az okozza, hogy nem olvasnak eleget, ezért az olvasás technikájában nem értek el egy olyan szintet, amikor már nem arra kell figyelniük, hogy mit van oda írva. Az egyik fiú ezt mondta: “Nem tudom elképzelni a történetet, mert arra kell figyelnem, hogy mit olvasok." 

Saját gyermekeimmel szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy hangsúlyt kell fordítani arra, hogy a gyermekek eleget gyakorolják az olvasást. Eleinte minden nap gyakoroljanak, amíg megfelelő rutinra tesznek szert, kialakuljon az olvasásukban egy gördülékeny tempó.

Ezt véghezvinni bizony kellemetlen feladat lehet a szülőknek, sok-sok összetűzéssel járhat, de ha a szülők komolyan veszik a gyakoroltatást, viszonylag rövid idő alatt (egy-két hónap) szép eredményeket érnek el a gyermekek, s hatalmas szívességet tesznek nekik, hiszen az egész jövőjüket befolyásolják ezzel.

A tudás megszerzésének első számú információs felülete írásos anyag. Ehhez úgy juthatnak hozzá, ha elolvassák.
Aki nem szeret olvasni, vagy lassan, akadozva olvas, valószínűsíthető, hogy nem fog boldogulni a főiskolán, egyetemen kapott tananyaggal, olvasnivalóval, vizsgákra való felkészüléssel.


Szóval igenis minden nap gyakorolni kell az olvasást - lehetőleg hangosan, hogy mi is halljuk - amíg a gyermek folyamatosan, jó tempóban, hibátalanul olvas.
S természetesen ahogy javul az olvasási tempó, annál könnyebben megy a tanulás is, hiszen sokkal kevesebb idejébe kerül a lecke megtanulása is.

A saját gyerekem nemrég így fogalmazott: “De jó, most már el tudom képzelni mit olvasok, mert nem arra kell figyelnem, hogy mi van oda írva.”

Persze lehet segíteni a gyermekeknek abban, hogy ne csak kényszernek éljék meg a gyakorlást.
Eleinte rövidebb történetekkel kezdjük, vagy sok képet, kevés szöveget tartalmazó könyvekkel. Jót tesz a gyermekeknek, ha melléjük ülünk. Felváltva is olvashatjuk az oldalakat.

Az sem baj, ha eleinte a gyermekeknek olyan könyvek tetszenek, ami a szülőknek nem tűnik értékes irodalomnak. Arra pont jók, hogy meghozzák a kedvet az olvasáshoz, s később az általunk ajánlott könyveket is szívesen olvassák majd. 
 
[ 1873 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x