Tények és tévhitek a szájüregi rákokról
Címlap / Szépség-Egészség / Tények és tévhitek a szájüregi rákokról

Dr. Bakos Anikó

Tények és tévhitek a szájüregi rákokról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Magyarországon a szájüregi rákok vezető helyet foglalnak el a rákos megbetegedések sorában. A félévenkénti fogorvosi szűrővizsgálatokon a fogorvos nem csak szuvas fogak után kutat a páciens szájában, hanem áttekinti annak nyálkahártyáját is. Az időben felismert elváltozások jó eséllyel gyógyíthatók, s akár életmentő is lehet a gyors beavatkozás. A szájüregi rákok kockázati tényezői a dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, rossz szájhigiénia, HPV vírusfertőzés, korábbi fej-nyak régióban kialakult daganatok. A rossz szociális helyzetből fakadó egészségtelen táplálkozás és elhanyagolt szájhigiénia, a méreganyagot szervezetbe adagoló dohányzás mind-mind olyan tényező, ami odafigyeléssel kordában tartható, kiküszöbölhető. 

Az első tünetek, amik felhívhatják a figyelmünket az esetleges bajra: a 2-3 hete nem gyógyuló szájüregi seb, nyaki duzzanat, a szájnyálkahártya piros vagy fehér elszíneződése. Ezen panaszok tartós fennállása esetén mielőbb forduljunk szakorvoshoz, aki hozzáértő szemmel áttekinti szájüregünket. Az viszont téves elképzelés, hogy csak a szánkban található tumorok tartoznak a szájüregi rákokhoz. Szájüregi rák az ajkak vagy a garat szájüreggel szomszédos részének területéről kiinduló daganatok is. A szájüregi tumorok és daganatmegelőző állapotok könnyen felismerhetők. Szájüregi rák esetében zömében olyan tumorokról van szó, melyek már a rák kifejlődését megelőző állapotban is észrevehetők. A fenti tünetek természetesen nem minden esetben hoznak drasztikus diagnózist, hisz gyulladás, fertőzés is okozhat fájdalmat a szájban, nyakban, fekélyt a szájüregben stb.


Tudni kell, hogy a szájüregi rák korai stádiumban fájdalom- és tünetmentes, s sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már kellemetlen tüneteik vannak. Ilyenkor azonban sokszor már nagy a baj. A félévenkénti rendszeres fogászati szűrővizsgálattal azonban nyomon követhető szájüregünk állapota és időben felismerhető a legkisebb új elváltozás is. Bár a szájüregi daganatok elsősorban az ötvenes életévtől jellemzőek, mind több és több a fiatalkorúak körében diagnosztizált megbetegedés, s a késői diagnózis miatt a halálos szövődmények is növekvő tendenciát mutatnak.

Kevesen tudják, hogy nemcsak a fog- és szájbetegségek szakorvosához fordulhatnak szájüregi problémájukkal, hanem a háziorvosoknak is feladata a szájüreg áttekintése, s ők irányítják a kiszűrt beteget a megfelelő szakorvoshoz.

Mi történik, ha az orvos szájüregi rákot diagnosztizál nálunk?
A kórtörténet felvétele és a beteg fizikális átvizsgálása az első, ezt követően biopszia, szövettani vizsgálat történik, mely alátámasztja vagy éppen ellenkezőleg, kizárja a daganatos sejtburjánzás gyanúját. Pozitív vizsgálati eredmény után a tumor kiterjedtségének, esetleges áttéteinek feltérképezése veszi kezdetét, hiszen az egyénnél alkalmazandó terápia csak ezen információk birtokában állítható össze. Góckutatás, rákkutatás
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3156 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x