Négy ingyenes és egyszerű tanács, hogy megóvjuk fogínyünket!...
Címlap / Szépség-Egészség / Négy ingyenes és egyszerű tanács, hogy megóvjuk fogínyünket!

Dr. Bakos Anikó

Négy ingyenes és egyszerű tanács, hogy megóvjuk fogínyünket!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Nincs egészséges fog egészséges fogíny nélkül. Az egészséges fogíny halvány rózsaszín. Ha a fogínyünk vöröses elszíneződésű, megduzzad, és erősebb nyomásra vagy fogmosáskor vérzik, az íny gyulladásáról beszélünk. Az íngyulladás mélyebbre terjedve akár csontpusztulást, fogvesztést is eredményezhet, ezért a megelőzés az elsődleges! Mindennapi szájápolásunk során kiemelt figyelmet kell fordítanunk fogínyünkre is. 

Az irritált fogíny kezelés nélkül elkezd visszahúzódni, az ínygyulladás súlyos fokú következménye a fogágybetegség, azaz a fogat körülvevő szövetek gyulladásos megbetegedése, közismertebb nevén fogínysorvadás. A folyamat a következő: a fog és az íny között levő kötőszövet elpusztul, a fellazult íny és a fognyak között létre jön egy un. tasak, melyben baktériumok szaporodnak fel, s mely állapot minél régebb óta fennáll úgy ezen tasak mind mélyebbé válik, tisztítása egyre csak nehezebb. Meglazulnak a fogat tartó szövetek, s akár a fog elvesztéséig is eljuthatunk.


 

A dolog másik veszélye, hogy a gyulladt ínyből a baktériumok bekerülnek a vérkeringésbe, eljuthatnak a szervezet bármely pontjába, s okozhatják más szervek megbetegedését, pl. ízületi panaszokat, bőrelváltozásokat, vese-, szív- és érrendszeri megbetegedéseket stb. Ilyenkor beszélünk un. fogászati gócról. Az ínybetegségek legfőbb kiváltó oka a baktériumok felszaporodása, melynek forrása az eltávolítatlan lepedék, s az abból kikristályosodott fogkő. Ez a fogkő betüremkedik az íny és a fog közé, s e keletkezett résben ételmaradék maradhat vissza, baktériumok szaporodhatnak fel. Az ínygyulladás megelőzésében elsődleges a szájhigiénia, a fogselyem, szájöblítők használata az alapos fogmosás mellett. Ha nem engedjük elszaporodni a baktériumokat szánkban, ha mindent megteszünk a lepedék maradéktalan eltávolítására, elejét vehetjük a fogkőképződésnek és az ínygyulladásnak.


 

Az ínygyulladás megelőzősében bizonyos vitaminoknak is kiemelt szerepe van, mint C-vitamin, flavonoidok, Q-10 koenzim, ezen hatékony antioxidánsok az íny védelmét is biztosítják a immunrendszer erősítése által. A Q-10 koenzim adagolása kapcsán kimutatták, hogy a Q-10 csökkenti a fogak körül már kialakult tasakok mélységét, stabilizálja a fogat. A C-vitamin és flavonoidok együttes szedése pedig erősíti az íny kötőszöveteit, csökkentik a már kialakult ínygyulladást is. Ha már megtörtént a baj és ínyünk duzzadt, vérbő, esetleg vérzik is, helyileg alkalmazható természetes gyógymódokkal mi magunk is hozzájárulhatunk a mielőbbi regenerálódáshoz, pl. olajos E-vitamin kapszula tartalmát a gyulladt szövetbe dörzsölve elősegíthetjük a gyógyulást. Kicsit más aspektusból vizsgálva a fogíny vérzését, az íny fizikai sérülése is okozhat ínyvérzést, pl. esés, ütés következtében, de akár fogszabályozó készülék vagy kivehető fogpótlás óvatlan mozgatása is felsértheti ínyünket, vagy egy keményebb étel, esetleg fogmosáskor tett óvatlan mozdulat is okozhat fájdalmas sebet szájüregünkben. Ilyen esetekben gyógynövényeket hívhatunk segítségül a fájdalom és gyulladás mérséklésére. Jótékony hatású a kamilla, a zsálya, a körömvirág, de léteznek kimondottan ínyvédő készítmények is.

Fogaink és ínyünk tehát kölcsönhatásban áll egymással, fogaink rossz állapota ínyünkre, ínyünk sérülése fogainkra lehet negatív hatással. Tartsuk hát egészségesen ínyünket is, figyeljünk a fogkő rendszeres eltávolítására, az ínyszövetek kellő tápanyagokkal való ellátására. Érdeklődjünk a forgalomba került ínyvédő készítmények iránt fogorvosunktól, gyógyszerészünktől! Lézeres ínykorrekció, lézeres ínyplasztika
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6480 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x