Genetika vagy tudatosság? Okok, amiért 90 évesen is ép egy...
Címlap / Szépség-Egészség / Genetika vagy tudatosság? Okok, amiért 90 évesen is ép egy fogsor

Dr. Bakos Anikó

Genetika vagy tudatosság? Okok, amiért 90 évesen is ép egy fogsor

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Örök kérdés, hogy vajon fogaink eredendően kihullásra vannak-e ítélve, vagy azok csak az életmódunk miatt mennek tönkre az évek során? Hogy megóvhatjuk-e eredeti mosolyunkat idős korunkig?  

Rohanó világunkban, amikor még a két-három perces fogmosás is hosszúnak tűnik, sok páciens éppen azért veszi félvállról a megfelelő szájápolási szokásokat, mert úgy gondolja, hogy semmit sem tehet az időskori fogvesztés ellen.

Ha Ön is ezen a véleményen van, akkor rossz hírrel kell szolgálnunk! Az egészséges mosolyért nekünk kell tenni!

A szájhigiéniával kapcsolatosan elvégzett nemzetközi felmérések lesújtó eredményekkel szolgáltak, és aggasztó problémára hívják fel a figyelmet újra és újra: a világ lakosságának komoly része, többek között mi, magyarok is, rendkívül kevés időt és energiát fordítunk fogaik védelmére.
A hazai szokásokról készült összesítésekből az derült ki, hogy bár szinte mindenki tisztában van a teendőkkel (hányszor és hogyan kellene fogat mosni), a megvalósításba többször hiba csúszik. Ennek egyenes következménye, hogy a magyar szájakban találjuk a legtöbb szuvas fogat, és hogy egy felnőtt magyar fogsorából átlagosan tíz fog hiányzik.


 
 
 

Egy egészséges szájüregben semmi sem lehetetlen

Pedig ezzel párhuzamosan az is elmondható, hogy a fogászat fejlődése miatt mind több és több idősebb ember képes megtartani eredeti fogait. Normális esetben a fogágy öregedése lassabb, mint más szöveteké, ezért mai tudásunk szerint nem lehetetlen, hogy egy megfelelően tisztított fogazatot akár életünk végéig megtartsunk.
Gondoljunk csak arra, hogy a fogzománc testünk legkeményebb része; mégis, nap mint nap kitesszük a káros hatásoknak: magas cukortartalmú ételek, a rendszeres szájápolás és fogászati kontroll hiánya, folyamatos igénybevétel. Ezek pedig szó szerint megeszik a rágószerveket.
Éppen emiatt van kiemelt szerepe a megelőzésnek és a gondoskodásnak. A szülők és a fogorvosok felelnek azért, hogy a gyermekeket minél fiatalabb korban rávegyék a helyes magatartásra; hogy nem szabad félni a fogászati kezelésektől, hogy fontos az egészséges étrend, és hogy nem múlhat el reggel és lefekvés alapos szájápolás nélkül. Később ezek a szokások sajnos nem rögzülnek már olyan hatékonysággal, ezáltal a következmények ugyanazok, amiket már fentebb is említettünk.

 

Pénzkérdés az eredeti fogak megtartása?

A felnőttkori fogvesztés két leggyakoribb oka a fogszuvasodás és a fogínygyulladás; nagy százalékban mind a kettőért a nem megfelelő szájhigiénia felel, amiről semmiképp sem állíthatjuk, hogy komoly összegeket emésztene fel.
A háromhavonta cserélt fogkefe, a megfelelő fogkrém és a fogselyem (vagyis a szájápolási minimum), valamint az éves fogorvosi kontroll olyan hosszú távú befektetés, amelyről leginkább azok a páciensek tudnának beszélni, akiknek komolyabb összegekért kellett megújítani mosolyukat implantátumok és koronák felhasználásával.
A megfizethető fogászati szájhigiéniás kezelések közé tartozik a fogkő-eltávolítás is, amit mégsem ismer minden páciens, és sokan már csak akkor hallanak a lehetőségről, amikor egy-egy probléma miatt felkeresik fogorvosukat.
Márpedig tudni kell, hogy ezek hiányában fogászati orosz rulettet játszunk! A fogszuvasodást előidézheti a páciens genetikai adottsága, azonban a legtöbbször a szájápolási minimum be nem tartása a felelős. Az ínygyulladásnál sincs ez másképp: a gingivitis-t a lepedékeken tanyázó baktériumok által keltett gyulladások okozzák. Minél kevesebbet mosunk fogat, és minél kevesebbszer távolítjuk el a fogainkra lerakódott lepedékréteget, annál jobban ki vagyunk téve a veszélynek.

Nyugodtan leszögezhetjük, hogy az eredeti fogak megtartásáért nagyrészt(!) nem a jó gének, hanem a páciens odafigyelése és gondoskodása felel. Bár a gének fontos szerepet játszanak, a felnőtt lakosság nagy részének fogvesztéséért a nem megfelelő szájápolási szokásokat tehetjük felelőssé, ezért a rendelőkben mindig kihangsúlyozzuk, hogy prevenció az egyik legfontosabb eszköz a fogászat kezében. Fogászati prevenciós tanácsadás
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11312 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x