Fogcsikorgatás - és amit ellene tehetünk
Címlap / Szépség-Egészség / Fogcsikorgatás - és amit ellene tehetünk

Dr. Bakos Anikó

Fogcsikorgatás - és amit ellene tehetünk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A fogcsikorgatás egy tudatalatti folyamat, amit általában éjszaka, alvás közben produkálnak az érintettek. Míg gyermekkorban normálisnak tekinthető és a tejfogak megjelenésével meg is szűnik a probléma, addig felnőttkorban leggyakrabban oki háttere a pszichés stressz. Szakszóval bruxizmusnak nevezik azt az állapotot, amikor éjszaka, álmunkban csikorgatjuk a fogunkat. A stressz ugyanis éjszaka kerül feldolgozásra. Fiziológiája: a belső feszültség átkerül az izomzatra, így a rágóizomzatra is, mely feszülést fogcsikorgatás által próbál enyhíteni öntudatlanul az ember.  

A köznyelvben is használt kifejezés, hogy valaki „összeszorított” fogakkal teszi dolgát, ha nagyon koncentrál, erőlködik, stresszel…A stressz mellett olyan érzelmek is kiválthatják a fogcsikorgatást, mint az idegesség, harag és a fájdalom. Ezen pszichés tényezők mellett fogcsikorgatást okozhatnak a rágási funkciózavarok is, mint túl sok fogtömés, de akár az állkapocsízület problémái.

Mivel többnyire éjszaka jelentkezik, ezért sokszor nincs is tudomásunk róla, hogy érintettek vagyunk a problémában, csak ha a rágóizmok feszültsége okozta fájdalom vagy egyéb tünetek erősödnek nappal is észrevehetően elviselhetetlen szintűre, akkor fordulunk orvoshoz és derül fény az éjszakai fogcsikorgatásra.
 
  
 
Életünk során akarva-akaratlanul szinte mindannyian találkozunk az éjszakai fogcsikorgatás problematikájával, legalább egy alkalommal. Ám az igazán érintettek napi szinten küzdenek a fogcsikorgatással. Extrém esetekben a fogak meglazulásáig is fajulhat a probléma. A fogcsikorgatás által a rágóizmok feszülése átterjedhet a hát, nyak izmaira is, azok fájdalmát okozva, de következménye lehet a homályos látás és a fejfájás is. Az állandó éjszakai fogcsikorgatás tünetei a feszült rágóizmok, a horzsolt érintkezési felületek mind az alsó, mind a felső fogsoron, repedések a fogzománcon, fejfájás stb.

Mit tehetünk fogcsikorgatás ellen?

Az éjszakai fogcsikorgatás bár nem betegség, hanem szervezetünk válaszreakciója a kiváltó tényezőre, mégis kezelésre szorul. A feszült rágóizomzat ellazítása érdekében helyi masszázs, melegkezelés, de akár relaxációs gyakorlatok végzése is javasolt, ezen esetekben tehát az állkapocs feszült izmait oldjuk. Akaratlagos izomlazítás révén le lehet szokni a fogcsikorgatásról. A relaxációs gyakorlatok gondoskodnak a rágóizomzat mellett a fogcsikorgatás során merevvé váló nyak és váll izmainak ellazításáról is. Természetesen, ha ezek sem vezetnek javuláshoz, elkerülhetetlen, hogy szakorvoshoz forduljunk. Szakorvos által javasolt alternatíva az éjszaka viselendő, fogakra helyezhető műanyag sín, mely megakadályozza a fogak összedörzsölését, s bár a fogcsikorgatástól feszült izomzatot nem oldja, így viselése mellett a relaxációs technikák is elengedhetetlenek.


 
 Megoldást jelenthet a harapásemelő készülék, melyet a frontfogakra helyeznek fel és olyan védekező reflexeket vált ki, melyek meggátolják a fogszorítást. Használata kizárólag éjszakai, mellékhatása nem ismert, viselése nem okoz díszkomfort érzetet, mert kicsi, s az elalvást se nehezíti. Amennyiben fogcsikorgatással küzdesz, fordulj szakorvoshoz, térképezzétek fel esetedben mi a kiváltó ok, hogyan mehettek elébe a probléma rögzülésének és keressétek a személyre szabott megoldást. Porcelán korona
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 29369 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x