Az emésztési gondokért a fogak is felelősek
Címlap / Szépség-Egészség / Az emésztési gondokért a fogak is felelősek

Dr. Bakos Anikó

Az emésztési gondokért a fogak is felelősek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az emésztés a szájban kezdődik. A jó emésztés alapfeltétele, hogy az elfogyasztott ételt alaposan megrágjuk, s kellő nyállal elegyedve a lebontási folyamatot is elősegítsük. Alapos rágással egyúttal a tápanyag optimális felszívódását segítjük, másrészt megkönnyítjük a táplálék útját a tápcsatornában. Laikus számára is nyilvánvaló, hogy elfogyasztott ételeink víztartalma is eltérő, gondoljunk pl. egy lédús alma és egy száraz sült hús kontrasztjára. 

Az adott étel víztartalmához igazodik a rágáshoz „szükséges” nyálmennyiség. Az idejekorán lenyelt szárazabb ételfalat tehát nem elégséges nyállal társulva jut a tápcsatornába. Ha nem elég alapos a rágásunk, ha túl hamar nyeljük le a falatot, akkor a hasnyálmirigyünket, gyomrunkat megterheljük, ennek jól ismert következményei a kellemetlen hasfájás, puffadás, gyomorsav túltengés. A vastagbél munkáját is megkönnyítjük, ha a lenyelt falat kellőképpen megrágott, hisz a bél perisztaltikus mozgását is elősegíti a rágás. Táplálkozási szakértők javasolják, hogy minden falatot minimum 30-40-szer meg kell rágni, mindaddig, míg egészen folyékonnyá alakul az étel.


 
Sokan nem a kapkodás miatt nem rágják meg elég alaposan a falatot, hanem hiányos fogazatuk akadályozza a maradéktalan aprítást. A fogveszteség okozta rágófelület rendellenes illeszkedése is étkezési, emésztési problémákhoz vezet, hisz az étel elégtelenül összerágottan kerül a gyomorba. A fogmegőrző szemlélet ma már minden fogorvos számára alapvető. Az időben megkezdett fogászati beavatkozással pl. a szuvas fog megmenthető, nem kerül sor fogvesztésre. De mi van akkor, ha elkerülhetetlen egy fog eltávolítása, vagy akár baleset következtében veszítjük el egy vagy több fogunkat? A fogpótlás legtartósabb módja az implantátum. Az implantátumok, más néven fogászati műgyökerek beültetésével és arra speciálisan készített koronákkal és hidakkal esztétikailag és funkcionalitásban is hibátlanul pótolhatjuk a hiányzó fogakat. Míg a hagyományos hídpótlásnál szükség van un. pillérre, ami áthidalja a foghiányt, az implantáció esetében a fogínybe ültetett csavar formájú műgyökérre helyezik fel a műfogat. Az implantátum számos előnnyel jár, melyek közül a leginkább kiemelendő, hogy beültetéséhez nem szükséges a szomszédos ép fogak lecsiszolása, s mivel mesterséges foggyökérrel rendelkező műfogról van szó, nem szorul a pótolt fog alá ételmaradék stb. A beültetett implantátumot a csont idővel körbenövi, biztos, fix rögzítést garantálva, s a továbbiakban a műfog úgy viselkedik, mint a természetes fogunk.

Az implantátumok egyes foghiányban is biztos pillérjei a koronák felhelyezésének, de teljes fognélküliségben is segítségünkre lehet az implantáció, megfelelő számú implantátum pillér elhelyezésével lehetővé válik a protézis szilárd rögzítése.
Az implantátumra felhelyezett műfog, korona tekintetében számos lehetőség közül választhatunk. Kedvelt a préskerámia korona, mely abban különbözik a többi koronától, hogy nagy nyomáson préselik az égetés során ezt a fajta kerámiát. Ennek köszönhetően a préskerámia korona keménysége utolérhetetlen, ellenállóbb a töréssel szemben, nagyobb rágóerőt is elbír.

Ha fogazatunk rendben van, automatikusan úgy rágjuk meg az ételt, hogy hol az egyik, hol a másik oldalon használjuk az őrlő fogakat, s ezáltal az emésztésünk is kiegyensúlyozott, problémamentes. Mindez tehát tökéletesen illeszkedő, hiánytalan fogsort kíván. Foghiány esetén forduljunk bizalommal fogorvosunkhoz a lehetséges, személyre szabott megoldás érdekében.

fogászati implantációk
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4171 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x