Te ne kövesd el! Független és reklámmentes vélemény a fogkrémekről...
Címlap / Szépség-Egészség / Te ne kövesd el! Független és reklámmentes vélemény a fogkrémekről

Dr. Bakos Anikó

Te ne kövesd el! Független és reklámmentes vélemény a fogkrémekről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A fogkrém egy olyan paszta, krém vagy gél formulájú anyag, melynek célja a fogak mechanikai tisztítása, vele a dentális plakk eltávolítása a fogfelszínről, emellett a rossz lehelet megszüntetése. Fogkrémeink különböző hatóanyagokat tartalmazhatnak, melyek közül a legfontosabb a fluorid, mely megelőző hatású a fogszuvasodás és ínybetegségek kivédésében. A fogkrém történelme már egészen az ősidőkig nyúlik vissza. Már az ősember felismerte, hogy az apró szemcséjű anyagoknak dörzsölő hatásuk van. 

De míg az ősember még csak a különböző növények nedveit használta fogai tisztításra, az ókori Egyiptomban már sóból, fekete borsból, mentából és nősziromból álló por keverékét alkalmazták, mondhatni ez az első feljegyzésünk a „fogkrémről”. A XIX. század elejéig a fogkefével történő fogtisztításhoz csak vizet használtak, s otthon kikevert „fogkrémeket” alkalmaztak csupán fogtisztításra. Ezek a kikevert fogkrémek mészkövet, téglaport és sót tartalmaztak. Az első ma ismert fogkrém 1907-ben került forgalomba egy gyógyszerész jóvoltából. Napjainkban már több színben és többféle hatóanyaggal gyártanak fogkrémeket. Léteznek fehér, színes vagy csíkos, különböző ízű és állagú fogkrémek, a legkülönfélébb hatóanyagokkal.

Ha bekapcsoljuk a televíziót biztos, hogy minden reklámblokkban szemben találjuk magunkat valamely csábító fogkrémreklámmal, melytől fogunk hófehér, mosolyunk csábító lesz. Fogkrémvásárláskor teljesen elbizonytalanodunk, melyiket vegyük le a polcról?

A legtöbben a fluoridos vagy fluor tartalmú fogkrémeket vásárolják. Azonban sok helyen a fluortartalmú fogkrémek veszélyéről is olvashatunk. Teljesen elbizonytalanodik a laikus vásárló. Tény, hogy a fluorid bevezetése óta csökkent a fogszuvasodás gyakorisága, hisz a szájban élő baktériumok cukorral és a fogakon maradt keményítővel találkozva savakat szabadítanak fel, s ezek ellen jelent védelmet a fluoridos fogkrém. A fluorid kettős hatású, egyrészt erősíti a fogzománcot, így az ellenállóbbá válik a savakkal szemben, másrészt visszafordítja a kisfokú, korai sérüléseket.


Minél kellemesebb ízű egy fogkrém, annál többszöri fogmosásra motivál, főképp gyerekkorban. Azonban a lenyelt fogkrém káros, toxikus hatású anyagokat juttat a szervezetbe, mint tartósítószert, szacharint, ólmot, színezéket, fluort. Egy teljes tubus fogkrém súlyos mérgezést okozó mennyiségű fluort tartalmaz! Azonban helyes használat során a fogzománcon keresztül nem tud felszívódni a fluroid, csak lenyelve okozhat bajt. Gyermekeink számára fluroidmentes fogkrémet is tudunk választani, melyek kicsit drágábbak ugyan, mint a hagyományos fogkrémek.

A fogkrém több, mint egyszerű kozmetikai termék, hisz fogszuvasodás-gátló hatása is van. Éppen ezért a fogmosásban is a rendszer a fontos, hiszen ha rendszertelen a fogtisztítás, akkor a lepedék megszilárdul és fogkő alakul ki, melyet már csak a fogorvos tud eltávolítani. Hogy eredményes volt-e a fogmosás mi magunk úgy tesztelhetjük, hogy nyelvünkkel végigsimítjuk fogaink felszínét, érezzük, hogy teljesen sima lett-e, vagy lepedéket érzünk-e rajta.
Számos étel, ital elszínezi a fogat, pl. a tea, a cigarettafüst egyaránt foltot hagy a fogfelszínen, ez az elszíneződés is csökkenthető a fogakon megfelelő fogkrém használatával.

Tévhit a fogmosással kapcsolatban, hogy erősen meg kell csiszolni a fogakat. Tudvalevő ugyanis, hogy a sok sikálás kikezdi a fogzománcot. Kevesen tudják, de pl. a dohányosok számára kifejlesztett speciális fogkrémek túlságosan erős, szemcsés dörzsölőanyagot tartalmaznak.

Rendkívül csábító a fogkőképződést gátló hatóanyagot tartalmazó fogkrémek reklámja is, azt azonban nem teszik hozzá, hogy ezek a hatóanyagok megzavarják az ásványi anyagok beépülését a fogakba, s sok használó fogfájdalomról is beszámolt, mert a foggyökeret érzékenysebbé teszik ezek a termékek.

Létezik már külön érzékeny fogakra ajánlott fogkrém, vagy kimondottan fehérítő hatású is. A hideg-meleg hőhatásokra érzékenyen reagáló fogkrémek kálium-nitrát vagy stroncium-klorid összetevőt tartalmaznak, melyek hosszú távon át enyhítik a fogak érzékenységét, hatásuk a fogban levő idegvégződések gátlásán alapul.

Nagyanyáink receptje a szódabikarbónás fogtisztítás, de szerencsére minél több 100%-ban természetes alapanyagokat tartalmazó fogkrém is elérhető a kínálatban. A legcélszerűbb tehát minél több természetes anyagot tartalmazó fogkrémet választani, a kamillát és zsályát tartalmazó gyógynövényes fogkrémek kíméletesen tisztítják a fogat, s ha fogfehérítő hatóanyagot és fluoridot is tartalmaznak, akkor hatásuk még optimálisabb. Curaprox fogkefék
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 18025 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x