Mire figyeljünk, hogy jól menjen a tollbamondás?
Címlap / Szépség-Egészség / Mire figyeljünk, hogy jól menjen a tollbamondás?

Mire figyeljünk, hogy jól menjen a tollbamondás?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

A tollbamondás nekünk felnőtteknek egyszerű dolognak tűnik, hiszen a hozzá szükséges folyamatok automatizálódtak bennünk, a kivitelezés már nem igényel erőfeszítést, de az írni tanuló gyermekek számára ennek elsajátításához sok funkció együttes működése szükséges. Mit igényel a pontos kivitelezés? 

Először is nagyon fontos a figyelem tartós koncentrálása, hogy a gyermek képes legyen a tanítóra figyelni, ne veszítse el a fonalat, hiszen ha elkalandozik diktálás közben, akkor a szöveg hiányos lehet.

A jó hallási differenciálás alapja a megértésnek. Ha ez jól működik, akkor tudják helyesen megkülönböztetni a hallott hangokat. Itt kimondottan a zöngés zöngétlen párok szoktak gondot okozni. Akinek ez nem megy, sokszor értelmetlennek tűnhetnek egyes szavak, melytől érthetetlenné válik a szöveg, s ez megzavarja a gyermeket.

Ha jól értették a gyermekek a hallott szöveget, akkor még mindig kérdés, hogy elég jó-e a rövid távú memóriájuk ahhoz, hogy tárolni tudják a hallottakat amíg le nem írják, nem felejtik-e el a mondat végét miközben írnak?

A késleltetés képessége is fontos, hogy hallgassa végig a gyermek a mondatot, hiszen sokan
gyorsan nekiállnak írni ahogy a tanító diktál, attól való félelmükben, hogy nem tudják azt megjegyezni, s közben a mondat végét talán nem is hallják, mert arra figyelnek, amit írnak.

A konkrét íráshoz fontos a téri tájékozódás, jobb-bal megkülönböztetése, a betűk pontos ismerete, hogy ne cserélődjenek fel a tükrözhető betűk. (b-d, b-p, p-q)


A szerialitás (sorrendiség) ott kerül előtérbe, hogy a gyermekek tudják, mi után mi következik. Ez akár a szavakon belül a betűkre, akár a mondaton belül a szavakra is vonatkozik.
Sokszor nagyjából emlékszek a gyermek, tartalmilag fel tudja idézni amit hallott, de a tollbamondásnál a sorrenden sem lehet változtatni

Ha a gyermekeknek gondot okoz a rész és egész viszonya, akkor előfordul, hogy a szavak nem jól vannak tagolva, több szó egybe van írva.

Ahhoz, hogy a szavakból ne maradjanak ki betűk, nagyon fontos a gondolkodás, cselekvés szinkronjának kialakulása, hiszen ha a gyermekek nem arra gondolnak amit csinálnak, gyorsabban jár az agyuk mint a kezük, akkor maradnak ki betűk az írásukból.

S ha a fentiekkel nincs gondja a gyermekeinknek, akkor még mindig gátolhatja a könnyed írást a finommozgásuk éretlensége, a grafomotoros koordináció gyengesége, melyek hátráltatóan hatnak a gyermekek tempójára, valamint görcsös ceruzafogást eredményeznek, amitől hamar elfárad a kezük, lassabbak lehetnek, az is előfordul, hogy emiatt maradnak le a többiek tempójától.

Ha gyermekünknek nehezen megy a tollbanmondás, figyeljük meg ezen szempontok alapján, hogy hol lehet nehézsége. Ha erre rájövünk, akkor célirányosabban tudjuk fejleszteni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12245 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x