Amit az ősember is megtett a fogaiért
Címlap / Szépség-Egészség / Amit az ősember is megtett a fogaiért

Dr. Bakos Anikó

Amit az ősember is megtett a fogaiért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A fogszuvasodást sokáig a mezőgazdasági termelés, a növénytermesztés megjelenésével hozták összefüggésbe, azaz a magas szénhidrát- és cukortartalmú növények, élelmiszerek fogyasztásával. Természetesen a fogromlás kapcsán, mint kockázati tényező nemcsak táplálkozásunk, hanem a fogápolás és az életkor is számításba vehető. Fogaink rossz állapota kezelés hiányában gyulladásos állapothoz, a fog csökkent funkciójához, végső soron fogvesztéshez vezethet, s mindemellett számos súlyos egészségügyi problémát is okozhat. 

Cikkünkben áttekintjük mit tettek meg őseink fogaik épsége érdekében és mit tehet a ma embere annak érdekében, hogy fogazata egészségét mind tovább megtartsa.

A vadászó-gyűjtögető életmódot folytató őseink fogazata elsősorban a makktól és fenyőmagtól szuvasodott. Mindkét termés nagy mennyiségben tartalmaz erjeszthető szénhidrátot, s beszorulva a fogak közé mind több szájbaktériumot vonzottak magukhoz. Nem mindegy ugyanis, hogy a bomló ételmaradékok mennyi ideig maradnak a szájban. Az ősember nyilván még nem volt tudatos fog- és szájápoló, így esetükben a fogromlásért elsősorban ezek a beszorult és bent maradt ételmaradékok voltak a felelősek.

A régészek alátámasztották, hogy a fog közé szorult ételdarabkákat az ősember botok, ágacskák segítségével igyekezett eltávolítani. Ezen kis ágacskák egyike-másika antibakteriális, fertőtlenítő hatású is lehetett, ha éppen olyan termést használtak.
Régészeti leleteink a kezdetleges „fogászati beavatkozásokról” is tanúskodnak. Egyik-másik őskori csontváz fogaiban szabályos fúrt lyukakat találtak, melyet valószínűleg az „ősfogász” kőhegyű fúróval végzett, megtisztítván a fogat a szuvas részektől, s úgymond fogtömésre gyógynövényeket tömtek a fogba, melyekkel elsősorban a fájdalmat kívánták csillapítani. Ha szerencsés volt a választásuk az adott gyógynövény gyulladáscsökkentő hatással is bírt. Sokszor azonban a túlzott fogpiszkálással ismételt gyulladást idéztek elő.

A fogszuvasodás, fogaink rossz állapota nemcsak szájüregi probléma, hanem egész szervezetünk állapotra kihatással lehet, mindenez túl romlott foggal önbecsülésünk és társadalmi elismertségünk is csökken. A fogszuvasodás azonban kellő odafigyeléssel megelőzhető. Jó szájhigiénia esetén fogaink ásványianyag-vesztése és visszaépülése egyensúlyban van, ezen egyensúly felborulásának első jele egy fehér folt a fogzománcon. Ekkor még megfelelő kezeléssel visszafordítható a kezdődő fogszuvasodás, azonban ha ez nem történik meg, a fog elveszti szerkezeti egységét, a zománcban üreg képződik, s megkezdődik a fogromlás.


 

Általános tendencia, hogy felnőttkorban félévente keressük fel fogorvosunkat fogazatunk és szájüregünk állapotának felmérése érdekében. Fogaink állapota objektíven jelzi életmódunk s táplálkozásunk milyenségét. A fogászati rendelőbe érkező páciens első alkalommal teljes körű állapotfelmérésen esik át. Ennek első lépcsőfoka általában, hogy egy kérdőívet töltetnek ki a pácienssel általános egészségi állapotát felmérendő. Nyilatkoznia kell többek között azon betegségeiről, szedett gyógyszereiről, melyek a fogászati ellátásra kihatással lehetnek. Ezt követően a fogorvos megvizsgálja a fogak állapotát, a lágy szöveteket, a szájüreget, s panoráma röntgen készül a fogazatról. A teljes kép kialakítása után a fogorvos mindent kielemez, s elkészíti az egyénre szabott kezelési tervet árajánlattal ellátva, melyet a páciens kézhez kap személyesen vagy email formájában. Első alkalommal – a halaszthatatlan esetek kivételével - nem ajánlott a fogászati kezelés megkezdése. A páciens átgondolhatja, eldöntheti, mikor kívánja megkezdeni a kezeléseket, illetve melyik kezelésbe szeretne belevágni. A kezelési terv egymásra épülő lépcsőkből áll, melyek sorrendje sokszor kötött. Előfordul, hogy egy-egy fogászati probléma megoldására több eltérő kezelés is lehetséges, mindezt fogorvosunkkal együttműködve egyeztethetünk. Anyagi lehetőségeinktől függően a kezelések részekre is bonthatók, akár külön-külön is elvégezhetők. Természetesen szem előtt tartandó az azonnali beavatkozást kívánó problémák elsődleges ellátása, s a fontossági sorrend felállítása.

Fogunk szervezetünk része, éppúgy fontos, mint bármely más szervünk. Épsége, egészsége visszajelzés szervezetünk vitalitásáról. Elengedhetetlen tehát, hogy félévente keressük fel fogorvosunkat, s működjünk együtt vele a fogászati problémáinak orvosolásában. Fájdalommentes fogászat
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5967 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x