Árthat-e a fogröntgen? Ezt teheti a fogorvos a kismamákért...
Címlap / Szépség-Egészség / Árthat-e a fogröntgen? Ezt teheti a fogorvos a kismamákért

Dr. Bakos Anikó

Árthat-e a fogröntgen? Ezt teheti a fogorvos a kismamákért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

A pontos fogászati diagnózis megkövetelheti röntgenfelvétel készítését a fogsorról. Az un. digitális panoráma röntgen ma már nélkülözhetetlen kelléke egy jól felszerelt fogászati rendelőnek. Általa felmérhető a fogsor egészének állapota, láthatjuk a fogak számát, helyzetét, a foghiányokat, de képet kapunk az állkapocsízületekről, arcüregről, feltárható a csontsorvadás, kimutatja a rejtett, még szabad szemmel nem látható fogszuvasodásokat, és akár a régebbi fogtömések hibái is láthatóvá, ezáltal korrigálhatóvá válnak. 

Cikkünkben kitérünk a digitális panoráma röntgen és az un. intraorális röntgenfelvétel lehetőségeire, valamint az örök kérdésre: árt-e a fogászati röntgen.
A digitális panoráma röntgent nemcsak a komplex fogászati beavatkozásoknál alkalmazzák, de egy fogbeültetés, szájsebészeti beavatkozás, fogszabályozás, góckutatás és számos egyéb eset során is segíti a fogorvos alapos munkáját. A panoráma röntgen feltárja a gyulladásos gócokat, cisztákat is.

Ha fogimplantátum beültetése válik szükségessé, a konkrét implantológiai tervezéshez nyújt segítséget, de koronák, hidak, kivehető fogpótlások készítésekor is átfogó képet nyerünk a kezelés megtervezéséhez.

A fogszabályozási folyamat tervezésének is első lépcsője a panoráma röntgen, hisz láthatóvá teszi a ki nem nőtt, illetve betört fogakat is.

A panoráma röntgenfelvétel kihelyezhető a kezelő monitorára, segítve egyrészt a fogorvos munkáját, másrészt a páciens is jobban megérti a kezelés miértjeit. A röntgenfelvétel digitális formában való tárolása is lehetséges, CD-re írva.

Amennyiben a panoráma röntgenfelvétel nem ad kivehető képet egy vagy több adott fogról, az esetben intraorális kamerával is készíthetünk röntgenfelvételt. Leggyakrabban akkor szükséges, ha a digitális panoráma röntgen készítésekor egy-egy fog eltakarja a mögötte levőt.


Az intraorális röntgentfelvétel leggyakoribb esetei:

- Gyökérkezelés során gyökércsúcsi felvétel készítésére a gyökérkezelés teljes folyamata során. Kezdeti stádiumban a kiinduló állapot felmérésére alkalmazzák a gyökérkezelés előtt, alkalmazzák továbbá a gyökérkezelés tűs kontrolljakor a gyökércsúcs ellenőrzésére, valamint az elkészült gyökértömés eredményességének ellenőrzésére. Régebbi gyökértömés állapotának felmérésére is alkalmas.

- Hatékony eljárás a két fog közti szuvasodás fokának felmérésére.

- A csontpusztulás, fogínysorvadás részleteinek kimutatására.

Minden olyan esetben tehát, amikor a digitális panoráma röntgen nem elégséges, mert konkrétan egy-egy adott fogra koncentrálunk.

Az intraorális röntgen előnye a digitális panoráma röntgenhez viszonyítva továbbá, hogy kisebb sugárterheléssel jár, ezáltal biztonsággal többször is megismételhető.

Az intraorális röntgen előnyösebb választás várandós kismamák esetében is. A terhesség nem zárja ki fogászati röntgenfelvétel készítését, viszont az első három hónapban ha nem elengedhetetlen, akkor inkább nem szokták ajánlani a fogorvosok. A röntgensugárzás terhesség során a magzatot csak az esetben károsíthatja, ha a hasat közvetlenül éri a sugárzás. Egy fogröntgen során a fogorvosok ólomköténnyel takarják el hasat, hogy még biztonságosabb legyen a magzatkárosodás kivédése. A fogászati röntgengépek egyébként is csak olyan kis dózisú radioaktív sugárzást bocsátanak ki, mely mennyiség elenyésző, a sugárterhelés foka szinte mérhetetlen.

Összességében elmondható, hogy a fogászati röntgen nagyon hasznos eljárás a fogászati kezelések megkezdése során állapotfelmérés céljából, sugárveszéllyel nem jár, biztonságosan alkalmazható minden életkorban. A fogászati problémák korai felismerésével és kezelésével időt és pénzt spórolhatunk meg. Intraorális röntgen készítése
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8092 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x