Ezek miatt alakul ki az afta - figyelj oda!
Címlap / Szépség-Egészség / Ezek miatt alakul ki az afta - figyelj oda!

Dr. Bakos Anikó

Ezek miatt alakul ki az afta - figyelj oda!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az afta fájdalmas sárgás vagy szürkésfehér hámhiányos terület a száj nyálkahártyáján melyet sokszor gyulladt piros udvar vesz körül. Mérete változó lehet, a tűszúrásnyi felülettől akár 1-2 cm-es nagyságig is terjedhet. Bármely életkorban előfordulhat, sajnos csecsemőkorban sem ritka. A szülő úgy veszi észre, hogy gyermekének aftája van, hogy a gyermek elutasítja az ételt, italt, étvágytalan lesz. A szájüreg áttekintésével szabad szemmel is látható az afta. 

De mit tegyünk az afta kiújulásának elkerülése érdekében? Hogyan kezeljük ezeket a fájó kis hámsérüléseket? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Az afta többnyire teljesen ártalmatlan, szövődménymentes jelenség, s kezelés nélkül is pár nap alatt elmúlik, azonban az általa okozott fájdalom és evési nehézségek miatt nagyon zavaró, s éppen ezért is kezelendő. A kialakult afta gyógyulása alatt is megnehezíti az érintett mindennapi életvitelét, hisz gyógyulásáig bizonyos ételek csípő, fájdalmas érzést okoznak.

Az afta kiváltó oka nem egyértelmű, így kialakulásának megelőzése sem egyszerű. A száj nyálkahártyájának apró sérülései, pszichés terhelés, hormonális hatás mind-mind szóba jöhet, de az érintetteknél valószínűsíthető a vas-, folsav- vagy B12 vitaminhiány, de bizonyos élelmiszerekkel szembeni érzékenység miatt is kialakulhat. Arra nincs semmi tudományos bizonyíték, hogy az aftát vírusok vagy baktériumok okoznák.

Hogyan kerüljük hát el az afta kialakulását? Mindössze annyit tehetünk, hogy analizáljuk mit ettünk, mit tettünk az afta megjelenése előtt. Az érintett megfigyelheti, mely ételek fogyasztása után alakul ki nála afta, s ezeket az ételeket kiiktatva étrendjéből elkerülhető az afta kiújulása, újbóli jelentkezése.


 

Mivel a legyengült immunrendszer szinte mindig tettenérhető afta esetén, ezért az immunrendszer erősítése elsődleges.

Aftával ritkán fordul orvoshoz az ember, de mivel az afta kialakulásához vezető szájnyálkahártya sérülést okozhatja letört fog, sérült tömés, fogszabályozó készülék is, ha esetünkben fennáll ennek lehetősége, keressük fel fogorvosunkat az adott fogászati probléma megoldására. A letört fog, sérült tömés éles szegélye a szájban komoly sebeket okozhat a nyálkahártyán, az állandó karcolás miatt folyamatosan fenntartja a szájnyálkahártya gyulladását. A letört fog fogászati kezelése az adott törés fokától, jellegétől függ. A fogorvos általában röntgenfelvételt készít, mely arról is képet nyújt, kialakult-e gyulladás a foggyökérnél. Sokszor elég töméssel felépíteni a fogat.

Az afta kezelése tüneti, a mielőbbi gyógyulás elérése érdekében különböző fertőtlenítő, fájdalomcsillapító öblögetők, szopogatós tabletták alkalmazhatók esetében. Az afta elmúlásáig kerülni kell azokat az ételeket, melyek az aftával érintkezve fájdalmat okoznak, ezek elsősorban a csípős ételek, fűszerek, csokoládé, citrusfélék. Az afta gyógyulását segítik a hámosító, a hámszövet regenerációját serkentő nyálkahártyán alkalmazható krémek, ecsetelők. Házilag kamillatea, orvosi zsálya főzetével történő öblögetéssel mi magunk is sokat tehetünk a gyógyulás felgyorsítása érdekében.

Fogászati, szájhigiéniai szempontból tehát amit tehetünk, a sérülést okozó fogbetegségek ellátása, valamint a szájhigiénia biztosítása és fenntartása. A napi háromszori fogmosás, fogselyem és szájvíz használata elsődleges, hogy az étkezés okozta lepedékképződést minimalizáljuk. A sérült szájnyálkahártyát könnyen megtámadják a baktériumok is. Lézeres fogászat
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 36902 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x