Fogínygyulladás? Ezt ne edd, ne tedd, hogy meggyógyulj!
Címlap / Szépség-Egészség / Fogínygyulladás? Ezt ne edd, ne tedd, hogy meggyógyulj!

Dr. Bakos Anikó

Fogínygyulladás? Ezt ne edd, ne tedd, hogy meggyógyulj!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A fogíny az állcsontot fedő szájnyálkahártya. Az íny hámtapadása védi meg a fogágyat a külső ártalmaktól. Ha a fogra lepedék rakódik le, amit nem távolítunk el és fogkő képződik a fogon, a fogkő, mint állandó irritációs tényező a lepedékben található baktériumokkal karöltve gingivitishez, fogínygyulladáshoz vezethet. Előfordul akut fogínygyulladás, melyet általában fertőzések idéznek elő, mint pl. herpes vírusfertőzés. Cikkünkben a fogínygyulladás kezelésének, megelőzésének lehetőségeit jártuk körbe. 

A fogínygyulladás tünete a duzzadt, vöröses fogíny, mely fogmosáskor vérezhet is. A fogínygyulladás kezdetben nem jár fájdalommal, sokszor a páciens csak úgy veszi észre, hogy fogmosáskor vérzést tapasztal.

A fogínygyulladást az első tünetek megjelenésekor kezelni szükséges, a kiváltó okok felszámolásával. Amennyiben ez nem történik meg, könnyen fogágy-gyulladássá fajulhat a folyamat. A fogágy gyulladása már a fog gyökerét és az állkapocs csontot is érintheti, s akár a fog fellazulásáig, kihullásáig is elvezethet. A fogágy-gyulladást sokszor fogínysorvadás is kíséri.

A fogínygyulladásnak különböző stádiumai lehetnek. A kezdődő fogínygyulladás viszonylag könnyen orvosolható. Ha a fogínygyulladást lepedék okozza, akkor nagyon jók a gyógyulás esélyei. A fogorvos eltávolítja a fogról a lepedéket és a fogkövet, ezzel elejét veszi a fogínygyulladás továbbterjedésének. Fogkő-eltávolítás után törekedni kell a mindennapi szájhigiénia szoros betartására, a kétszeri fogmosást, a fogselymezést, a szájvíz használatát be kell építeni életünkbe. Ezek révén a lepedék lerakódását elkerülhetjük, s megakadályozhatjuk az ínyproblémák kiújulását.

A kezeletlen fogínygyulladás az egész szervezetet veszélyeztetheti, hisz a baktériumok a véráramba is bekerülhetnek, s eljuthatnak a szervezet bármely pontjára. Az ínyproblémák megelőzése és kezelése tehát nemcsak a szájüreg, hanem egész szervezetünk egészségnek védelme érdekében is fontos.


 

Előfordul, hogy nem a lepedék, nem a baktériumok és nem vírusfertőzés a ludas a fogínygyulladásban, hanem szabálytalan fogsor, kopott vagy rosszul illeszkedő koronák, hidak idéznek elő ínyproblémát, melyek felszámolása a fogorvos feladata.

Mit kell tudnunk, mit tehetünk mi magunk az ínygyulladás elkerülése érdekében? Számos gyógyszer mellékhatása a szájszárazság. A nyálmennyiség csökkenése által a szájüregi baktériumok könnyebben felrakódnak a fogzománcra, könnyebben alakul ki lepedékképződés, majd fogkő. Nyáltermelés csökkenését eredményező gyógyszer szedése esetén igyekezzünk kompenzálni a szájszárazságot. Orvosság okozta szájszárazság esetén a kezelőorvos megváltoztathatja a gyógyszerelést vagy módosíthatja a dózist. Tehát bizonyos gyógyszerek szedése is vezethet fogínygyulladáshoz, de ritkán genetikai oka is lehet, vagy szisztémás betegség is állhat a fogínygyulladás hátterében, mint cukorbetegség, hormonális változások stb.

Hogyan fokozhatjuk a nyáltermelést? Cukormentes rágógumi fogyasztásával, a koffeint tartalmazó italok kerülésével, minél több folyadék fogyasztásával, száraz, túlsózott ételek kerülésével elejét vehetjük a szájszárazságnak. Fogyókúrázás esetén is megnő az ínyproblémák kockázata. Egyes diéták kálciumban, B, C vitaminba szegény étrendet követnek, mely hiányállapot szintén növeli a fogínygyulladás kockázatát.

Összefoglalva elmondható, hogy a legjobb megelőzni a fogínygyulladást, helyesen végzett mindennapi száj- és fogápolással, rendszeres, félévenkénti fogászati kontrollal, esetlegesen fogkő-eltávolítással, valamint a táplálkozásunkra való odafigyeléssel. Fogágy-gyulladás kezelése lézerrel
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 29500 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x