Fogpótlás fiatalon - tragédia?
Címlap / Szépség-Egészség / Fogpótlás fiatalon - tragédia?

Dr. Bakos Anikó

Fogpótlás fiatalon - tragédia?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Fogazatunk hiánytalansága, fogaink épsége nem csupán esztétikai kérdés. Fogainknak számos funkciója van, melyek közül a legfontosabb a rágás, de fogazatunk részt vesz a hangképzésben is. A fogpótlás már egyetlen fog elvesztése esetén is kiemelt fontosságú, a fogvesztés okozta működési és esztétikai zavarokat mielőbb orvosolni kell. A fogvesztés beszédzavarok megjelenéséhez is vezethet, mely kihatással van mindennapi életünkre, megítélésünkre.  

A fogazat hiányossága, mi több a teljes fogtalanság komoly önértékelési problémákhoz vezethet, pszichés gátlások alakulhatnak ki az érintettben. A foghiány a fogazat egységét is megbontja a fogsoron belül, pl. a szomszédos fogak elmozdulásához, vándorlásához is vezethet.

A fogvesztés leggyakoribb oka a fogszuvasodás, valamint a fogágy gyulladása, mely következtében a fog fellazul, kieshet, vagy el kell távolítani. Fogvesztést okozhat trauma, baleset, de az állcsontok életkorral járó sorvadása is.

Az elvesztett fogat, fogakat tehát mielőbb pótolni kell. A fogpótlásokat két nagy csoportra oszthatjuk: kivehető fogpótlások vagy fix, rögzített fogpótlások. A kivehető fogpótlás lehet részleges vagy teljes fogsorra kiterjedő. A fix fogpótlás típusai: korona, híd, implantáció.

Kivehető fogpótlásra akkor kerül sor, ha nincs elég pillér rögzített fogpótláshoz. Kivehető fogpótlás hétköznapi megfogalmazásban minden olyan fogpótlás, melyet a páciens önmaga el tud távolítani és be tud helyezni a szájhigiéniai eljárás során.

Tendencia, hogy a fogbeültetés élre törésével a kivehető fogpótlások száma csökken, de a fent említett akadályok miatt idősebb korban a rögzített fogpótlással szemben még mindig gyakran alkalmazott eljárás. A kivehető fogpótlás oldható módon rögzül a többi foghoz és a nyálkahártya csont alapzatához, így pl. tisztítás céljából könnyen eltávolítható és visszahelyezhető. Az, hogy a kivehető fogpótlás részleges vagy teljes, a szájban levő saját fogak függvénye. A megmaradt saját fogak nagy fokban hozzájárulnak a részleges kivehető fogpótlás stabilitásához, míg a teljes kivehető fogpótlás stabilitása műgyökerek beültetésével növelhető.


Az elvesztett fogak pótlásának leghatékonyabb módja az implantáció. Az implantáció olyan fogászati eljárás, mely során az elvesztett fog helyére speciális szövetbarát anyagból készült műgyökér kerül az állcsontba, melyre fixen rögzülő fogpótlás készíthető. Fiatalkorban igen gyakori a metszőfogak elvesztése, ugyanis sport vagy akár egy közlekedési baleset során ez a fogunk sérül a legkönnyebben.

Fogászati implantátumok közül a legnevesebb a svéd Nobel Replace implantátum, a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelőn készült. Az implantáció többlépcsős, de maximálisan érzéstelenítésben végzett műtéti eljárás.

Mint fentebb említettük, a kivehető teljes fogsor stabilitását is megoldhatjuk implantációval. A kivehető fogsor sok ember életét nehezíti meg, ugyanis az évek előrehaladtával a kezdetben még hálásan rögzülő teljes kivehető fogsor meg-megszokható, de a természetszerűleg bekövetkező csontsorvadás okán ez a stabilitás felborul, ilyenkor már a protézisragasztók hatásfoka sem elégséges. Implantátum azonban képes rögzíteni és a mindennapi életvitel során (beszéd, étkezés) egy helyben tartani a műfogsort. Természetesen a protézis ez esetben is kivehető, de csak a tisztítás idejére szükséges.

Az implantációnak azonban vannak korlátai is. A leggyakoribb akadálya az implantációnak, ha nagyon régen eltávolított fog helyére szeretnénk műfogat, de a túl kevés vagy túl puha szerkezetű csont miatt ez nem oldható meg egyszerűen. Fontos tehát, hogy fogvesztés esetén azonnal forduljunk fogorvoshoz.

A fogpótlások tervezését mindig alapos vizsgálat előzi meg. Személyre szabottan a páciens fogazati adottságait figyelembe véve készül el a fogpótlás kezelési terve.
Implantátumok, fogbeültetések
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 16638 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x