Letörtem a fogam - gyorssegély a fogorvostól, amit meg kell...
Címlap / Szépség-Egészség / Letörtem a fogam - gyorssegély a fogorvostól, amit meg kell tenned!

Dr. Bakos Anikó

Letörtem a fogam - gyorssegély a fogorvostól, amit meg kell tenned!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Fogtörés nemcsak baleset vagy ütés miatt következhet be, egy szuvas fog nagyobb rágóerő hatására megrepedhet, majd ismételt rossz harapás okán le is törhet egy darab a fogból. Szuvas fogakon kívül könnyen törnek a gyökérkezelt fogak is, ugyanis az elhalt fogak kevésbé rugalmasak, mint az élő fog. 

Amennyiben megtörténik a baj, nem szabad halogatni a fogorvos felkeresését, mielőbb jelentkezz be fogorvosodnál, mert a gyors beavatkozás megóvhatja a fog épen maradt részeit. Cikkünkben áttekintjük, mit kell tenned, ha letörik egy darab a fogadból és mik a letört fog kezelési módszerei.

A fogtörés nemcsak esztétikai kérdés, a sérült fogrész érzékenyen reagálhat hideg-meleg ingerre, legyen ez hideg étel vagy akár csak a levegővétel során beáramló erőteljesebb levegő. A letört fog tovább romlását megállítandó azonnali kezelés szükséges. Leggyakrabban az elülső fogak, a metszőfogak sérülnek. A letört darab élpótlással, direkt héjjal vagy koronával pótolható, a sérülés fokától függően. Minimális fokú törés esetén sokszor elegendő egyszerű töméssel felépíteni a fogat. Ha picit nagyobb rész, de kevesebb, mint a fog fele tört le, akkor a direkt héj a legjobb megoldás. A direkt héjat a fogorvos készíti el a rendelőben, nincs szükség fogtechnikai laboratórium közreműködésére. A fogorvos a szájban mintázva viszi fel a sérült fogra rétegezési technikával a direkt héjt felépítő speciális, porcelánszemcsés anyagokat. Az indirekt, un. kerámiahéj ezzel szemben fogtechnikai laboratóriumban készül, lenyomat alapján.


A fogfelszínre ragasztással kerül fel. Jelentős fogveszteség esetén jön szóba a korona alkalmazása. A korona készítése is indirekt módon történik. A korona fogra helyezéséhez elő kell készíteni a fogat, ehhez a fogorvos lecsiszolja a fogat, előkészíti a fogcsonkot, melyre a korona helyezhető lesz, majd lenyomatot készít róla, mely alapján a fogtechnikai laboratórium elkészíti a koronát. Ameddig a fogtechnikus elkészíti a koronát, védeni kell a lecsiszolt fogcsonkot. Ezt a védelmi célt szolgálja az ideiglenes korona felhelyezése. A kész, koronával ellátott fog mind funkciójában megegyezik az eredeti foggal, mind esztétikájában észrevétlen a külső szemlélő számára.

De mi van akkor, ha a fogtörés gyermekkorban, tejfogak esetében következik be? Leggyakrabban a felső nagymetsző fogak sérülnek balesetben gyermekkorban, a sérülés ellátása tejfogak esetében is a sérülés mértékétől függ. Ennek megítélése fogorvos feladata. Amennyiben a fog koronai része nagyobb mértékben sérült, szükséges a tejfogak gyökérkezelése, gyökértömése is, ha a fogváltás még egy éven belül nem várható. Ha a tejfog a sérülés következtében teljesen kiesik tilos próbálkozni a tejfog visszahelyezésével, mert a maradó fogcsíra sérülésének veszélye áll fenn. Nem a tejfog mindenáron való megmentése a cél, hanem a maradó fogcsíra védelme.
A fogvesztés mindannyiunkat megvisel, nehezebben rágunk, feszengve mosolygunk. Fogunkat ért sérülés okán a legfontosabb, hogy mielőbb keressük fel fogorvosunkat és beszéljük meg a sérülés jellegéből, fokából adódóan számunkra legoptimálisabb megoldást a mielőbbi rekonstrukció érdekében. Betétek (Inlay-Onlay)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5786 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x