6 ayurvéda tanács a messzi Indiából, hogy átvészeljük...
Címlap / Szépség-Egészség / 6 ayurvéda tanács a messzi Indiából, hogy átvészeljük az őszt!

6 ayurvéda tanács a messzi Indiából, hogy átvészeljük az őszt!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-01-29

Aki már megismerkedett az Ayurveda rejtelmeivel tudja, hogy különös figyelmet kell fordítani az őszre és a beköszöntő hideg évszakra, amit az ayurvedában a Vata időszakként jelölünk.  

Európában az ősz kettős természetű, váltakoznak a hűvös száraz, és a hidegebb esős napok, változik a nap erőssége, és bár időnként még megmutatja magát, ahogy haladunk bele az októberbe, már nincs olyan ereje. A tipikus Vata időjárást gyorsan tapasztaljuk. Szeles, esős, viharos napok következnek. Ezek a tulajdonságok nemcsak a környezetünkben és az időjárásban mutatkoznak meg, hanem szervezetünk egyensúlyát is befolyásolják. Ilyenkor már jólesik egy csésze forró tea akkor is, ha egyébként nem szoktunk hozzá. Keressük a melegebb kuckókat, és aki erre az időszakra érzékenyebben reagál, a külsőhöz hasonló változást tapasztalhat a lélek testi-lelki működésében is.

Az ayurvedikus Vata jelei

-szárazabb bőr, ajkak, kiszáradó nyálkahártya
- ízületi fájdalmak
- hideg kezek, lábak
- puffadás és szorulás
- álmatlanság, éjszakai ébredések
- folyamatosan visszatérő gondolatok, amik nem hagyják nyugodni az embert.

Mit tehetünk?

Néhány tipp átsegíthet bennünket a változás időszakán. Ilyenek például a főétkezés esetében a meleg, könnyen emészthető ételek. Egyszerűen megfogalmazva „szaftos legyen, és az sem árt, ha édes”. Az emésztés során kialakuló hő is változik ebben az időben . Úgy kell elképzelni, mint egy tábortüzet, ami a felcsapó lángok és izzó parázs között mozog folyamatosan. Mivel az emésztéshez hő kell, meg kell könnyítenünk szervezetünk munkáját. Ezt azzal érhetjük el legegyszerűbben, ha eleve főtt dolgokat fogyasztunk, illetve az ételt melegen fogyasztjuk. A reggeli például lehet valamiféle kása (zab, rizs, stb) párolt gyümölccsel, almával, körtével. Fűszereink ezekben az időkben a gyömbér, a fahéj, a kardamom, szerecsendió, szegfűszeg és a barna cukor.


 
Az évszaknak „megfelelő” ital a meleg ital. A gyömbéres víz és meleg gyógyteák különösen jó hatásúak. Ebédre és a vacsorára főleg zöldség ajánlott. Jó, ha édes és tápláló, mint a sütőtök, sárgarépa, cékla, édes burgonya, paszternák, fehérrépa. A kenyér ebben az időben nem a legalkalmasabb táplálék, hiszen a Vata tulajdonságokat - ami száraz, nyers és hideg-, a saláták és nyers zöldségek fogyasztása felerősíti. Ezek nehezen emészthetőek ebben az időben és növelik a belső hideg érzetét. Szinte majdnem biztos, hogy ebben az évszakban a hűtőszekrényből hidegen előkerülő saláta fogyasztása megfázáshoz vezet.

Mai világunkra általában is jellemző, hogy állandóan rohanunk. Szeretnénk, ha minden nap más, izgalmas élményekkel találkoznánk. Ez azonban a Vata felerősödéséhez vezet, ami végsősoron a szervezetben felborítja az egyensúlyt. Nagyon fontos ezekben a hónapokban az egyenletes, nyugodt ritmus, hiszen a természet is ezt veszi fel. Ha ehhez igazítjuk a napirendünket, szinte biztosan sikerül kivédeni a környezeti változások okozta fenyegetéseket. Ilyenkor, ha még nem tettük eddig, feltétlenül nézzünk körül a környéken, hogy találunk-e egy megfelelő meditációra vagy jógára alkalmas helyet a közelben. Nem baj, ha nem vagyunk benne gyakorlottak, ez önmagában is jó hatással van a szervezetre. Most van itt az ideje, hogy elkezdjük.

A napunkat is igazítsuk a Vata körülményekhez. Keljünk fel 6 óra körül, és kezdjük a napot egy pohár forró gyömbéres vízzel. A víz egyébként is jó, a meleg és a gyömbér pedig a Vata hidegségét ellensúlyozza. Bár nem szoktunk hozzá, ilyenkor nagyon jó hatása van annak, ha zuhanyozás előtt bedörzsöljük magunkat egy olyan olajjal, ami melegség érzetet generál. Például ilyen a szezámmagos olaj, de bármilyen más olaj is jó, ami hasonló tulajdonságokkal bír. A zuhanyozás ellenére egy vékony filmréteg fog maradni a bőrünkön, ami egész napra biztosítja – mintegy védőrétegként- a belső nyugalmat és persze a puha bőrt is.


A stressz ilyenkor különösen kerülendő. Próbálja meg egész nap távoltartani. Különösen azonban a délután folyamán kell ráerősítenünk a reggeli indításra. Meleg itallal, melegítő fűszerekkel vagy egy meleg zöldséglevessel segíthetünk, hiszen a sós ízek a Vata hatását csökkentik.

Az este kezdődhet egy könnyű vacsorával, hallgathatunk zenét, vagy olvashatunk. Ilyenkor legjobb, ha kerüljük a televíziót, vagy a számítógépes játékokat, és a túl sok aktivitást is, hiszen ezek felerősítik a Vata jelenlétét, és ha tartósak, alvászavarok fognak fellépni. Egy meleg, illóolajos fürdő után egy talpmasszázs szinte csodára képes, biztosan nyugodtan fogunk aludni. Az optimális idő a lefekvésre ilyenkor fél 10 körül van. Ilyenkor a nyugodt Kapha energia még nagyon erős, legjobb, ha ezt kihasználjuk az éjszakai pihenő idején. Egy pohár fahéjas, sáfrányos vagy mézes tej, esetleg egy meleg gyógyfüves tea is sokat segíthet abban, hogy a következő reggelen kipihenten, teljes erővel kezdje a napot.

Ne feledje, szervezetünk akkor is szoros kapcsolatban van a természettel, ha ez városi életünkben már nem olyan egyértelmű. Segítsen neki, hogy megőrizhesse ellenállóképességét. Maradjon egészséges!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5033 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x