3 kínos helyzet, amikor nagyon ciki a sárgás fogsor
Címlap / Szépség-Egészség / 3 kínos helyzet, amikor nagyon ciki a sárgás fogsor

Dr. Bakos Anikó

3 kínos helyzet, amikor nagyon ciki a sárgás fogsor

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Fogazatunk természetes színe törtfehér, azonban az idő múlásával elszíneződhet, sárgássá, de akár barnás árnyalatúvá is válhat. Ennek oka, hogy rágás közben a fogzománcon mikro-repedések keletkezhetnek, melyekben jobban megtelepszik az elfogyasztott ételekből származó lepedék, mely lepedék a felelős elsősorban a fogak elszíneződéséért. 

Életvitelünk és étkezési szokásaink is nagyban hozzájárulhatnak a fogak elszíneződéséhez. Bizonyos ételek, italok rendszeres fogyasztása ugyanis károsítja a fogzománcot. Az elszíneződést okozó tea, kávé, vörösbor, a dohányzás és bizonyos gyógyszerek mellett a savas gyümölcslé, kólafélék egyenesen rongálják a fogzománcot. A fogzománc eróziója során a fog áttetszővé válik, s egyre jobban láthatóvá válik a sárgás színű dentin, fogbél.

Számos kínos szituáció adódhat, amikor szégyenkeznünk kell sárga fogsorunk miatt, legyen szó egy állásinterjúról, ahol a jó benyomás elengedhetetlen, vagy akár gondoljunk egy fotózásra, pl. érettségi tablókép, esküvői fotó, önéletrajz mellé kerülő fénykép. Azonban nemcsak az esztétikum miatt érdemes odafigyelni fogainkra, ugyanis a tartós elszíneződés esetén a lerakódások elérhetik a dentint, s olyankor már visszafordíthatatlan a folyamat.

Vegyünk sorra pár jó tanácsot, melyek betartásával elkerülhetjük fogaink elszíneződését. Azokat az italokat, melyek károsíthatják a dentint, elszínezhetik a fogakat, igyuk szívószállal. Az italok ugyanis minél hosszabb időn keresztül érintkeznek a fogfelszínnel, annál jobban sárgíthatják azt. Savas gyümölcs fogyasztása után 1-2 órán keresztül ne mossunk fogat. Ha fogaink repedését esetünkben az éjszakai fogcsikorgatás is előidézi, éjszakára használjunk fogvédőt. Fogvédő használata javasolt sportolás közben is, az esetleges sérülések elkerülése érdekében. Valamint töltsük fel vitaminraktárunkat D-vitaminnal, kalciummal, valamint fogaink számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal.


Bizonyos ételek viszont tisztítják a fogsort, ezek a ropogós ételek, zöldségek, gyümölcsök, ugyanis a rágás miatt fokozódik a nyáltermelődés, ami jótékony hatású a lepedékek eltávolításában.
Enyhébb elszíneződés esetén speciális fogkrémekkel, fogporral végzett fogmosással eltávolítható az elszíneződés. Használjunk fehérítő hatású fogkrémet, szájvizet a mindennapi fogtisztításhoz. Bizonyos időszakonként pedig kérjünk fogorvosunktól teljes körű tisztítást, polírozást. Házilag szódabikarbónával is fehéríthetjük fogainkat. A szódabikarbóna kevés vízzel elkeverve sűrű pasztát képez, mellyel heti egy alkalommal alaposan dörzsöljük át fogainkat.

Makacsabb elszíneződés esetén forduljunk fogorvoshoz. A rendelői fogfehérítés a fogak esztétikussá tételének kíméletes módja. Kiterjedhet a teljes fogsorra, de akár néhány fog fehérítésére is. Kedvelt az un. RemeWhite fogfehérítési rendszer. A fogorvos által végzett fogfehérítés 1-1,5 órát vesz igénybe, melynek eredményeképpen 8-10 árnyalatot is világosodhat a fog színe. Foglenyomat alapján készített, fogfehérítő géllel töltött fogsínt is használhatunk, melynek viselése nem folyamatos, napi 2-3 órát kell hordani vagy éjszakai alvás során használni.
Fogorvosunkkal együttműködve megtalálhatjuk a számunkra leginkább optimális megoldást fogaink fehérítésére, hisz napjainkban már számos lehetőség áll rendelkezésünkre a fent ismertetetteken túl is. Rendelői fogfehérítés
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8647 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x