Doktornéni vagy doktorbácsi? A jó fogorvos akiben megbízol...
Címlap / Szépség-Egészség / Doktornéni vagy doktorbácsi? A jó fogorvos akiben megbízol

Dr. Bakos Anikó

Doktornéni vagy doktorbácsi? A jó fogorvos akiben megbízol

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

A fogorvostól, fogászati kezeléstől való félelem sokunkban munkál. Ha a számunkra ideális tényezők alapján tájékozódunk és választjuk ki az optimális fogorvos szakembert, már nagyobb bizalommal és nyugodtsággal ülünk bele a fogorvosi kezelőszékbe. A szabad orvosválasztás a páciens joga, ezen belül annak eldöntése is, hogy magán fogorvosi rendelőt vagy közegészségügyi szakorvosi rendelőt választ, ha fogászati kezelésre indul.  

A szakorvosi rendelőkben a fogászati körzetek területi felosztásban lettek kialakítva, így amennyiben a lakókörzethez tartozó fogorvos nem szimpatikus akár szakmailag, akár emberi tulajdonságai okán a páciensnek, akkor magán úton teheti meg, hogy másik fogorvoshoz jelentkezik.

A kellő körültekintéssel megválasztott fogorvossal a páciens kialakít valamiféle úgymond személyes kapcsolatot, ezáltal a bizalom erősebb a betegben, s jobban együtt tud működni a fogorvossal. A jó fogászati kezeléshez elengedhetetlen a fogorvos és beteg között kialakult harmonikus, együttműködő kapcsolat.

Milyen szempontokat tartsunk szem előtt fogorvos választásakor?

Jó fogorvos nincs megfelelő szaktudás nélkül. Érdeklődjünk bátran fogorvosunk referenciájáról, tanulmányairól, mielőtt döntésünket meghozzuk.

Nagyon fontosak az emberi tényezők. Türelmes, empatikus fogorvos nemcsak a kezelés alatt, de a kontrollok alkalmával is megértő, bizalommal fordulhatunk hozzá minden helyzetben. A figyelmesség olyan emberi tulajdonság fogorvosunk részéről, mely a páciens félelmét, esetleges aggodalmait megfelelően tudja kezelni.
A fogászati kezelésektől való nagyfokú félelem leküzdhető, ha a fogorvos a páciens bizalmát erősítve fordul a beteg felé. A kezelőorvos képes legyen ráhangolódni a kezeltre, találja meg azokat a feszültségoldó taktikát, melyek az adott páciens esetében a leginkább hatékonyak. Sok páciens szégyelli félelmét, holott a fogorvosok maguk is tisztában vannak azzal, hogy a betegek többsége szorong, ha beül a székbe. A páciens és orvos kapcsolata meghatározó a feszültség oldásában, ezért ne sajnáljuk az időt és energiát a számunkra ideális fogorvos felkutatására. Nyugodtan beszéljen fogorvosával félelmeiről már az első találkozás alkalmával, hogy orvosa tudja, hogyan kezelje azt, hisz az orvosnak is könnyebb úgy munkálkodnia, ha a beteg ellazult, nyugodt, együttműködő.


Fogorvos választásakor tájékozódjunk a rendelési időről, hogy ne munkahelyünkről kelljen elkérezkedni, ha fogászati beavatkozás válik esedékessé. A rugalmas fogászati idő vonzó perspektíva a páciens számára.

A jó fogorvos a páciens elvárásait és lehetőségeit figyelembe véve alakítja ki a kezelési tervet, a megfelelő, pénztárcánk vastagságát figyelembe vevő árajánlat meghatározásával. A jó fogászat nem csupán a tehetősekre alapoz, többféle kezelési terv kidolgozásával mindenki számára alternatívát nyújt az adott fogászati probléma orvosolásában.

A fogorvostól való félelem oka legtöbbször a tájékozatlanság. Megnyugtató, ha fogorvosunktól kérdezhetünk, aki érthető és számunkra befogadható magyarázatokkal válaszolja meg kérdéseinket. Sokunk számára az a megnyugtató, ha a beavatkozást lépésről lépésre közvetíti fogorvosunk, mások szemüket is összeszorítják és relaxálva nyugtatják magukat, akár meditációs zene hallgatásával összekötve, melyre számos magánorvosi rendelőben lehetőségünk van, kérdezzünk rá bátran.

Legtöbbünk számára a fájdalommentes kezelés a fogorvosválasztás fő szempontja, az adott fogászati rendelőben alkalmazott technikákról szintén kérjünk felvilágosítást.

Nyugalmunk kulcsa továbbá a felelősségvállalás a fogorvos részéről, azaz a garanciális fogászati kezelések biztosítása.

Ha valamiért fenntartás alakult ki bennünk és nem mindegy számunkra, hogy fogorvosunk nő vagy férfi, természetesen választhatunk a fenti tulajdonságokkal rendelkező szakembert mindkét nemből. A kezelőorvosunkkal szembeni kellő szimpátia esetén a fájdalomtól való rettegés is csökken. Nemcsak a páciens, az orvos érdeke is, hogy kialakuljon a bizalom és a nyugodt légkör, hiszem a fogorvos munkáját is megkönnyíti, ha együttműködő a beteg. Fogorvos Budapesten fogászat Budapesten Dr. Bakos Anikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2817 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x