A fogkő kialakulásának (3-4-5 valamennyi) oka
Címlap / Szépség-Egészség / A fogkő kialakulásának (3-4-5 valamennyi) oka

Dr. Bakos Anikó

A fogkő kialakulásának (3-4-5 valamennyi) oka

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

A szájüreg kemény felszínein, azaz a fogakon, implantátumokon, protéziseken kialakuló dentális plakk képezi alapját a fogkőképződésnek. A dentális plakk elsősorban baktériumokat, levált hámsejteket, fehérjéket, szénhidrátokat tartalmaz. A plakk képes megkötni az ásványi anyagokat, ezáltal egyre keményebbé válik, elmeszesedik, így alakul ki a fogkő. A fogkő érdes felülete kedvez a további plakkfelrakódásnak. Cikkünkben a fogkő kialakulásának okait, a kezelési lehetőséget vesszük számba. 

A táplálkozó ember sajátossága, hogy étkezési és fogápolási szokásaitól függően számolnia kell a fogkőképződés veszélyével. Fogkő felnőtt korban gyakorlatilag mindenkinél megtalálható. Étkezés során a fogak, fogpótlások felszínén kialakul egy vékony, szabad szemmel alig látható plakkréteg a feloldódott ételmaradékokból. Ez a plakk a nyálunkban levő ásványi anyagok hatására kövesedik meg. Szinte minden étel tartalmaz plakk kialakulásához „szükséges” összetevőt. Természetesen léteznek fogbarát, és kevésbé fogbarát élelmiszerek, de a kiegyensúlyozott étkezés feltétele, hogy minden szükséges tápanyag a szervezetünkbe kerüljön, nem fogyaszthatunk folyamatosan fehérje és szénhidrátmentes ételeket, így a fogkő kialakulásának elkerülése, késleltetése szempontjából a dentális plakktól való megszabadulásra kell helyezni a hangsúlyt.

Tehát a fogkő kialakulását előidéző dentális plakk eltávolítása az elsődleges az oki kezelésben. A plakk megszüntetését szolgálja a naponta 3-4 alkalommal végzett körültekintő, megfelelően hosszú ideig tartó fogmosás. Nem mindegy milyen fogkrémet használunk, s hogyan végezzük fogkefénkkel a plakk lesöprését a fogakról. A helyes fogmosási technika elsajátításában fogorvosunk tanácsát nyugodt szívvel kikérhetjük. A puha sörtéjű fogkefével végzett, körkörös, seprő mozdulatokkal végzett fogtisztítás, és az utána történő fogselymezés és szájvíz használata a napi rutin részéve kell, hogy váljon. Ha kialakul a fogkő, annak eltávolítása fogmosással, s házilag már nem lehetséges, kizárólag fogorvos szakember feladata.


A korszerű fogászati rendelőkben az ultrahangos fogkőeltávolítás ma már teljesen fájdalommentes művelet. Az un. depulátor használatával szabadít meg a fogorvos a meszesedett fogkőtől. Az ultrahangos depurátor igen magas sebességen vibrál, rezeg, valamint vizet bocsát ki. Az ultrahangos fogkőeltávolítás során a készülék leválasztja a fogfelszínről a meszes fogkövet, miközben folyamatosan vízzel mossa, hűti a fogakat, valamint a törmelékeket a víz kimossa a fogközökből. A készülék rezgőfeje által keltett rezgőmozgások hatására képződő légbuborékok pattintják le a fog felszínéről a fogkövet, ami által a fogkő mellett megszabadítja a fogat az elszíneződéstől is. Számos kézi eszközt is használnak a fogorvosok a fogkő eltávolítására, melyekkel a nehezen hozzáférhető helyek is elérhetővé válnak, valamint a fogíny alatti terület is. A fogkőeltávolítás befejező szakasza a fogak felszínének átpolírozása, így a létrehozott simább fogfelszínen nehezebben tud kialakulni a dentális plakk, s ezáltal az újabb fogkő. Egy forgó fejjel és speciális polírozó anyaggal ellátott készülékkel történik a fogfelszín elsimítása, az elszíneződések lecsiszolása. Célszerű a rendszeres, félévenkénti fogászati kontrollok alkalmával eltávolíttatni fogorvosunkkal a fogkövet fogainkról minden egyes alkalommal.

A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, de súlyos fogágy-betegségekhez vezethet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, ennek következménye az íny visszahúzódás, majd elsorvadása. Az ínygyulladás a foggyökerek mentén átterjed az állkapocs-csontra, a fogak érzékennyé válnak, meglazulnak, súlyosabb esetben a fogak elvesztésére is sor kerülhet. A fogínygyulladás nemcsak a szájüregre korlátozódik, hanem akár komoly szívbetegségeket is előidézhet. Fogkőeltávolítás ultrahanggal sópolírozás
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 14171 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x