Hogyan figyeljünk a fogainkra az ünnepek alatt
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan figyeljünk a fogainkra az ünnepek alatt

Dr. Bakos Anikó

Hogyan figyeljünk a fogainkra az ünnepek alatt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

A karácsonyi, újévi ünnepek alkalmával mindannyian képesek vagyunk belefeledkezni a felelőtlen lakmározásokba. Nem csak a plusz kilókat szedhetjük könnyen magunkra, de ha nem vigyázunk, fogainkon is megmutatkozhat a sok cukros étel és a pezsgő hatása. A karácsonyi bejgli, a finom sütemények, a kiadós étkezések az ünnepi asztalnál, a vendégségekben történő kínálások következménye lehet a fokozott lepedékképződés fogainkon.  

Sokan elfelejtkeznek az ünnep hatása alatt az étkezések utáni fogmosásról, és vendégségbe sem fogkefével a táskájában érkezik az ember. Az ételmaradékok hosszabb ideig maradnak a szánkban, beszorulva akár fogaink közé.

Vendéglátóinknak nem adhatunk parancsot, hogy milyen étellel várjanak bennünket, de nézzük át, mi mire figyelhetünk oda, amikor az ízletesnél ízletesebb vendégváró ételeinket készítjük, ha tekintettel akarunk lenni fogazatunk egészségére is. Legegyszerűbb, ha sütéskor-főzéskor a cukrot teljesen kiiktatjuk, vagy legalábbis mérsékeljük. Édesítőszerrel, nyírfacukorral, xilittel helyettesíthetjük a hagyományos kristálycukrot. De még jobb, ha édes sütemények helyett vagy után gyümölcstál is kerül az asztalra. A nyersen fogyasztott gyümölcs rostokban és vitaminokban gazdag, s egyrészt a rágás által fokozódó nyálelválasztás segíti a lepedék eltávolítását, másrészt a rostok az emésztést is aktiválják. Emésztőrendszerünk a habzsi-dözsi által jobban le van terhelve az ünnepek alatt. Egyik rokontól a másikhoz látogatva a megállás nélküli csipegetés szájüregünk ph értékét is savas irányba tolja el, a savas közeg pedig a fogszuvasodás melegágya. A lepedék, ételmaradékok eltávolítását a rostok fogyasztásán túl a bőséges folyadékfogyasztással is segíthetjük. A gyümölcstálak tálalásánál lehetünk kreatívak is, a gyümölcsökből formázott karácsonyfa, angyalka a gyermekszem számára is csalogatóvá teszi azt.


Folyadékbevitelkor ügyeljünk arra, hogy ne cukros üdítőkkel öblítsük le az utolsó falatot, ha nem akarjuk, hogy fogzománcunk legyen az áldozat. Szomjunkat is jobban hűthetjük szénsavmentes természetes ásványvíz fogyasztásával. Kevesen tudják, de a savas italok, mint szénsavas üdítők, narancslevek, alkoholos italok fogyasztása után nem szabad azonnal fogat mosni, mert a sav lemarja a fogzománcot. Legalább fél órát várjunk a fogmosással, mert a savas étel hatására a fogzománc felpuhulhat, s könnyen megsérülhet. Ha már fogkefével nem is állít be az ember a vendégségbe, cukormentes rágógumit viszont bármikor bekaphatunk étkezés után.

Senki nem szeretne az ünnepek alatt a fogorvosnál várakozni vagy sürgősségi ellátásra rohanni egy-egy fájós fog miatt, ezért célszerű az ünnepek előtt felkeresni fogorvosunkat egy rutin kontrollra. A fogászati kontroll a legtöbb helyen ingyenes és mindössze néhány percet vesz igénybe. Elkerülhetjük az esetleges elváltozások mielőbbi kezelésével, hogy ne feldagadt arccal kelljen felkeresni a rokonokat vagy fogadni a vendégeket. Ráadásul az ünnepek alatt a rendelők is zárva tartanak, és a betegellátásra is napokat kell várni otthoni fájdalomcsillapítás mellett. Ha mégis bekövetkezik a baj és fogfájással küzdünk, segítségül hívhatjuk a gyógynövények fájdalomcsillapító hatását is. A kamilla, zsálya, borsmenta mind-mind hasznunkra lehet.

Az ünnepek alatt esténként hazaérve vagy miután a vendégsereg eltávozott, vegyük kézbe fogkefénket és alaposan sikáljuk át vele fogsorunkat, tisztítsuk le nyelvünket, használjunk fogselymet, szájvizet, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ebben a kritikus időszakban is megőrizzük szájüregünk és fogsorunk egészségét. Fájdalommentes fogászat
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2995 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x