Árthat-e a fogröntgen?
Címlap / Szépség-Egészség / Árthat-e a fogröntgen?

Dr. Bakos Anikó

Árthat-e a fogröntgen?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A fogászati röntgen napjaink rutinszerűen alkalmazott képalkotó eljárása. Célja a pontos diagnózis felállítása. A képalkotás kis sugárterhelésű ionizáló sugárzás felhasználásával történik. Fogazatunk állapotfelmérésének kiegészítő része lehet tehát, hogy a fogorvos fogászati röntgenfelvétel készítését érzi szükségesnek.  

A korai fogszuvasodásnak még nincsenek látható jelei a fogon, de a röntgenfelvétel során megállapítható, hogy van-e szuvasodás a zománc alatt, láthatóvá válik az esetleges csontveszteség a fog körül, valamint a foggyökér esetleges megbetegedései. A röntgenfelvétel segíti a fogköz, valamint a fogtömés alatti, szabad szemmel nem látható részének vizsgálatát, kimutathatók a régebbi fogtömési hibák. A korai diagnózis a sikeres kezelés kulcsa, és a fog hosszantartó élettartamának garanciája.

A fogászati röntgen kiterjedhet egyetlen fogra, a fog és szomszédos fogak vizsgálatára, de akár az egész fogsorról is készíthető röntgenfelvétel, ezt nevezik panoráma röntgennek. A kis fogászati röntgenfelvételek csupán egy-két fog állapotáról adnak látható képet. Leginkább 1-1 fog megvizsgálásakor alkalmazzuk a digitális kis fogröntgent.

Magánrendelők új páciensek esetében szinte minden alkalommal panoráma röntgen készítésével indítanak. A teljes szájfelvétel során az összes fog, a fogakat tartó csontszerkezet, valamint a még csontban lévő fogak mellett láthatóvá válik az állcsontok, az arcmelléküregek és azok esetlegesen kóros elváltozásait is. Az elkészült, nagy képfelbontású röntgenfelvételeket a fogorvos kielemzi, majd ez alapján határozza meg a szükséges kezelési folyamatot.


A precíz diagnózist szolgálja tehát a panoráma röntgen. Egyszerű, fájdalommentes, gyors diagnosztikai eszköz. Azonnal értékelhető képet nyújt fogorvosunknak. Különös jelentőségű a fogbeültetésben, a szájsebészeti kezelésekben, a fogágybetegségek kezelésében, a gyökérkezeléseknél és fogszabályozásban. Természetesen nemcsak komplex kezelések esetében van jelentősége, hanem egy egyszerű eljárás során is sok előnye van. A röntgen megkönnyíti ugyanis a diagnózis felállítását felszíni elváltozást nem mutató fogak esetében is.
Egy jól felszerelt fogászati rendelőnek ma már nélkülözhetetlen eleme a képfelvétel készítésére alkalmas röntgen készülék, mely külön helyiségben van elhelyezve. Az elkészült röntgenfelvétel kihelyezhető a kezelőszék monitorára, mely egyrészt a fogorvos munkáját segíti, másrészt a páciens megértetését az adott fogászati probléma területén. A beteg könnyebben elfogadja azokat a szükséges kezeléseket, melyek szabad szemmel egészségesnek tűnő fogakat érintenek. Kérésre CD-re kiírva elvihető a röntgenfelvétel. A röntgenfelvételek nagyítható, forgathatók, a kontraszt állítható. Hasznos lehet továbbá a kezelés folyamatának nyomon követésére, a folyamatos kontroll céljából is.

Várandósság esetén, különösen a terhesség első három hónapja alatt lehetőleg ne készíttessünk röntgenfelvételt. Várandósan csak kivételesen indokolt esetben érdemes kitenni magunkat a röntgensugárzásnak, s ilyenkor nagyon óvatosan kell eljárni. Fogászati röntgen során kötelező a sugárvédelmi kötény használata a sugárterhelés csökkentése érdekében. Ez esetben a vizsgálni nem kívánt testrészeket a sugárvédelem érdekében ólom köpennyel fedik le. A vizsgálat előtt nyaktól felfelé minden fémből készült ékszert, nyakláncot, fülbevalót le kell venni. Erre azért van szükség, mert a fém szétszórja a röntgensugarakat, a diagnózis téves lehet.

Összefoglalva elmondható, hogy a fogászati kezelési terv összeállításában, a páciens számára adott pontos diagnózis meghatározásában tehát felbecsülhetetlen értékű a fogászati röntgen. Intraorális röntgen készítése>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7437 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x