Fogszépség és fogfehérség - Összefügg?
Címlap / Szépség-Egészség / Fogszépség és fogfehérség - Összefügg?

Dr. Bakos Anikó

Fogszépség és fogfehérség - Összefügg?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A jó kisugárzás alapvető feltétele öltözködésünkön és mosolyra húzódó ajkainkon túl ragyogó fogsorunk. Egy ápolt, egészséges hatású fogsor hozzájárul a megjelenésünk összeszedettségéhez, mely akár egy állásinterjún, akár társas kapcsolataink során fontos kritériuma lehet sikerességünknek. A tisztán tartott, szép fehér fogak ugyanis az önmagunkkal szemben támasztott igényességünket tükrözik a másik fél számára.  

Szerencsére semmi sem lehetetlen, akinek életviteléből vagy genetikájából adódóan elszíneződtek a fogai, azok számára is adott a lehetőség a fogak eredeti színének helyreállítására, vagy akár az eredetinél világosabb árnyalat elérésére is. Azonban a túlfehérített fog ugyanúgy természetellenes hatást kelt, mint az ápolatlan, elsárgult fogazat. A megfelelő szín kiválasztása alapos körüljárást igényel.

De mitől is színeződnek el fogaink?
Ahogy öregszünk, úgy fogaink is egyre sötétebbek lesznek. A fogakhoz tapadó lepedék és annak megkövesedésével keletkező fogkő egyaránt okoz elszíneződést, mely fogkő eltávolítása elsődleges a fogfehérítés előtt. Sokak esetében már a fogkő-eltávolítása is szemmel látható változást eredményez. Ha az elszíneződés a fogszövetek mélyebb rétegeit is érintik, akkor már oxidáción alapuló fehérítőrendszerek alkalmazása szükség. Ennek oka a sokéves táplálék- és élvezeti cikkek fogyasztása következtében kialakuló pigmentáció, azaz színlerakodás. Ilyen elszíneződést vált ki pl. a kávé, kóla, tea, a dohányzás, és bizonyos gyógyszerek is. Az elhalt fogbél és gyökérkezelések következménye is lehet a fog elszíneződése, de akár a fluoridok túladagolása következtében kialakuló fluorózis is lehet az oka.

Különböző fogfehérítési módszereket különböztethetünk meg. Létezik az un. külső és belső fogfehérítés. Külső fehérítés az élő fogak kívülről történő fehérítése, ami történhet rendelőben és otthon.


A rendelői fogfehérítés során a fogorvos eltávolítja a fogfelszínhez tapadó és elszíneződött plakkréteget, és a fogkövet. Az eltávolítást követő polírozással együttesen akár 1-2 árnyalattal világosabbá válhat a fogsor. Lehetőség továbbá egy különleges géllel lekenni a fogfelszínt, amit speciális UV lámpa fényével világítunk meg, mely aktiválja a felkent fogfehérítő zselét, kioldja a fogak mélyebb szöveteiben lerakódott pigmenteket, így a fog visszanyeri fehérségét.
Az otthoni fogfehérítés során az orvosi utasítások betartása mellett a páciens végzi az eljárást, pl. fehérítő zselét tartalmazó fogsorra helyezhető sín időszakos hordásával.

A belső fogfehérítés az elhalt, gyökérkezelés miatt elszíneződött fogak belsőleges fehérítése. Az eljárás során felnyitják az elhalt fogat, fehérítőszert helyeznek bele, s ideiglenes töméssel zárják le. Több alkalommal meg kell ismételni a folyamatot a kívánt fogfehérség eléréséhez, míg a végleges fedőtömés felkerül.

A fogfehérítés legbiztosabb módja, ha felkeresed fogorvosod a problémáddal. Ugyanis a kereskedelmi forgalomban kapható fogfehérítő szerek kontroll nélküli használata nemcsak, hogy eredménytelen lehet, de gyakran nemkívánatos mellékhatásokkal is járhat. Hatékony és biztonságos fogfehérítés csak fogorvosi szakértelemmel, rendelői körülmények között valósítható meg. A fogászati fogfehérítés eredményének tartósságát befolyásolja a genetika mellett az egyén életmódja is. Aki dohányzik vagy sok kávét fogyaszt, annak célszerű színfenntartó kezelés szükségességét egyeztetnie a kezelőorvossal. Kerámia és műanyag fogak nem fehéríthetők, csak eredeti, természetes fogakat lehet fehéríteni. Tömött fogak esetében is más az eljárás, ugyanis a nagyobb felületű műanyag fogakat vagy koronákat fogfehérítés után ki kell cserélni, mivel a fehérített foghoz képest túl sötétnek hathatnak. Rendelői fogfehérítés
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3220 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x