Barátod-e a fogtündér?
Címlap / Szépség-Egészség / Barátod-e a fogtündér?

Dr. Bakos Anikó

Barátod-e a fogtündér?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Gyermekkorban a legtöbb gyermek csak a kötelező iskolai fogászati szűrések során találkozik a fogorvossal, ahol megtörténik a legsürgetőbb állapotú fogak ellátása. Ezek a rutinszerű, gyors vizsgálatok nem adnak lehetőséget arra, hogy egy gyermek mélyebben a dolgok mögé lásson, megértse, hogy mennyire fontos a rendszeres fogászati kontroll. Így felnőve nem lesz belőle rutinos, a fogorvost panaszmentesség esetén is, megelőzés céljából rendszeresen felkereső egészségtudatos felnőtt.  

A fogtündérrel jó jóban lenni, hisz fogaink épsége nemcsak esztétikai kérdés, hanem egész testünk egészségére kihatással van.

Ahhoz, hogy emésztésünk problémamentesen menjen végbe, fontos, hogy az elfogyasztott ételt alaposan rágjuk meg, mielőtt lenyeljük. Az alapos rágás azon túl, hogy a megkönnyíti az étel útját a tápcsatornában, a tápanyagok optimális felszívódását is szolgálja. Ezáltal megkönnyíthetjük emésztőrendszerünk munkáját, s elejét vehetjük a hasfájásnak, puffadásnak és a gyomorsavtúltengésnek egyaránt. A jó rágáshoz elengedhetetlen fogazatunk karbantartása, a lyukas fogak mielőbbi ellátása, hogy minél tovább megőrizzük saját fogainkat, s ne legyünk foghíjasok. Az emésztésen túl fogazatunk állapota számos szervünk működésére hatással van. Tapasztalatok alapján az idült fogínygyulladás valószínűsíti a koszorúér-betegség kockázatát, valamint szoros összefüggést találtak az agyi érkatasztrófák és a fogíny, foggyökerek betegségei között is. Célszerű tehát nemcsak külsődleges esztétikai szempontból, de teljes szervezetünk egészségének megőrzése érdekében is figyelni szájüregünk állapotára.


Sokak számára egyetlen negatív fogászati emlék elegendő ahhoz, hogy egy életre elmenjen a kedvük a fogorvostól, így csak akkor mennek fogászatra, ha már nagyon fáj a fogunk. Ilyenkor azonban már általában nagy a baj. Fontos tehát a megelőzés, a rendszeres fogászati kontroll, legyünk jó barátságban a fogtündérrel, hogy ne kelljen fogainktól megválni, s azok pótlására időt és pénzt fordítani. A gyorsan felszívódó, hosszantartó hatású lokális érzéstelenítés mellett a fogászati beavatkozás teljesen fájdalommentessé tehető. Így a fájdalomtól való félelem ne tartson távol senkit a fogorvostól. A tűszúrás kellemetlensége is kivédhető, a mai speciális, vékony, hajlékony tűk úgy szúrják át a nyálkahártyát, hogy abból a páciens semmit nem érzékel, s a tűszúrás előtt ízesített helyileg érzéstelenítő zselét is alkalmaznak a modernebb fogászatokon.
Sokan a fúró éles vagy éppen mély, mindenesetre igen kelletlen hangjától tartanak, ez is kiküszöbölhető, ha fülhallgatót használunk, melyben akár kedvenc zenénket, akár egy relaxációs, nyugtató zenét indíthatunk el a kezelés idejére. Nagyon stresszes páciensek megbeszélhetik a fogorvossal a nyugtató hatású gyógyszerek alkalmazásának lehetőségét is a kezeléskor.
A modern fogászat napjainkban a fájdalommentes fogászatot is jelenti, rendelőnkben garantáltan szenvedésmentesen kezeltetheti fogait. >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3118 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x