Egy elvesztett fog tragikus üzenete
Címlap / Szépség-Egészség / Egy elvesztett fog tragikus üzenete

Dr. Bakos Anikó

Egy elvesztett fog tragikus üzenete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Egyszer én is megszülettem. Egy kedves tejfog átadta helyét nekem, hogy én, a csontfog élhessek, rághassak. Vidám kis életem volt. Szerettem az ételeket megrágni, szerettem a bal oldali és a jobb oldali társaim is, azonban egyszer csak azt vettem észre, hogy már nem vagyok olyan szép, mint régen. Kezdetben csak elvesztettem természetes színemet, besárgultam, majd fekete csíkok jelentek meg rajtam, melyek egyre mélyültek, s már fájtam is. Ha hideg ért hasogattam, ha cukros íz került rám, belém szivárgott és fájni kezdtem.  

Bizony, engem is utolért a fogszuvasodás réme. Sajnos későn és nem szakértő kezek közé kerültem, kihúztak. Kedves fogtestvéreim! Remélem, ti nem jártok így, és titeket folyamatosan kontrollálnak, hogy az esetleges szuvasodást időben visszafordítsák, s ne végezzétek ti is a szemeteskukában.

Egy fog élettörténetének forgatókönyve többféle is lehet. Meddig él egy fog, ha megbetegszik, megmenthető-e, egyáltalán feltétlenül meg kell-e betegedjen? Nem is gondolnánk, de mindez nagy százalékban rajtunk múlik. Szervezetünk egészségének megőrzésébe fogsorunk rendszeres fogászati kontroll vizsgálata is beletartozik. Mindez nemcsak esztétikai szempontból fontos. A fog akkor tudja ellátni jól feladatát, ha egészséges, ha nem szuvas, ha nem gyulladt. A fogászati kontroll a szájüreg és a fogazat betegségeinek megelőzését, azok esetleges megbetegedésének korai stádiumú felismerését és kezelését jelenti. Időben megkezdett beavatkozással a gyógyulás felgyorsítható, a fog megmenthető. A rendszeres fogászati ellenőrzésekkel megelőzhető a hirtelen tünetek, mint a hirtelen jelentkező fogfájás kialakulása is. Az általános állapotfelmérés fájdalommentes, az esetlegesen kiderülő fogászati megbetegedések ellátására kezelési terv készül, mely alapján tervezhető az elvégzendő beavatkozások mikéntje.


A fogászati kontroll elmulasztása későn felfedezett, előrehaladott állapotú fogbetegségek kialakulásához vezethet, melyek kezelése hosszadalmasabb, komplikáltabb, mint az időben felfedezett elváltozások esetében. Kezeletlen fogbetegség az egész szervezetre nézve súlyos szövődményekkel is járhat, s sokszor menthetetlen állapotúvá válik a fog. Milyen szövődményei lehetnek az elhanyagolt fognak? Az általános fogínygyulladás, ami a fogágybetegség kapuja kezeletlenül az ép fog elvesztéséig vezethet. Fogszuvasodás idővel a fog elhalásáig fajulhat, mely visszafordíthatatlan folyamat, s az elhalt fog funkcionális helyreállítása komplexebb eljárást igényel, mint a szuvas fog ellátása. A fog megmentése érdekében elengedhetetlen a gyökérkezelés, az elhalt területe fogbetétekkel pótlása, illetve a menthetetlen fog esetében a foghiány helyére fogimplantátum beültetése.

A rendszeres fogászati vizsgálat tehát hozzájárul a fogak és a fogíny egészségének megőrzéséhez. Félévente vizsgáltassa át fogait és szájüregét a megelőzés érdekében. Két szűrővizsgálat között pedig mindent tegyen meg a szájhigiénia fenntartására. A lepedék folyamatosan telepszik meg a fogakon, ezért a rendszeres, napi kétszeri fogmosás, a fogselymezés legyen a mindennapi rutin része. A fluoridos fogkrém, a legalább lefekvés előtti egyszeri fogselymezés, szájvíz használata mind-mind segít önnek megszabadulni a plakkban található baktériumoktól, emellett friss leheletet is biztosít! Előzetes állapotfelmérés, egyénre szabott kezelési terv>>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6505 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x