A napi 2 étkezést hirdető divatdiéták és az IR
Címlap / Szépség-Egészség / A napi 2 étkezést hirdető divatdiéták és az IR

Dr. Csábi Bettina

A napi 2 étkezést hirdető divatdiéták és az IR

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-04

A csupaszt statisztikai adatok felsorolásától eltekintek, legyen elég annyi, hogy világszerte 347 millió ember szenved cukorbetegségben. A cukorbetegség megelőző állapota az IR és az IGT felismerhető, és kezelésével elkerülhető a kettes típusú cukorbetegség későbbi kialakulása.  

Mi is az IR pontosan?

Amikor az inzulinérzékelő receptorok eltompulnak, már nem érzékelik megfelelően az inzulin jelenlétét a vérben. Ekkor a hasnyálmirigy egyre több inzulint kénytelen termelni, majd idővel a hasnyálmirigy elfárad és kimerül, megszűnik az inzulin termelése. Ez már a kettes típusú diabetes állapota.

Az inzulinérzékelő receptorok eltompulásának számos oka lehet: stressz, a helytelen szénhidrát fogyasztás, melynek következtében állandóan sok inzulin kerül a vérbe és stimulálja a receptorokat, genetikai hajlam, mozgásszegény életmód, hpgy néhányat említsek közülük.

Kimutatása

Vérből, terheléses vércukor vizsgálattal történik az IR kimutatása. A vizsgálatot éhgyomorra végzik, ez a 0. perc, az ekkor levett vérből néznek glükóz és inzulin értéket, a következő vérvétel a 60. percben történik, majd a 120. percben. A háromszori vérvétel miatt nevezik hárompontos terheléses vérvizsgálatnak. Csak belgyógyász-endokrinológus, vagy nőgyógyász szakorvos utalhat be a vizsgálatra.


Ha nem tartod a diétát

Korábbi cikkemben már írtam arról, hogy edzés -diéta- és szükség esetén gyógyszeres kezelés hármasára épül az egészség felé vezető út.

A diéta kifejezetten egyénre szabottan kiszámolt diéta.

Meg kell határozni, hogy mekkora a napi alapanyagcsere szükséglet, hozzáigazítjuk ahhoz, hogy fogynia vagy híznia kell az IR betegnek, mit edz, dolgozik, azaz milyen a napi aktivitása, milyen gyógyszereket szed, átszámítjuk mekkora a kcal szükséglete, és aztán, hogy ezt a kalória mennyiséget mekkora mértékben kell CH bevitelből fedeznie.

A CH bevitelt grammra pontosan meghatározzuk, és ezt osztjuk el napi 6 étkezésre, a gyors és lassú CH-ok arányának figyelembevételével grammra pontosan kiszámolt módon.

Mi a következménye, ha nem tartja az IR beteg a diétát?

Minden képessége leromlik: egyre szétszórtabb, labilisabb, fáradtabb, nehezen tolerálható lesz, nagyobb valószínűséggel és hamarabb lesz cukorbeteg, és a magas inzulinszint kedvez a daganatos betegségek kialakulásának és az érelmeszesedés kialakulását is felgyorsítja.

A divatdiéták, amiket egészségesnek hirdetnek

Itt szót kell ejteni azokról a divatdiétákról, amiket „egészségtudatos” jelzővel illetnek a kialakítói, és egyre többen hivatkoznak rá. Több divatdiéta gyakorlatilag azt hirdeti, hogy vannak olyan típusú emberek, akiknek elég napi 1-szer, max. 2-szer ennie.

Ha elolvastad a fentieket, hogy miért is fontos a kiegyensúlyozott inzulinszint, akkor feltételezem, hogy TE nem fogsz beállni az ilyen „egészségtudatos” divatdiéták követői közé.
Tudod, „A tudásért meg kell szenvedni, a tudatlanság ingyen van” /Claus Moser/

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4946 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x