A fogfehérségi skála - mennyire vakítson?
Címlap / Szépség-Egészség / A fogfehérségi skála - mennyire vakítson?

Dr. Bakos Anikó

A fogfehérségi skála - mennyire vakítson?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Ápolt megjelenésünk kulcsa öltözködésünkön túl egészséges, fehér fogsorunk. A rendezett, fehér fogazat hozzájárul jó kisugárzásunkhoz, az önmagunkkal szemben támasztott igényességünket tükrözi. Fogaink színe elsősorban életmódunk függvénye, de nagyban öröklött tulajdonságokon is alapul. Azonban senki számára nincs lehetetlen, számtalan módja van annak, hogy fogaink az általunk áhított fehérségben pompázzanak.  

Különböző fogfehérítési lehetőségek közül választhatunk, természetesen az a legjobb, ha fogorvosunk tanácsát követjük a számunkra legoptimálisabb eljárás kiválasztására. Létezik un. külső és belső fogfehérítés. A belső fogfehérítés az elhalt vagy gyökérkezelés következtében elszíneződött fogak belsődleges fehérítése, melyet kizárólag fogorvos végezhet. Ezzel szemben a külső fehérítés az élő fogak fogfelszínének fehérítése, mely történhet rendelőben és végezheti a páciens maga is otthonában - szigorúan az orvosi utasítások betartása mellett. Otthoni fogfehérítés fehérítő zselét tartalmazó sínnel, míg a rendelői fogfehérítés többféle módszerrel is történhet. Van akinél elég egy egyszerű polírozás, van, hogy UV lámpa fényével aktiválható fehérítő géllel keni be a fogorvos a fogat, de lehetőség akár porcelán héj alkalmazása is.

Fogpótlás készítésekor is alapvető szempont, hogy az eredmény esztétikus legyen, az új fog színében is úgy illeszkedjen a fogsorba, hogy a külső szemlélő számára észrevétlen legyen a különbség az eredeti fogakhoz képest. Nem elég tehát, hogy a műfog vagy korona kényelmes legyen, s tartós megoldást nyújtson viselője számára, de legyen olyannyira természetes, hogy senki ne vegye észre. Tízből tízen hófehér fogakat szeretnének, azonban, ha az új műfog vagy korona hófehér, feltűnően kirí a többi fog közül, természetellenesen hat.


Mit tegyünk hát, ha természetes fogpótlásra vágyunk? Egy fogpótlás vagy akár egy porcelánhéj nem akkor szép, ha hófehér, hanem ha a saját fogakhoz színében, formájában egyaránt illeszkedik, hasonlít. Az, hogy fehér fogat szeretnénk porcelán héj, korona vagy fogpótlás esetén, nem egyszerű fehér színt jelent, hanem természetes, az eredeti fogakra való hasonlóságot. Ahhoz, hogy a legtermészetesebb fogszínt alakítsa ki a fogtechnikus számunkra, fontos, hogy megfelelő szintű szakértelemmel rendelkezzen, legyen tapasztalt, rutinos és informálódjon a páciens eredeti fogairól. Eredeti fogszínünk az alapinformáció, a fogtechnikus precíz képet kell kapjon a fog valódi színéről ahhoz, hogy a megfelelő természetes színt hozza ki a fogpótláskor. Jól bevált rutin fogorvosok körében a fogszín fogszínskála segítségével történő meghatározása.

Sohasem elég hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. A genetikán túl ugyanis mi magunk tehetünk a legtöbbet fogaink eredeti színének megőrzéséért, az elszíneződéshez hozzájáruló ételek, italok kerülésével, a dohányzás mellőzésével, a szájhigiénia betartásával. Fogfehérítés
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10202 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x