5 igazság a fogágybetegségekről
Címlap / Szépség-Egészség / 5 igazság a fogágybetegségekről

Dr. Bakos Anikó

5 igazság a fogágybetegségekről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

A fogágybetegségek igazi népbetegségnek számítanak, különböző fokozatai a felnőtt lakosság 75%-ánál kimutatható. Mivel a fogíny sorvadása nem jár fájdalommal, így sok esetben, mire fény derül a betegségre már a fog megtartása válik kétségessé. Előrehaladott állapotban ugyanis az ínysorvadás a fogíny szerkezetében olyan elváltozásokat okozhat, melyek a fogak elvesztéséhez is vezethetnek.  

Hosszasan zajló folyamatról van szó, kezdetben felszíni ínygyulladás az első jel, mely mind lejjebb haladva a foggyökér illetve az azt körülvevő csont közötti rostrendszer pusztulását okozza, melynek egyenes következménye a fog meglazulása.

A fogíny gyulladását az érintett tetten érheti önmagán, ugyanis a fogínygyulladás elsődleges tünete a duzzadt, vörös íny. Mitöbb ha valaki ínyvérzést tapasztal, biztos lehet benne, hogy gyullad az ínye, hiszen az egészséges íny nem vérzik, még fogmosás alkalmával sem. Ha ezeket tapasztalva fogorvoshoz fordulunk, kezelőorvosunk panoráma röntgenfelvételt készít, melyen egyértelműen láthatóvá válik a fogakat körülvevő csont állapota, s megállapítható a fogínysorvadás mértéke. Az időben megkezdett kezeléssel megmenthető a fog.

Felmerül a kérdés mi a fogínysorvadás kialakulásának oka és mit tehetünk a megelőzés érdekében? Nem győzzük hangsúlyozni a megfelelő szájhigiénia fontosságát. Ennek hiányában lerakódik a lepedék a fogakon, plakk, majd fogkő képződik, mely irritálja az ínyet, így az íny begyullad, a gyulladás pedig mind mélyebbre hatol. Sajnos genetikai tényezők is hajlamosíthatnak a fogínysorvadásra. Ilyen esetben a megfelelő szájhigiénia mellett is bekövetkezik a  csontpusztulás.


A kezelés a szájhigiénia helyreállításával kezdődik. Ennek első lépése a fogkőeltávolítás, melyre rendszeres időközönként sort kell keríteni. Erre azért van szükség, hogy megakadályozzuk a baktériumok fogágyba jutását. Előfordul, hogy tömések, koronák kicserelése oldja meg a problémát, ha azok okozzák a fogíny irritálását. A legtöbb esetben ezek elegendőek a regenerálódási folyamat és a gyógyulás megindulásához.

Fogínygyulladás során a foggyökér és az íny között gyulladásos tasakok alakulnak ki, ezen tasakok kürettálása is megoldást hozhat a probléma kezelésében. Lehetőség van a tasakokat lézerrel kitisztítani, mely eljárás előnye, hogy a lézersugár a tasakokban levő összes fertőző kórokozót elpusztítja.

Fogínysorvadás előrehaladott állapotának kezelésében legtöbb esetben a fogbeültetés adja a megoldást. A fog helyére behelyezett implantátumra ugyanis a csont közvetlenül ránő.
Fogaink élettartalmának meghosszabbítása érdekében alakítsuk át életvitelünket, figyeljünk táplálkozásunkra, szájhigiéniánkra. Bár a fogágybetegség általában felnőttkorban jelentkezik, fiatal gyermekkorban ki kell építeni azokat a szokásokat, melyek fogaink ápolását célozzák. A rendszeres fogászati szűrővizsgálat, a fogkőeltávolítás mind-mind a megelőzést szolgálják. Fogkőeltávolítás ultrahanggal, sópolírozás
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11968 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x