Mindenmentes étkezés? Vitát kavaró téma!
Címlap / Szépség-Egészség / Mindenmentes étkezés? Vitát kavaró téma!

Dr. Csábi Bettina

Mindenmentes étkezés? Vitát kavaró téma!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-01

Egy vitát kavaró témát hoztam mára, ami minden bizonnyal kiveri a biztosítékot sokaknál. A "mindenmentes" étkezésről lesz szó. Egyre többen szenvednek különböző betegségekben, cukorbetegségben, inzulinrezisztenciában, allergiákban, érzékenységben. Azt tudjuk, hogy felnőttként sem egyszerű az élet ilyenkor, de ha gyermeke van az embernek, az rendkívüli körültekintést igényel.  

A menzarendeletként elterjedt jogszabály szigorított a köznevelési intézményekben. Leginkább a só- és cukorhasználat korlátozására vonatkozó rendelkezések keltették fel a figyelmet, holott az 37/2014 (IV.30) EMMI a speciális étkezési szükségletű gyerekek vonatkozásában is tartogatott újdonságokat. A rendelet igen lényeges vonása, hogy a diétának egyénre szabottnak kell lenni, azaz ha pl. valaki csak tojásra allergiás, ne kelljen más tápanyagokat is nélkülöznie, mert a szolgáltató készített egy „mindenmentes” menü opciót, és tápanyagban, kalciumban gazdagnak kell lennie mindenképpen a menünek mindenképpen. Ezt az egy aspektust szeretném górcső alá vonni most-mert „divat” lett a mindenmentes étkezés.

Apropó

„IR beteg vagyok PCOS-sel, endimetriózisom van, ja, és van egy gerincsérvem, tudsz-e segíteni?”

Ezzel a mondattal keresett meg egy fiatal lány. Én mindig elmondom, hogy nem vagyok orvos, így az orvosi diagnózis ismertetése előfeltétel mindenképpen, és azt is elmondom, hogy ilyen esetekben orvosi előírás az egészséges életmódra térés, a program a betegségnek megfelelő diétához és edzéshez nyújt segítséget.

A hozzám forduló viszont továbbmenvén kifejtette, mik azok az élelmiszerek, amiket nem eszik meg, ezt vegyem figyelembe majd. Én ebben az esetben nem tudok segíteni, mert meggyőződésemmel ellentétes lenne.

Sokan vannak, akik a mindenmentes étkezéstől várják, hogy majd lefogynak, jobb formába kerüljenek, holott az sem az egészségről szól. Ha felmerül a gyanú valamilyen betegségre, érzékenységre, akkor az illető vizsgáltassa ki magát megfelelő szakorvossal, és ne természetgyógyásszal, amit minden fórumon ajánlgatnak egymásnak az emberek. Erre kvalifikált szakemberrel vizsgáltassa ki magát mindenki, ha tényleges tünetei vannak, majd ha megállapítást nyer a betegség, akkor ennek megfelelően diétázzon.

A 37/2014 (IV.30) EMMI nem véletlenül tartalmazza előírásként, hogy a diétának egyénre szabottnak kell lennie, ennek célja pedig, hogy ezzel megelőzhessék esetleges egyéb tápanyaghiányok kialakulását, és az egyoldalú táplálkozást.


Szubjektív véleményem

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy teljesen más az ételallergia, és az ételintolerancia.

Az ételallergia heveny immunválaszt vált ki, már egy falat étel esetén is:
  • az arc, a torok azonnal vagy rövid időn belül megduzzadhat,
  • viszketés, csalánkiütés
  • hasfájás, hányinger,
  • nehézlégzés, szédülés, ájulás,
  • anafilaxiás sokk (súlyos esetben).

Az ételintolerancia tünetei

Órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag elfogyasztása után jelentkeznek, leggyakrabban:
  • puffadás, gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés,
  • bőrproblémák
  • fejfájás

Az ételintoleranciát gyógyítani nem lehet, viszont a laboratóriumi vizsgálati eredmények nyomán összeállított diéta - tehát a panaszt okozó ételek, alapanyagok elhagyása - gyógyszeres kezelés nélkül megszüntetheti a problémákat.

Mivel a lakosság több, mint fele rejtett gluténérzékeny, én a receptjeimben döntő többségben gluténmentes alapanyagokat használok. Viszont nem minden esetben, és közel 1 hónap után velem való munka nem teszem előírássá a gluténmentes étkezést, csak ajánlom.

Én nem szeretem a húst, havonta egyszer eszem talán, mégsem írom elő senkinek a vegetáriánus táplálkozást, mivel az átlagember nem rendelkezik azzal a tudással, hogy az egyoldalú táplálkozás okozta hiányállapotok kialakulását megelőzze.

Abból a szempontból ténylegesen hasznosak a mindenmentes alapanyagok, hogy akiknek szükségük van rá, tudnak mit használni, viszont akinek nincsen rá szüksége, annak teljesen indokolatlan mindenmentes alapanyagokat felhasználnia, hacsak nem rendelkezik azzal az igen komoly háttértudással, hogy az effajta táplálkozás okozta hiányállapotokat ki tudja küszöbölni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6353 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x