Három stresszűző, közérzetjavító jógagyakorlat
Címlap / Szépség-Egészség / Három stresszűző, közérzetjavító jógagyakorlat

Három stresszűző, közérzetjavító jógagyakorlat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A modern, városi ember mindennapjait gyakran stresszben éli. A stressz kis mennyiségben akár motivációs ingerként is funkcionálhat, ám a hosszan tartó, rendszeres stressz káros hatású. Nyomán életminőségbeli változások, étkezési zavarok, hormonális változások és más krónikus panaszok alakulhatnak ki.  

A stresszkezelés elterjedt, köztudottan hatékony és kemikáliamentes eszköze a jóga életmódrendszere, amelyet szakértő oktatóval sajátíthatunk el. A következőkben három könnyű gyakorlatot mutatunk, amely szellemileg és fizikailag megterhelő élethelyzetekben bárki számára gyakorolható. (Betegség esetén szakképzett jógaoktatóval történő konzultáció után javasoljuk az otthoni gyakorlást!)

1. Teljes jógalégzés
A teljes jógalégzés a hasi, mellkasi és kulcscsonti légzés összességéből áll. Hatására a tüdő nagyobb kapacitással működtethető, nyugalmat ad az elme számára.

Végrehajtás fekvő helyzetben. 3-10 perc, fokozatosan emelve.
Feküdjön a hátára, lábait a derék ellazítására hozza talpra, a térdeit döntse egymásnak. Lélegezzen be lassan, mélyen és egyenletesen a hasi területre (mélyhasi légzés). A has tágítása után kezdje tágítani a mellkast kifelé és felfelé (mellkasi légzés). Amikor a bordák teljesen kitágultak, lélegezzen a tüdőcsúcsokba (kulcscsonti légzés). A vállak és a kulcscsont is mozduljanak kissé felfelé, ilyenkor a levegő megtölti a tüdő felső lebenyeit. Ez egy teljes belégzés.

Kilégzés során ugyanebben a sorrendben, először a hasi részből, majd a mellkasból, végül a tüdő kulcscsont alatti részéből engedje ki a levegőt. Kiegészítés: a mellkasi légzés megfigyelhető nyújtott lábbal, hanyatt fekvésben úgy, hogy a karok a fej körül vannak. A kulcscsonti légzés pedig gyakorolható úgy, hogy a kezek a törzs mellett vannak és minden belégzésnél a vállakat a földön tartva fölhúzza a fülekhez, majd kilégzésnél visszaengedi.

2. Szupta-dandászana falnál – Lefekvő nyújtott lábú ülés

Ez az egyszerű faltámaszos ászana úgy erősíti a combot, a hasat és a hátat, hogy közben pihenteti az idegrendszert és vitalizálja a testet.

A gyakorlat élettani hatásai:
  • Harmonizálja a gyökér és a köldökcsakrát,
  • erősíti a combot, hasat és hátat,
  • serkenti a beleket, az emésztést,
  • ezáltal csökkenti a zsírlerakódást a hason és csípőn,
  • tartásjavító hatású,
  • energikussá teszi a testet.

A jógapóz felvétele: először helyezkedjünk el oldalfekvésben úgy, hogy a fenék hozzáérjen a falhoz, majd gördüljünk lassan a hátunkra, s a lábainkkal lépegessünk fel a falon a kívánt magasságig.

A jógapóz kitartása:
3-5 perc, fokozatosan emelve. A lábfejek belső élei összeérnek, a talpakat szélesítjük. A sarokkal és talppárnákkal nyújtózzunk felfelé, a lábujjainkat szétterpesztjük. A térdkalácsot húzzuk magunk felé, a combcsontot szorítsuk rá a hátsó combizmokra. A farokcsontot mozdítsuk a szeméremcsont felé. Az alhas megtartott, emeljük a szegycsontot. A derék a talajon marad. A vállakat elhúzzuk a fültől, lehúzzuk a lapockákat. A karokat közvetlenül a törzs mellett a talajon tartjuk, tenyérrel lefelé. A nyaki gerinc a háti gerinc folytatása, puhán a szegycsont felé húzzuk az állunkat, a tarkó megnyújtott.

Figyeljen a póz lebontására! A szupta-dandászana befejeztével a lábakat a has fölé húzzuk, vagy a talajra engedjük behajlítva, nem kapkodva.


3. Sasánkászana – Holdpóz

Ez egy speciális pihenő póz, amely több szempontból fontos, hiszen stresszoldó hatásán kívül lazítja a csípőt, a keresztcsontot, így az ülőmunkát végzők számára különösen áldásos.

A gyakorlat hatásai
  • Finoman nyújtja a combot és a bokát,
  • kedvező hatást gyakorol a hasűri szervekre,
  • gyomorsüllyedés, hasmenés, krónikus bélpanaszok, vesesüllyedés esetén is jótékony hatású,
  • gyógyítja a gyomorfájdalmakat,
  • energizálja a májat, lépet és veséket,
  • erősíti a termékenységet,
  • megnyugtatja a gerincidegeket és az agyat, serkenti a fej vérellátását,
  • rendszeresen végezve hatékony az arcbőrráncok eltüntetésében,
  • ellazítja a deréktáji izmokat.

A jógapóz felvétele: Kiindulóhelyzet sarokülés; belégzéssel a mellkast megemeljük, a hasat hosszan megnyújtjuk, majd kilégzéssel „hosszú” hassal előrehajolunk.

A jógapóz kitartása: 2-3 perc fokozatosan emelve. A homlok a talajon (ha nem ér le, segédeszközt tehetünk a homlokunk alá), a karok lazán a talajon a fej körül (esetleg a kézfejek egymáson a homlok alatt). A vállakat ellazítjuk, a talaj felé engedve őket. A medencét elnehezítjük, ülőgumó a sarokhoz ér! (Medence és gátizmok megtartottak!)

Keresztcsont a talaj irányába hátra süllyed, míg a fej és vállöv előre.
Has, törzs hosszú és a hát széles. A kitartás alatt belégzéskor figyeljük meg, ahogyan a hát szélesedik, kilégzéskor a fej és keresztcsont ellentétes irányba nyújtózik.
A medencét elnehezítjük, az ülőgumó a sarokhoz ér! (Medence és gátizmok megtartottak!)
Keresztcsont a talaj irányába hátra süllyed, míg a fej és a vállöv előre.
Has, törzs hosszú és a hát széles. A kitartás alatt belégzéskor figyeljük meg, ahogyan a hát szélesedik, kilégzéskor a fej és keresztcsont ellentétes irányba nyújtózik.

Figyeljen a póz lebontására! Sasánkászanából csigolyáról csigolyára egyenesedünk föl, kéztámasz segítségével. A fej mozdul utoljára.


Szerzők: Képes Andrea, Medvegy Gergely jógaoktatók,
Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola

Tudta, hogy Magyarországon működik Európa legrangosabb jógaiskolája?

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán kapott diploma komoly presztízst jelent a jógaoktatók között. Az itt végzett jógamestereknek sokoldalú tudásuk miatt jó hírük van a szakmában. A hiteles oktatók által, magas színvonalon képzett hallgatók összetartanak, folyamatosan fejlődő szakmai közösséget alkotnak.

Szakmai műhely
A főiskolán olyan autentikus szellemi műhely részese lesz a hallgató, ahol sokezer éves tradíciót hoznak összhangba a modern világgal anélkül, hogy az veszítene hitelességéből.

Filozófiai háttér
A vaisnava jógamester képzésen nem csak az ászanákat ismerhetik meg a hallgatók, hanem az élet értelmének kérdésével is foglalkoznak. Az ősi tudás iránymutatásai alapján megismerik a végső önmegvalósítás lehetőségeit és eszközeit.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9452 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x