Neked való a jóga?
Címlap / Szépség-Egészség / Neked való a jóga?

Neked való a jóga?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-28

Nem vagyok elég hajlékony. Én nem szeretem a “spiri dolgokat". Ki fognak nevetni. Nem vagyok elég vékony a jógázáshoz. Az egyensúlyérzékem pocsék…Én aztán nem leszek fény meg magevő vegetariánus. “Én rosszabb vagyok, mint egy bádogember, hozzám képest egy szumó birkózó is balerínának számít. Nálam rosszabbat biztos, hogy nem láttál még." - rendszeresen találkozom a fenti mondattal, vagy valami hasonlóval, magyarázkodás képpen az elsőjógás tanítványoktól. 

Ezért úgy döntöttem, egyszer és mindenkorra tegyük tisztába a kérdést - válaszolok a szokásos kifogásokra.

Nem vagyok elég hajlékony.
Hm, mesélj még! Enni is azért nem eszel, mert éhes vagy? Először is, az egy elterjedt tévhit, hogy a jóga kizárólag a hajlékonyságról szól. Egy későbbi cikkben ezt még kifejtem. Másodsorban, ha valami hiányosságod van, akkor talán pont azért kellene, hogy dolgozz rajta, hogy ne legyen! Vagy te pl. kezdő nyelvórára is úgy jártál, hogy már a zsebedben volt a felsőfokú szakmai nyelvvizsga? Na ugye… Egy szó, mint száz: Semmi gond, ha előrehajolva nem tudod megérinteni a lábujjaidat.


forrás: Pexel

Nem szeretem a “spiri” dolgokat, nem vagyok vallásos.
A jóga nem egy vallás. Mélyen az indiai kultúrában gyökeredzik, inkább filozófiának, vagy útnak nevezném. Órákon találkozhatsz olyan fogalmakkal, amik újak lehetnek, de semmit sem kötelező sem csinálnod, sem elfogadnod. Ha számodra a jógázás a testgyakorlást jelenti mindenféle mögöttes tartalom nélkül, az is tökéletesen szuper! Ez esetben keress olyan oktatót, aki kifejezetten az asanak (jógapózok) gyakorlását helyezi előtérbe, és nem annyira hagyományos módon tart órát.

Ki fognak nevetni.
Hát persze, az oktató hangosan a neveden szólít majd és ujjal mutogat rád, amikor nem tudsz valamit megcsinálni. Nem. Alapvetően jógázás közben az ember befele figyel, önmagával próbál kapcsolódni minél mélyebben. Hidd el, te is el leszel foglalva annyira magaddal, hogy azt se fogod tudni, hogy a melletted gyakorló haja szőke vagy vörös, nem, hogy még az ő gyakorlását figyeld! Mindenki a saját útján halad, a saját ritmusában! Minden óra elején felhívom a figyelmét a gyakorlóknak, ez nem egy verseny. Önmagaddal sem egy verseny. Tedd bele az aznapi energiáidat, és minden mást felejts el!

Az egyensúlyérzékem pocsék…
Lásd az első pont :)

Én aztán nem leszek fény meg magevő vegetariánus.
A jógában semmi sem kötelező. Még a húsmentes élet sem. A jóga filozófiában van a “nem ártás” elve, mely alapja a vegetariánus életmódnak. Viszont ez nem kötelező. Jógát gyakorolhat a szigorúan vegántól kezdve a marhapásztoron át a hamburger evő verseny győzteséig, bárki.

Nem vagyok elég vékony, nekem nincs olyan “jógás” testem.
Van tested? Van. Előre tudsz hajolni? Igen. Ez már egy jógapóz, tádámm, máris jógás tested van. A folyamatos gyakorlás valószínűleg fog alakítani a testeden, de nem mondhatjuk rá egyetlen testalkatra sem, hogy ez jógás. Akár nádszálvékony vagy, akár izmos sportoló, vagy felesleggel rendelkező, meg tudod találni a neked való, hatékony jógaformát. Kérj nyugodtan tanácsot, ha elakadnál, segítek!

Ez lányos dolog!
Igen, és kéket csak a fiúk hordhatnak. Nem. A jógagyakorlás nemtől, kortól, fizikai állapottól, világnézettől független.


forrás: Pexels

Ez egy út, egy folyamatos külső-belső fejlődés. Amibe bármikor bekapcsolódhatsz, bármilyen állapotban is vagy.
Egy eszköz, mellyel jobban megismerheted, és ha szeretnéd megváltoztathatod önmagad.

Namaste

ps: a Namaste köszönés is gyakori jógás körökben, egy indiai köszönési forma, egy rövid meghajlás kíséretében szoktuk használni. Mivel ez is a jelentése, meghajlok előtted. Viszont hidd el, egy heló, szia is pont ugyanígy megteszi :)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2488 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x