Gyógyszerzabálók, kontra gyógynövény fanatikusok - Oláh...
Címlap / Szépség-Egészség / Gyógyszerzabálók, kontra gyógynövény fanatikusok - Oláh Andor bázisteája vagy kalmopyrin

Gyógyszerzabálók, kontra gyógynövény fanatikusok - Oláh Andor bázisteája vagy kalmopyrin

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-25

Eláruljuk Oláh Andor bázisteájának receptjét! A gyógynövények alkalmazásánál leleplezzük Maria Trebent és eláruljuk, hogy a magyarok mindig jobbak voltak, ami a gyógynövény használatot illeti.  

„Első tekintetre egyáltalán nem hasonlítanak egymásra a betegségek, annyira különböznek egymástól a megtámadott részek.
Holott minden betegségnek egyforma a létezésmódja és oka, csak fészkük különböző.”  
/Hippokratész/
 
 
Ez az alapelv vezette a természetes élet és gyógymódrendszer kidolgozásában Dr. Oláh Andort. A rendszer (lásd a képet) harmadik pontja a gyógynövények hasznát és felhasználását emelte ki.


 


Gyógyszerzabálók, akik elfelejtették még a kamillateát is 


Ma már természetes, hogy valaki gyógynövényboltban vásárol, ahol sokféle gyógytea és teakeverék kapható, de nem is olyan régen ez még nem így volt. Városi gyermekként növekedtem és élénken emlékszem, hogy kisebb problémák esetén édesanyám szinte azonnal kalmopyrint adott, de gyorsan előkerült a maripen és köhögés esetén a coderit. Ugyan ismerte és néha használta kamillateát, de feltétlen hitt a gyógyszerekben. Nem is tehetett mást, hiszen hírt sem kapott más lehetőségről.
 
„1986-ig minden tilos volt, ami nem az állami egészségügyből származott  Sok becsületes, jó szándékú gyógyító embert meghurcoltak, megszégyenítettek, még akkor is ha orvos volt. Magyarországon ez időre sikerült minden alternatív gyógyító kultúrát lerombolni, szinte kivesztek a kulturális hagyományőrzés számára is értékes emberek a népi gyógyítók” írja cikkében Dr. Tamasi József ( Volt – Nincs – Lesz ? Természetgyógyászat 1990. májusi szám 4. oldal) 
 
Ebben a helyzetben alapvetően fontos volt a „gyógyszerzabálás” veszélyeire felhívni a figyelmet, ami inkább a városlakókat érintette. Vidéken, főként ott ahol nem volt a faluban orvos, éltek a gyógynövényes hagyományok. Szinte mindenki ismerte a kamillát, cickafarkat, bodzát, gyermekláncfüvet, babhéjat, csipkebogyót, galagonyát, stb. Sokan, akik a Tibeti barackmagra, vagy a Lapacho teára, Aloe teára, stb. csodálattal néznek, nem tudják, hogy Magyarország igazi gyógynövényhatalom volt mindig is. 
 
Kiragadott példák: 
  • A Pannonhalmi bencés apátságban 1001 óta sokféle növényt termesztettek és dolgoztak fel. Így van ez ma is. Érdemes ellátogatnunk is pannonhalmára. 
  • A reformáció korában Melius Juhász Péter szerkesztésében 1578-ban jelent meg az első magyar nyelvű gyógynövénykönyv, a Herbárium, amelyben 1236 féle gyógynövény leírása szerepel.  
  • Mindenkép szót érdemel Diószeghy Sámuel – Fazekas Mihály Magyar Füvészkönyv című munkája (1807), amelyben a magyar botanika teljes szakszókincsét kialakítják, stb.
  • A XX. század legngyobb európai növényismerője, és rajzolója Csapody Vera, aki rendszerbe rendezte és lerajzolta gyakorlatilag a teljes magyar gyógynövényállományt - bár munkásságának nem természetgyógyászati, hanem botanikai jelentőségét ismerjük elsősorban, eredményei vitathatatlanok.Mária Treben és a botcsinálta gyógynövényhasználók kora


Mindezen hagyományoknak fittyet hányva a „nagy áttörést” mégis Mária Treben „Egészség Isten patikájából” c. műve hozza meg. A könyv magyar nyelven 1990-ben jelenik meg és nagyon hamar népszerű lesz. Olvassa boldog – boldogtalan és mindent szó szerint szentírásnak hisz belőle. 
 
Sokan praktizálni kezdenek a nagybetűs jól olvasható képes könyvből. Ennek következtében tragikomikus történések sora játszódik le. Magam voltam fültanúja annak, hogy az egyik faluban valaki 6 hétig, napi két liter csalánteát ivott hivatkozva az említett könyvre. Ettől, vagy nem, de allergiás lett a fent nevezett növényre. Mások abbahagyták a gyógyszereik fogyasztását, és ez 70 éves korban nem jár következmények nélkül. Azt gondolom a háziorvosok ettől kezdve kezdték megutálni a természetgyógyászokat. Akkoriban még a szakmai rendezés előtt, szinte bárki mondhatta magáról, hogy természetgyógyász - ma már államilag ellenőrzött és a lehetőségekhez képest jól összeállított tanfolyamhoz és gyakorlathoz is kötött ez a titulus.  A baj csak annyi volt, hogy a Treben asszony munkáiról készült szakmai kritikákat nem olvasta az átlag polgár, de az orvosok sem.

 

A gyógynövény piac moccan, mint egy öreg teknős tavasszal 

Ekkoriban már mozdul a gyógynövény piac. Több kiváló könyv is forgalomba kerül. Mindenkép említésre méltó Szalai Miklós Atya Halimbai füveskönyv c. munkája, Lukácsné Gyógyteái c. kiskönyve, és Ismertebbé válik Rápóti Jenő és Romvári Vilmos Gyógyító növények c. könyve amely Csapody Vera  csodálatos illusztrációival készült. Ennek a könyvnek első kiadása 1966-ban volt. (Máig ajánlható alapmű.) 
 
 

Lajos atya és a fitoterápia elismerése 


Pont 30 évvel később 1996-ban jelenik meg Lajos atya tanácsait tartalmazó kiadvány,  amely a példás életű lazarista missziós pap gyógyító tevékenységének állít emléket. 1997-től a Fitoterápia hivatalos tantárgy és szakma lett, és ebben az évben a természetgyógyász képzés elindult hazánkban.
Mára érdekes helyzet alakult ki a gyógytea fogyasztás területén.

A piac és a reklám törvényei szerint osztják a tortaszeleteket. Megfigyelhető a társadalmi rétegek tagozódása is, de életkor szerint is van különbség. Treben szelleme máig kísért és megvan a magyar megfelelője is, akivel az idősebb korosztály szimpatizál. Természetesen nem ez a szakma igazi csúcsa. 

 

 

Mit csinál aki jól csinálja? 

Az egészségtudatosan élő emberek közül aki teheti, inkább felkeres egy szakértőt, természetgyógyászt, vagy képzett drogistát, akikből szerencsére egyre több van kisebb - nagyobb gyógynövény boltok élén. Az olvasottabbak a tradicionális, pl. Pannonhalmi, Halimbai, vagy Mecsek, stb. gyógyteák felé hajlanak, illetve maguk kevernek otthon teát, nem az Interneten olvasott kétes forrásokból, hanem gondos tanulás, hatóanyag ismeret, és átgondolás után. 
Az egészségtudatosan élők pontosan tudják, hogy aki csak egyetlen MLM cég termékeivel akar mindent meggyógyítani, hiába minősült akár, mint természetgyógyász, biztosan nem a szakma elhivatott ismerője, csak egy ügynök, aki pénzt akar keresni a betegen. (Az MLM termékek között nagyon jó dolgok vannak, de egyik sem alkalmas kizárólag minden baj meggyógyítására.)
 
Végül nézzük a bázis teát, és hogy mikor is van rá szükségünk ... 

 
 
 

BÁZISTEA - Oláh Andor receptje minden krónikus betegségre 


Szerencsére a nagy elődök kitartó munkája, nem múlt el nyomtalanul, bár lassan halványulni látszik a 21. század felgyorsult rendszerében  Dr. Oláh „bázisteája” ma is megállja a helyét. Minden krónikus betegség esetén javasolt 21 napig fogyasztani.

A recept:
Apróbojtorján, Borsmenta, Cickafark, vagy Kamilla, Csalánlevél, Diólevél, Kakukkfű, Komló vagy Macskagyökér.

Elkészítés:
A hozzávalókat egyenlő arányban keverd össze. (3 evőkanálnyit vegyél mindből, és anélkül, hogy törnéd, óvatosan keverd meg a növényeket.)
Egy evőkanálnyi mennyiséget 2-3 dl forró vízzel öntsél le. Hagyd 10 percig állni, szűrd le majd langyosan, kortyonként fogyaszd. Ízesíteni nem szükséges, de ha ragaszkodsz hozzá, a langyos teához kevés mézet tehetsz. Kiválóan segíti öngyógyító munkádat. 
 
 (A szerző közel 30 éve praktizáló természetgyógyász, tanár, előadó.) 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9559 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x