A futás rossz-e az ízületeknek?
Címlap / Szépség-Egészség / A futás rossz-e az ízületeknek?

Dr. Csábi Bettina

A futás rossz-e az ízületeknek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-09-30

Nyár van. Neked is veled született igényed a mozgás, ezért vágysz futni ilyenkor még abban az esetben is, ha évek alatt a számítógép mellett ülve elnyomtad magadban ezt az érzést? Ez az egyik legegyszerűbb sport, mert cipő mindig kéznél van, és ha tudsz egy kis időt szakítani magadra, már indulhatsz is.  

Ha kezdő futó vagy, nyár vége felé a bokádban, térdedben, esetleg a csípődnél diszkomfort érzeted lehet. És jön a megvilágosodás: hiszen hallottam, hogy a futás mennyire rossz az ízülteknek! Igen, azoknál a cikket íróknál olvashattad, akiknek senki nem tanította meg, hogyan kellene elkerülni a sérülést, és olyanoknál, akiknek a futáshoz még edzőként sincs semmi közük. Pedig kellene. Az erek rugalmasságának megőrzése mellett a futás szinte minden izmot megmozgat éppen úgy, mint az úszás. Tehát érdemes futni. Mi az igazság? Tényleg rosszat tesz az ízületeidnek a futás?

Fáradásos csonttörés

Ez a legelrettentőbb dolog, amivel riogathatnak. A futás még törést is okozhat… Mi okozza valójában a fáradásos csonttörést? Lássuk pontokba szedve!
  • A terhelés hirtelen emelése . 10%-kal emelheted a terhelést sérülésveszély nélkül
  • Fáradt izomzat. Ha az izmok fáradtak, több teher jut a csontokra.
  • Edzetlenség: ha izmaid gyengék, akkor a testmozgás alatt szintén nem tudják tehermentesíteni a csontokat.
  • Biomechanikai problémák, mint a túl merev ízület
  • Hirtelen testsúlynövekedés
  • Rossz cipő: ez az egy, amire figyelj! Ne divat-, hanem futócipőt vásárolj!
  • Nők: A nők csontjai általában gyengébbek, mint a férfiaké.
A terhelés hirtelen emelésétől, a fáradt izomzattól, edzetlenségtől bemerevedik az izomzatod. A bemerevedett izomtól pedig az ízület, vagy a csonthártya fáj.
Az izom "normál" állapotában, amikor laza, akkor hosszú. Amikor viszont fáradt, akkor berövidül, szinte összeugrik. Az izom a csontokra tapad, a csonthártyát, esetleg az ínszalagot, ínszalagtokot érinti a tapadási pont. Ezt a tapadási pontot rángatja egész nap az összerándult izom. 


Általános sérülés a csonthártyagyulladás is. Ez intenzív, éles fájdalom, ami a talajra érkezéskor lüktet bele élesebben a sípcsontba. Nekem is volt, szinte elviselhetetlen érzés.

És a legrosszabb természetesen a fáradásos törés. A  meggyengült szerkezetű csonton sokkal könnyebben alakulnak ki mikrorepedések. Amennyiben olyan a törés, hogy a csont magától képes összeforrni, úgy általában hosszan tartó pihentetést írnak elő, melynek időtartama nagyon eltérő lehet, de minimum 2-4 hét, maximum 6-8 hónap. Súlyosabb esetekben a sérült csontot rögzítés céljából be is gipszelik.

Mi a teendőd, hogy elkerüld a sérüléseket?

Nyújtás, nyújtás, nyújtás - nem győzöm hangsúlyozni. A hengerezés, masszázs, sőt a jeges vízben ülés is kitűnő, de csak nyújtás mellett, önmagukban nem elegendőek.

A csodakrémek, izomlazítók, a reumakrémek pedig annyit érnek, mint halottnak a csók.

Akkor most szabad futni, vagy nem szabad futni?

Miért van az, hogy térdműtét után kötelező a bringa, és combizom erősítő gyakorlatok végzése? Ezen elgondolkodtál már?

Klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy a futók ízületei jobbak, mint a nem futóké, mégpedig azért, mert a porc vissza tud épülni. Ha mozogsz, csak akkor.

Tehát nem csak, hogy nem káros a futás, hanem egyenesen hasznos az ízületeid védelme érdekében.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5204 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x