Ne sajnáld a bölcsességfogadat!
Címlap / Szépség-Egészség / Ne sajnáld a bölcsességfogadat!

Ne sajnáld a bölcsességfogadat!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-27

Pár száz évvel ezelőtt az számított jó szakembernek, aki villámgyorsan ki tudott rántani egy fogat. Érzéstelenítők és fájdalomcsillapítók hiányában ez teljesen érthető is…  

Ma azonban már az a jó szájsebészeti szakorvos ismérve, hogy meg tudják-e menteni a fogat a kihúzástól. A saját fog ugyanis óriási érték – kivéve a bölcsességfogat.

Miért nem kell sajnálnunk, ha valamilyen okból meg kell szabadulnunk a bölcsességfogunktól?

A 3. nagyőrlőket nevezzük bölcsességfogaknak, mert akkor bújnak elő, amikor már „benőtt a fejünk lágya”, vagyis 16-24 éves korunk között. (Az előtörés ennél korábban vagy később is megkezdődhet.) Ám sokan vannak, akik a bölcsességfog csírája nélkül születnek, vagyis náluk sosem jelennek meg ezek a fogak. A tendencia ugyanis az, hogy az ember lassacskán elveszíti a bölcsességfogait. Ennek evolúciós okai vannak: régebben, míg az ember nyerskoszton élt, és naphosszat kemény gyökereket és magvakat rágcsált, erős állkapocsra és sok őrlőfogra volt szüksége. Az őrlés és a sütés-főzés feltalálásával azonban már nem kellett ilyen kemény munkát végeznie a fogaknak. Az állkapocs egyre keskenyebbé vált, az őrlőfogak száma egyre csökkent. Most a bölcsességfog van soron: egyre többször fordul elő, hogy egyszerűen nincs számára hely, és ha ki is nő, nem érintkezik a szemben levő párjával, vagyis nem tudunk rágni vele.

Ha nem tudunk rágni-harapni vele, akkor mire jó?

Semmire! A legjobb esetben a bölcsességfog szépen előtör, és nem okoz problémát. Rosszabb esetben különféle gondok forrásává válik. Már a tisztítása sem egyszerű, hiszen ez a leghátsó fogunk, és nem könnyű minden felületét elérni a fogkefével. Márpedig ha a lepedék tartósan megmarad a fog valamelyik felületén, elindul a fogkőképződés, szuvasodás folyamata. A fogorvosok pont ezért javasolják az egészen kicsi fejű fogkefék használatát.


Mikor kell eltávolítani a bölcsességfogat?

Előfordul, hogy semmi gond nincs vele, mégis azt tanácsolják, hogy húzassuk ki. Ez gyakori eset fogszabályozásnál, amikor figyelembe kell venni, hogy a kisimított fogsor több helyet foglal majd el, mint eredetileg, így valamelyik fogtól meg kell válni. Logikus, hogy inkább egy olyan fogat válasszunk, amely amúgy sincs hasznunkra!

Kinn is vagyok, benn is vagyok

A komolyabb gond inkább akkor jelentkezik, ha a bölcsességfog részben előtör, ám valamilyen oknál fogva – általában helyszűkében – megáll a folyamat. Ilyenkor a fog és az íny közötti rész nehezen tisztíthatóvá válik, és könnyen begyulladhat. Jellemző tünet a fájdalom (ami átsugározhat a fülbe vagy a torokba), a nyirokcsomók duzzanata, a mérsékelt szájzár: ekkor a beteg nehezen tudja kinyitni a száját, sőt előfordul, hogy az összezárás sem megy a megduzzadt lágyrész miatt. A részben előtört bölcsességfog sokkal hamarabb szuvasodik, hiszen körülményes a tisztán tartása: sem a fogkefével, sem pedig fogselyemmel nem tudjuk kielégítően megtisztítani.

További probléma a rossz elhelyezkedésű bölcsességfog. Ilyenkor nem ritka, hogy a szomszédos fogak összetorlódnak. Amennyiben a bölcsességfog rádől az előtte lévő fogra, úgy az sokkal hamarabb szuvasodhat, hiszen a plakk és az ételmaradék jobban megtapad a rendellenes állású fogakon.

Ha a bölcsességfog folyamatosan ehhez hasonló problémákat okoz, de legfőképp akkor, ha a többi egészséges, ép és a harapásban részt vevő fogat veszélyezteti, akkor a fogorvosok habozás nélkül a kihúzását fogják javasolni.

Bölcsességfog-műtét: csak semmi pánik?

„Manapság már nem kell félnünk a bölcsességfog-eltávolítástól" – nyugtat meg mindenkit Dr. Záhonyi Balázs, a zuglói Uniklinik fogászat orvosigazgatója. – "A felső bölcsességfogak esetében legtöbbször nem is kerül sor műtétre, mert a fog egy sima érzéstelenítés után egy-két mozdulattal kiemelhető. A lenti fog keményebb dió, mivel rendszerint közel fekszik egy ideghez, és ezért jóval óvatosabban kell eljárnunk. Ráadásul az alsó állkapcsunk masszívabb, mint a felső, így komolyabb eszközöket kell bevetni. Ám a mai fejlett műtéti technika mellett még ez is rutineljárásnak számít.”

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2653 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x