Szabad-e fogfájósan repülőre ülni?
Címlap / Szépség-Egészség / Szabad-e fogfájósan repülőre ülni?

Dr. Bakos Anikó

Szabad-e fogfájósan repülőre ülni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

A nyári hónapokban sokan terveznek utazásokat, pihenéseket. A nyaralások kedvelt célkitűzése valamely távoli ország felkeresése. A hosszú utazások kellemetlenségeit elkerülendő mind többen választják közlekedési eszközként az utasszállító repülőgépeket. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a repülés milyen hatással van szervezetünkre. Cikkünkben fogászati szempontból járjuk körbe ezt a témát.  

Mielőtt repülőre ülnénk, javasolt fogorvosunkkal átnézetni fogainkat. Erre egyrészt azért van szükség, mert repülőn a légnyomás változásának hatására fájdalom alakulhat ki fogainkban. Nemcsak ez élő, de az elhalt, illetve gyökérkezelt fog is fájhat. Másrészt egy szuvas, gyulladt fog bármikor belobbanhat. Senki nem vágyik arra, hogy a nyaralását kínzó fogfájás keserítse meg. Ha meleg országot választunk úticélként, tudni kell, hogy a melegfront közeledtével megnő a foggyulladás esélye, ami akár arcunk bedagadásával is járhat. A párás, meleg időjárás kedvező a baktériumok szaporodásának is, de egy esetlegesen lappangó gyulladás is könnyen belobbanhat.
Bizonyára sokan emlékeznek olyan esetre, amikor fogfájásukat fájdalomcsillapítóval űzték el, majd mivel a megszűnt fájdalom nem tért vissza, nem keresték fel fogorvosunkat, ezt a hibát ne kövessék el repülőgéppel történő utazás előtt. Mitöbb, ha a múltban történt ilyen eset, utazás előtt mindenféleképpen forduljanak fogorvoshoz, elkerülendő az időjárási frontok és a légnyomás változása miatti fájdalomaktiválódást. A nyomásváltozás által kialakuló, aktiválódó fogfájások nem szűnnek meg landoláskor sem. Vagy egy helyi fogorvost kell felkeressünk, vagy bízhatunk abban, hogy a naponta többször bekapkodott fájdalomcsillapítóval kihúzzuk hazatérésig. Ráadásul a fogászati kezelések ára jóval borsosabb külföldön, mint itthon.


Mi az oka annak, hogy a légnyomásváltozás aktiválja a fájdalmat? Szerveink merev falaiban belül levegő található. A nyomáskiegyenlítődés során fellépő erők nekifeszülnek ezeknek a szervfalaknak és a hozzájuk kapcsolódó idegeknek, ezt észleljük fájdalomként. Különösen érzékenyen reagál erre a folyamatra az arcüreg és a középfül területe. A felső állcsontunkban ülő hátsó fogak ugyanazokon az idegpályákon osztoznak, mint az arcüregünk. Egészséges fogak is megfájdulhatnak a nyomásváltozástól, de ha sérült vagy tömött a fog és a tömés rosszul illeszkedik, fokozódó fájdalom jelentkezhet. Nemhiába érzünk „pukkanást” fülünkben légnyomás változásakor, de akár egy erőteljesebb ásítás, az állkapocs oldalirányú mozgatása is előidézheti, ennek is mind-mind a légnyomásváltozás az oka.

Arra is figyeljünk oda, hogy soha ne az utolsó pillanatban keressük fel fogorvosunkat, ugyanis frissen kezelt foggal szintén nem szabad repülőre ülni. Foghúzás után is legalább 1-2 hét teljen el, mert kiszakadhat a sebből a véralvadék, s szétesve súlyos fertőzésekhez vezethet.
Gyakorlott repülők nemhiába látogatják rendszeresen fogorvosukat, hisz tisztában vannak a légnyomásváltozás esetleges veszélyeivel. Tegyen meg ön is minden öntől telhetőt, mielőtt repülőgépre ül. Fogorvostól való félelem, félelemoldás >>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 22458 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x