Nyár és az illóolajok
Címlap / Szépség-Egészség / Nyár és az illóolajok

Havasi Patrícia

Nyár és az illóolajok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Javában itt a nyár, vele együtt a szezonra jellemző betegségek ideje is. Hogy melyikre milyen illóolaj adható? Cikkünkből megtudhatod…  

Utazási betegségek, gyomor és bélrendszeri panaszok: Nyáron gyakori lehet a szalmonellafertőzés, mert a meleg hatására a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben a baktérium könnyen elszaporodhat. Ha távoli országba utazunk és más nemzetek ételeit fogyasztjuk, érdemes borsmenta illóolajat magunkkal vinni. Egy 10 ml-es olaj a kézipoggyászban is feladható a repülőre és ha véletlen hányingerünk lenne már az utazás során, akkor is segítségünkre lehet a borsmenta, ugyanis olyan emésztőenzimeket aktivál a tiszta, koncentrált borsmenta illóolaja, melyek csökkenthetik a hányingert.

Ha pedig nem bírjuk az egzotikus konyhát, a mediterrán étrendet, netán többet ettünk volna és érzékenyebb gyomrúak vagyunk, akkor ebben az esetben a borsmenta illóolaját hígítsuk kókuszolajban (1:3 arány) és az óramutató járásával megegyező irányban körkörösen masszírozzuk be a hasfalunkon keresztül. Azért is jón ha van nálunk koncentrált és tiszta borsmenta illóolaj, mert a gyógynövénynek olyan tulajdonságai vannak, melyek csökkenthetik a fejfájást, a fájdalmakat, mert könnyen ellazíthatják a feszes izmokat ezzel pedig a vérkeringést élénkíthetik.



Égési sérülések, napégés: Nyáron bizony megesik, hogy túlzásba visszük a napozást, és ennek következtében megéghet bőrünk. A koncentrált, tiszta levendula illóolaja segíthet a napozás utáni sérüléseken is, melyet hígítatlanul is közvetlen kenhetünk a felületre. Más típusú égési sebeinkre is jó hatásfokkal alkalmazhatjuk a levendula illóolajat, hamar látványos, fájdalommentes és gyors javulást eredményezhet.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a modern aromaterápia megalkotójának dr. René-Maurice Gattefossé vegyésznek az esete, aki súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül az illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során állítólag bekövetkezett robbanásban súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendula olajnak tudtak be. Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé.

A levendula illóolaj magas linalool tartalmának köszönhetően kiváló fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő illóolaj is, mely kézfertőtlenítőként is megállja helyét, az alvászavarok kezelésének pedig az egyik legjobb természetes szereként ismeretes, így ha nehezen alszunk el, akkor is célszerű pár cseppet a pulzuspontokra, párnára kenni a könnyed, nyugodt zökkenőmentes alvásért.

Rovarcsípés ellen a terrashield illóolajkeverék lehet az egyik helyes választás, ha aromaterápiával szeretnénk fellépni prevenciós céllal, mivel elűzi és nem megöli a szúnyogot, darazsakat, méheket más rovarokat. Ha már megcsípett a szúnyog vagy a darázs, akkor ajánlatos a borsmenta és a levendula olajból pár cseppet higítva kenni a bőrünkre, mert hamar elmúlhat a viszkető/fájó érzés és a borsmentának hála hűsítő érzést fogunk érezni. A rovarok távoltartására kiváló lehet még a bazsalikom és a citrom olaja is!

Sportsérülések:
Nyáron talán gyakoribb lehet a sport közben elszenvedett sérülés, így pl. izületi és izom fájdalmak, izomláz vagy húzódás esetén érdemes a kúszó fajdbogyó olaját hígítva a fájó felületre kenni, mert fájdalomcsillapító, hűsítő, gyulladás gátló hatású és izomgörcsoldó hatásokkal bírhat.

Bármit is használnánk, mindig ügyeljünk arra, hogy a tiszta és koncentrált illóolajok irritálhatják bőrünket, főleg az az érzékenyebb bőrűeket, ezért érdemes használat előtt bőrpróbát végezni, például a könyökhajlatban és bőrön alkalmazva hígítani kell őket kókuszolajban (levendula kivételével).

Bővebb információért csatlakozz facebook csoportomhoz

Ha pedig szeretnél részt venni egy illatélményen, ahol a cikkben bemutatott olajokat élőben is kipróbálhatod, a soron következő eseményünkre itt tudsz regisztrálni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4106 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x