A napozás szabályai
Címlap / Szépség-Egészség / A napozás szabályai

A napozás szabályai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

A napozás és a napon való tartózkodás egészséges és kellemes is lehet, de csak akkor, ha igazán odafigyelünk arra, hogy a káros sugárzás ne károsítsa bőrünket. A túlzott napozásnak kitett bőr ugyanis károsodásokat szenvedhet.  

Általában a rövidebb hullámhosszúságú, nagyobb energiájú UVB sugárzást tartják felelősnek a napégésért, míg a nagyobb hullámhosszúságú UVA-t a barnulásért.

A visszaverődő fény megsokszorozza a kapott sugárdózist, ezért be kell tartanunk bizonyos szabályokat az egyenletes barnulás érdekében, a leégés megelőzésére.

A bőr

A bőr alapvetően két rétegből, a hámból és az irhából tevődik össze. Az irha nagyrészt kötőszövetekből áll, ennek állapotától függ a bőr rugalmassága, feszessége. A benne futó erek látják el a hámot oxigénnel és tápanyagokkal. A bőr öregedésének fő oka - a természetes öregedés mellett -, hogy különböző károsító tényezők hatására a kötőszöveti rostok elveszítik rugalmasságukat. Testünk legkülső takarójának, a hámnak alsó részében találhatók a hámsejtek, melyek folyamatosan oszlanak, s a felső rétegekbe érve elszarusodnak. Ezek képezik a hámnak az igen ellenálló, legfelső részét. A megvastagodott szaruréteg felel a fényvédelem kb. feléért. A hám festéktermelő sejtjei biztosítják a bőr barnás színét adó festékanyagot, a melanint. Napozáskor megnő ezeknek a sejteknek a száma, így a melanin is nagyobb mennyiségben képződik. A bőr öregedésének egyik jele a foltosodás, a festékanyag eloszlása ugyanis már nem egyenletes.

Az alábbi tanácsok betartásával a napozáskori bőr károsodása elkerülhető:

1. Használjunk a bőrünknek és a nap erősségének megfelelő fényvédő krémet.
Minél világosabb a bőrünk színe, annál lassabban növeljük a napozással töltött időt. A fényvédő krémek elnyelik vagy visszaverik, szétszórják az UV sugárzást. A faktorszám azt jelzi, hogy a fényvédő használatával hányszor hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon. A védőhatás jellege alapján megkülönböztetünk fizikai és kémiai szűrőket. A klasszikus kémiai szűrők hátránya, hogy gyakrabban allergizálnak és napozás közben lebomlanak, elveszítik fényvédő képességüket. Ha biztonságban akarjuk érezni magunkat, olyan napvédő szert kell használni, amely úgynevezett fotostabil fényszűrőt tartalmaz. Ez a fényvédőrendszer nem bomlik le egy óra alatt, hanem hosszú időn át véd az UVA és UVB sugárzás ellen. A nagyon világos bőrre 20-22-es, a világosra 15-20-as, sötétebb bőrre 10-15-ös, a sötét, csaknem kreol bőrre 5-7-es faktorszámú fényvédőszer ajánlott. A jó minőségű fényvédő készítmények ma már E-vitamint, növényi olajokat, zsiradékokat is tartalmaznak, melyek fokozzák a védőhatást.
A fizikai fényvédők főleg gyermekeknek ajánlottak. Nem érzékenyítenek, titándioxidot vagy cinkoxid mikropigmentet tartalmaznak, és különösen jó fedőképességűek. A titándioxid véd az UVA és az UVB tartományban egyaránt.2. A fényvédőszereket 20-30 perccel a napozás előtt kell egyenletesen felkenni. Fürdéskor sűrűbben kell használni. A fénynek leginkább kitett bőrterületek, mint az orr, a vállak, gyakoribb ápolást igényelnek.

Edzés és sportolás közben is használjunk fényvédőszert, és ismételjük meg a felvitelt. Az izzadtság hatására ugyanis a fényvédőkrém leválik a bőrről!

3. Fontos még, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljük a direkt napfényt. A szemünket napszemüveggel, fejünket vászonsapkával, szalmakalappal védjük! Az ajkak finom bőre külön védelmet igényel. Használjunk jó alapanyagú, speciális fényvédő ajakápoló szert!

4. Fokozott figyelmet, óvatosságot igényelnek a nagyszámú festékes anyajeggyel rendelkezők, a fehér bőrűek, valamint azok, akiknek a családjában bőrrák fordult elő. Ha minden óvintézkedés ellenére mégis leégnek a nyaralók, üdülők, ezt vörösödés, fájdalom jelzi az érintett bőrterületen. Súlyosabb esetben hólyagos bőrreakció is kialakulhat.

5. Különösen óvjuk gyermekeinket. Adjunk rájuk kendőt, kalapot, világos színű pólót és napszemüveget. Fokozottan használjunk náluk fényvédő krémet, főleg olyan testrészeiken, amelyek ki vannak téve a napsugárzásnak. A csecsemőket teljes mértékben óvjuk a naptól - bőrük nagyon érzékeny!

6. Vízfelszínről csaknem 100%-ban, homokról, sziklafalról 25%-ban verődik vissza a fény. De a hó, a jég, a homok, a beton mind növelik az UV sugarak hatását. Tartózkodjunk ezért a napsugarakat visszaverő felületektől.

7. Az önbarnító krémek nagyszerű kozmetikai termékek, ugyanakkor egyáltalán nem biztosítanak fényvédelmet! Az általuk elért "barnaság" nem állítja meg az UV sugarakat.

8. Tartózkodjunk teljes mértékben a naptól, ha olyan orvosságot szedünk, mely fényérzékenységet kiváltó összetevőt tartalmaz.

9. Leégéskor illetve napozás után: A fájdalmas bőrpír, gyulladás a napozás után kb. 1 órával kezdődik, és 24 órán át erősödik. Súlyos esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek, általános tünetek, fejfájás, láz hidegrázás, hányinger kíséretében. A felégett bőrfelület pár nap múlva lehámlik.

A helyi kezelés szinte azonnal nyugtatja a bőrt és csillapítja a fájdalmat. Többféle végy nélkül kapható készítmény közül válogathatunk. Enyhítik a tüneteket és elősegítik a sejtek regenerálódását pl. a kamilla, Aloe vera, levendula, vagy körömvirág kivonatát, és a panthenolt, vagy allantoint tartalmazó készítmények. Még ha nem égett is le a bőr, akkor is szükséges a nyugtató napozás utáni készítmények használata. Napozás után tusoljunk le, majd kenjük be bőrünket hidratáló balzsammal, zselével!


bzs
Napozás Lap
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 16591 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x