Alzheimer: 5 dolog, amit mindenki rosszul tud
Címlap / Szépség-Egészség / Alzheimer: 5 dolog, amit mindenki rosszul tud

Alzheimer: 5 dolog, amit mindenki rosszul tud

Forrás: Sky News
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-26

Az Alzheimer-kór a társadalom egyik legnagyobb orvosi kihívását jelenti, miközben a legtöbben nincsenek tisztában azzal, mit is jelent valójában ez a betegség. Íme, a legismertebb tévhitek és cáfolataik:  

1. A demencia csupán az emlékezetet érinti

A demencia szóról legtöbben a feledékenységre asszociálnak. Az Alzheimer-kór és más demenciák ugyanakkor nem csak a memóriát érintik, hanem a koncentrációt, beszédet, érzéseket és viselkedést is.2. A demencia az öregedés természetes velejárója

Az öregedéssel együtt jár feledékenység, a demencia azonban nem elkerülhetetlen. Ráadásul a betegséget kevéssé érdekli, hogy valaki mennyi idős. A 65 éves kor alatti, úgynevezett fiatalkori demencia szintén egyre gyakrabban diagnosztizált állapot.

3. Az Alzheimer-kór az egyetlen demenciatípus

Az Alzheimer-kór csupán egy a számos demencia típus közül. A különböző demenciák azonban más és más jellegű károkat okoznak az agyban. A leggyakrabban diagnosztizált állapotban, az Alzheimer-kórban az idegsejtek halnak el, ami az agy megváltozott kémiai folyamataival és szöveti rendellenességeivel jár. A második leggyakoribb demencia típus, a vaszkuláris demencia az agy vérellátását befolyásolja, míg Lewy testes demencia esetén egy bizonyos fehérje lerakódása figyelhető meg az idegsejtekben. Viszonylag ritkább a frontotemporális demencia, ahol pedig az agy homlok- és halántéklebenyében alakulnak ki jellegzetes sérülések.

4. A demencia kockázatát nem lehet csökkenteni


Egyénenként változó a demencia kialakulásának kockázata. Ám amíg valóban vannak olyan tényezők, amiket nem tudunk befolyásolni – ilyen az egyén életkora és genetikai öröksége -, az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a dohányzás mellőzése és a vérnyomás karbantartása mind jelentősen hozzájárulhatnak az egyéni kockázat csökkentéséhez.
 
 
5. Demenciával az élet örömtelen

Habár jelenleg az Alzheimer-kór és más demenciák gyógyíthatatlan betegségnek számítanak, jelentős kutatási erőfeszítések történnek ennek megváltoztatására. Ám addig sem kell elkeserednünk, hiszen rendkívül sok olyan kezelés, támogató megoldás és közösségi program létezik, amik segítenek az életminőség megtartásában és javításában a demenciával való együttélés során. A tünetek enyhítésében és a mindennapok örömeiben fontos hogy aktívak maradjunk, folytassuk a számunkra élvezetes hobbijainkat és tevékenységeket, valamint hogy minél több időt töltsünk barátaink társaságában.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1283 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x