6 tipp, hogy könnyebben menjen az öltözködés Alzheimer-kórban...
Címlap / Szépség-Egészség / 6 tipp, hogy könnyebben menjen az öltözködés Alzheimer-kórban szenvedőknek

6 tipp, hogy könnyebben menjen az öltözködés Alzheimer-kórban szenvedőknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-05

Az Alzheimer-kór és más demenciák gyakran járnak együtt azzal, hogy a korábban könnyen, rutinszerűen végzett feladatok egyre nagyobb kihívást jelentenek a betegek számára. Az Alzheimer-kór kezdeti stádiumaiban például még elég lehet, ha a demenciával élő személyt csupán emlékeztetjük arra, hol is találja a cipőjét vagy óráját - ám a betegség előrehaladtával egyre több és több szóbeli támogatásra és felügyeletre lesz szükség, míg végül az utolsó stádiumokban sokszor már fizikailag is segíteni kell az öltözködésben.  

A következő 6 tipp azokat a stratégiákat összesíti, amivel a személyes gondoskodást nyújtók sikerrel támogathatják az öltözködésben az Alzheimer-kórral élő betegeket:

1. Idő

Amikor szükséges, adjunk plusz időt a feladatra. Az Alzheimer-kórral és egyéb demenciával élőknek ugyanis gyakran a döntési képességük is érintett lehet a szellemi hanyatlásban.

2. Türelem

Ha egyre gyakrabban fordul elő, hogy túl nagy kihívást jelent a demenciával élő beteg számára a felöltözés, célszerű lehet kisebb lépésekre bontani a feladatot és a felvétel sorrendjében adogatni a betegnek a ruhadarabokat.3. Figyelmesség

A demenciában zajló agyi változások következtében a betegek nem mindig tudják jól meghatározni, hogy mi is okozza a kellemetlen érzéseiket. Ezért különösen hasznos, ha figyelemmel követjük a demenciával élő szerettünk viselkedését, mint kommunikációs formát. Ha az Alzheimeres beteg ellenáll bizonyos daraboknak vagy leveszi magáról őket, azt jelezheti, hogy valamilyen kényelmetlenséget vagy fájdalmat él át, esetleg melege van vagy irritálja a ruha anyaga. Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a felvenni kívánt ruhadarab puha, meleg és nem korlátozza túlzottan a mozgást. A bőr irritációja különösen gyakran fordul elő a nyaki, háti szakaszon, valamint a könyök és sarkak területén. Ugyanígy szerencsés, ha a ruhák címkéjét eltávolítjuk és figyelünk arra is, hogy a belső varrások ne vágjanak be a bőrbe vagy okozzanak kényelmetlenséget.

4. Funkcionalitás


A könnyen le- és felvehető darabok, például a hátuknál kivágott ruhák nagyon nagy segítséget jelenthetnek. Kerüljük a mozgást korlátozó vagy az elesés szempontjából kockázatos öltözékeket és kiegészítőket, mint amilyenek a magas sarkú cipők. Ha inkontinencia is jelen van, a derékon és lábszáron könnyen nyitható nadrágok egyszerűbbé tehetik a mosdó gyakori látogatását.

 
 
5. Testbeszéd

Ha a beteg mellett állunk és nem vele szemben foglalunk helyet, az a demenciával élők számára azt sugározza, hogy segíteni akarjuk őket, nem konfrontálni. Az olyan nem verbális jelzések, mint a finom érintés, szemkontaktus vagy mosoly szintén a támogató hozzáállásunkat tükrözik.

6. Részvétel

Adjunk lehetőséget arra, hogy az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő személy részt vehessen a saját öltözködésében. Ha olyan lehetőséget adunk, mint például a kék vagy zöld pulóver közötti döntés, azzal megadjuk neki a választás szabadságát anélkül, hogy túl sok, zavarodottsághoz vezető opcióval kellene szembenéznie. Maradjunk a hagyományoknál, ha lehetséges, válasszunk olyan színeket és anyagokat, amiket a beteg előszeretettel hord. Ebben a régebbi öltözködése jó iránypontot adhat.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1195 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x