Pár év múlva veszélyes lehet egy torokgyulladás?
Címlap / Szépség-Egészség / Pár év múlva veszélyes lehet egy torokgyulladás?

Pár év múlva veszélyes lehet egy torokgyulladás?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-12

Az antibiotikum-rezisztencia nem játék! Margaret Chan, a WHO korábbi főigazgatója szerint közeleg az idő, amikor egy torokgyulladás vagy egy horzsolás esetleg ismét gyermekeink halálát okozhatja. Ez a mondat kissé riasztóan hangzik, de ha belegondolunk abba, az EU statisztikák szerint évente 30-50 ezer ember hal meg polirezisztens baktériumok okozta fertőzésekben, akkor nem tűnik túlzásnak. Dr. Sal Péter homeopata gyermekorvos pontokba összeszedve árulja el, mit tehetünk a rezisztencia elleni küzdelemben.  

1. Prevenció

Egyszerű, de hatásos preventív módszer, és én is fontosnak tartom azt, hogy minden beteg megvizsgálása előtt kezet mosok és az asszisztenciánál is figyelünk erre. A megelőzés nagyon fontos minden házi gyermekorvos munkájában. A saját praxisomban azoknál, akik hajlamosak a felső légúti betegségekre, december végétől áprilisig alkalmazok preventív kezelést, részben homeopátiás szereket, részben fitoterápiás szereket, és baktérium lizátumokat.

2. Kiegészítő gyógymódok

A WHO 2020-ig tartó programjában felhívja a tagállamok figyelmét arra, hogy a komplementer gyógymódokban nagy lehetőség van az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben. Többféle megközelítés lehetséges. Krónikus betegeknél a homeopátiás gyógymódon belül úgynevezett alkati kezelést szoktunk alkalmazni, ami hosszabb anamnézis felvételt igényel. Az alkati kezelés egy hosszabb terápiás folyamat, lényege a szervezet optimális, vagy optimális közeli működésének helyreállítása.A napi rendelésen homeopátiás gyógyszereket akut esetekben használok, sikerrel. A háziorvosok számára a fitoterápia is rendelkezésre áll az antibiotikumok kiváltására. Számos gyógynövényről ismert, hogy serkenti az immunválaszt, gyulladásgátló hatású.

Négy kedvencemet emelném ki, amelyeket a saját praxisomban is használok: az egyik a 6 éves életkor felett alkalmazható a dél-afrikai muskátligyökérből készült gyógynövény-kivonat, amelyről a vizsgálatok hörgő-, és arcüreggyulladás esetén mutatták ki, hogy rövidíti a betegség időtartamát és gyorsítja a gyógyulást. A bodza gyümölcse influenza ellenes hatásáról ismert. A kasvirág-kivonat, illetve az ebből készült alacsony potenciájú homeopátiás szer a téli időszakban betegségek megelőzésére is használható, de nem folyamatos szedéssel, hanem 1-2 hetes kúrákban. A fokhagyma a magyar népi gyógyászatban is népszerű, a megfázás tüneteit rövidíti.

3. Kontroll


A háziorvosi rendelés szervezése során nagyon fontos az, hogy a lázas betegséggel jelentkező pácienseknek minél több lehetőségük legyen kontroll vizsgálatokra, azaz jól működjön az előjegyzés.

Ha a lázas betegség 4 napnál hosszabb ideig tart, mindenképpen visszarendelem a pácienseket, hogy ellenőrizzük az esetleges bakteriális szövődmények keletkezését. Az ajánlás szerint is otitis media, azaz a középfülgyulladás esetén 48 óra után hívom vissza a pácienseket, és ellenőrzöm a középfül állapotát és a gyógyulási folyamatot, ennek alapján döntünk az antibiotikus terápiáról, semmiképpen nem adok rutinszerűen antibiotikumot.

 

4. Figyelem!

Orvosként nagyon fontos számomra, hogy a betegeimnél ne csak pusztítsuk a mikróbákat, hanem, hogy nyilvánosságra hozzam a rezisztencia problémáját is, és a beteg teljes állapotát figyelembe vegyem a kezelésnél.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1429 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x