Mit evő legyek? Ma van az Elhízás Elleni Világnap
Címlap / Szépség-Egészség / Mit evő legyek? Ma van az Elhízás Elleni Világnap

Mit evő legyek? Ma van az Elhízás Elleni Világnap

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-10

Napjainkban különösen nagy szerepet kap a közbeszédben az elhízás témája. Sajnos jellemző elsődlegesen az érintettek hibáztatása helyzetükért, az életmódbeli és étkezési szokásaik elítélése. Sokan nem tudják, hogy az elhízás lehet krónikus, illetve más betegségeknek az előjele, melyek számtalan okból gyökerezhetnek.  

A kóros elhízás többek között a cukorbetegség melegágya is lehet – erre hívja fel a figyelmet a 2020. március 4-i Elhízás Elleni Világnap.

Az OECD adatai alapján az európai országok közül Magyarországot kifejezetten érinti ez a probléma: a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Sajnos a társadalom többi tagja a túlsúlyos emberekről legtöbbször úgy gondolja, hogy ’csupán’ nem megfelelő az életmódjuk vagy túl sokat esznek és lusták a rendszeres mozgáshoz. Az ilyen előítéletek csak tovább nehezítik az érintettek életét és azt, hogy megtegyék az első lépéseket a testsúlyuk csökkentése felé.Kulcsfontosságú, hogy az elhízás problémájával küzdők merjenek foglalkozni a helyzettel, megértsék kialakulását, így képesek legyenek csökkenteni az olyan betegségek kialakulásának kockázatát mint például a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek a fennmaradó túlsúly nyomán megjelenhetnek.

Az evési szokásokon túlmutat az elhízás jelensége, csakúgy, mint a krónikus betegségeké, eredhetnek genetikai, pszichológiai, szociokulturális gazdasági vagy környezeti okokból. Azonban kimutatták egészségügyi kockázatát – az elhízás szoros összefüggésben van a 2-es típusú diabétesz kialakulásával.

A cukorbetegséget nem csak a növekvő betegszámok miatt kell komolyan venni, hanem azért is mert ez a sokáig tünetet nem okozó kór, hatalmas károkat képes okozni a szervezetben. Igaz az 1-es típusú cukorbetegséget a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet megelőzni, viszont a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük testsúly-optimalizálással, rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással és stressz csökkentéssel.

 

Amennyiben valakinél már kialakult a betegség utóbbi típusa, az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a fogyás hozzájárulhat az életminőség javításához, valamint a betegség kordában tartásához.
Sokaknál azonban nem elég az ilyen jellegű odafigyelés, így a betegek terápiás kezelésre szorulnak az optimális anyagcsere kontroll elérése érdekében. Az injekciós megoldások mellett ma már olyan innovatív készítmények is rendelkezésre állnak a cukorbetegek kezelésére, amiket akár vesebetegek is biztonságosan szedhetnek és elég naponta egyszer szájon át bevenni, nem szükséges napi szintű injekciós alkalmazás.

A túlsúly és az elhízás rengeteg megbetegedés melegágya. Sosincs késő tenni ellene, hogy a plusz kilók ne nehezítsék meg minden napjainkat. A hangsúly a tudatosságon van, hogy ismerjük és kézben tartsuk saját egészségi állapotunkat.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1025 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x