10 lépéses stratégiai tervezés életmódváltáshoz
Címlap / Szépség-Egészség / 10 lépéses stratégiai tervezés életmódváltáshoz

10 lépéses stratégiai tervezés életmódváltáshoz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-29

Azt sokan tudjuk, hogy a hirtelen jött lendület, mely szerint le akarsz fogyni, vagy épp hízni szeretnél, nem fog menni, ha nincs stratégiád. De hogy is állítsunk fel egy életmódváltó stratégiát? Szakértőnk - az egyik nagy ételkiszállító konyha ügyvezetője - elárulja.  

Sokan vagytok bajban azzal, hogy hogyan is kellene ezt az egész nagy, hirtelen jött életmódváltást menedzselni.
Induljunk ki abból, hogy az elhatározás megvan - hiszen azért vagy itt. 
 

1. De elég erős az elhatározásod? TÉNYLEG hajlandó vagy kilépni a komfortzónádból?


Ha az élethelyzeted most nem alkalmas arra, hogy egy viszonylag nagy változást csinálj az életedben, nem biztos, hogy most kell belevágni, mert nem fog menni, csalódni fogsz és ez a rossz élmény a következő hasonló alkalommal is előjön, hendikeppel indulsz majd. Az is lehet, hogy a saját magaddal kapcsolatos listán a fogyás hátrébb szerepel, mint pl. valamilyen eü probléma megoldása - ám lehet, hogy a fogyással az a probléma is megoldódik, tehát érdemes valóban ezzel kezdeni. A mozgás elkezdése is nagyon jó, de ha az étrendet is fel kell építened, kezdd ezzel. Ha sosem szoktál mozogni és nagy a túlsúlyod, a sétánál nehezebb/bonyolultabb mozgást még hagyd egy ideig.
 

2. Egy szokás kialakulásához az okosok szerint 3 hétre van szükség

Ezért ennyivel mindenképp érdemes kalkulálni a hosszú távú változás elindításához. Mi történik, ha a 3 hét alat nincs jelentős eredmény? Semmi! Ez benne van a pakliban! 
 


3. Stratégia: tervezés és cél nélkül nem lesz megvalósítás


Szóval legyen ugye egy SMART célod - ha fogyni akarsz, a súly remekül mérhető. De legyen ez reális, legyen időtáv. A hosszú távú fogyás, ami nem jár jojózással heti fél-1 kg mínusz. Az első időben persze lehet akár  3-4 kg/hét is ha nagy a túlsúly, de ennek jelentős része víz. (A férfiak gyorsabban, nagyobb súlyokat ledobva kezdenek fogyni.)
 

4. Tervezés: ez a kulcs, a legnehezebb az egészben


Egy rendszert kell felépítened. Meg kell tervezned, mit fogsz enni holnap, a héten, sőt, ha családod van, akkor azt is, hogy ők mit esznek bevásárlástól bevásárlásig. Folyamatosan! Nem csak úgy általában: minden egyes étkezést pontosan végig kell gondolni, összetevőket, mennyiségeket. Eleinte legjobb leírni, ha nincs írott étrended. Ha fagyasztasz, adagonként kell csomagolni.  És mindent elő is kell állítani, praktikusan előző nap -  a reggeli kivételével, általában az megy könnyebben - , hogy ha enned kell, azonnal enni tudj. Ne kapj be pár falatot farkaséhesen, míg készül a kaja, az már bukó lenne. Persze, nem muszáj naponta főzni, meg lehet úszni heti 2-3 alkalomból is. Jó, ha a család is azt eszi, amit te, legalább részben, de ha nem, akkor próbáld úgy alakítani, hogy mostanában ne azokat a kedvenc kajáidat add nekik, amelyeket nagyon sajnálsz kihagyni.
 

5. Ellenőrzés: mérni kell, miből mennyit eszel


Nem szemmel, mérleggel, különösen eleinte. (Aki évek óta csinálja, az is használja a mérleget, mert csúnyán el lehet csúszni.)
 

6. Fontos a folyadék!Ökölszabály, hogy min. 2 l lányoknak, 2,5 l fiúknak. De a mozgás intenzitása a bevitt kávé és alkoholos italok mennyisége, valamnt a testmagasság /testsúly is változtathatja a kívánatos mennyiséget. Általában elmondható, hogy ha a két litert meghaladó a folyadékfogyasztás egy nap, akkor nem állunk rosszul. 

 

7. A testmozgás önmagában is befolyásolja a vércukorszintet


Sokféle testi-lelki problémára jó hatással van (depresszió, IR, stb.), tehát mozgás nélkül nincs életmódváltás. De eleinte heti 3x fél óra séta/tempós gyaloglás is megteszi, aztán lehet persze emelni 1-1,5 órára, komolyabb edzésre. (Ebből heti 2 is elég.) A napi 10 ezer lépés jól hangzik, de kevés ember az, akinek van ideje ennyit lépni minden egyes nap - nem is kell. 
 

8. Súlymérés


Hetente egyszer elég, többször nem érdemes, mert lehet plusz-mínusz egy héten belül.
 

9. Lehet-e csalni?


Lehet! Nagyon ritka az, aki egyik pillanatról a másikra átáll egy másfajta táplálkozásra és nem kíván meg valami finomságot vagy nincs kitéve kísértésnek, pl. vendégségben. Az első időszakban azért jó, ha nem mindjárt a renitenskedéssel kezdesz - hiszen a rendszernek fel kell állnia. De 1-2 hét elteltével ha úgy adódik, ehetsz a szülinapi tortából, ihatsz egy pohár bort vagy étteremben választhatsz olyasmit, ami nem férne bele a diétádba - de legyél vele tisztában, hogy ez nem diétás és a mérleg többet fog mutatni. És persze ne dupla adagra vesd rá magad, inkább csak engedj meg magadnak valami jót, de ne korlátlanul.
 

10. Ha jó a diétád, akkor soha nem fogsz éhezni és olyasmit eszel, amit szívesen fogyasztasz
Hozzászoksz, hogy nem szemre eszel és hamarosan kevesebb is elég lesz egy-egy étkezésre. A fogyókúra lényega a kalóriadeficit: ha lassan is, de ha kisebb mennyiséget, kevesebb kalóriát eszel, tuti fogyni fogsz. 

Ha pedig finom kaját szeretnél rendelni, ami ráadásul hatékony is, ha fogyni szeretnél, kattints ide>> 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 888 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x