Milyen tünetei vannak a pajzsmirigygyulladásnak?
Címlap / Szépség-Egészség / Milyen tünetei vannak a pajzsmirigygyulladásnak?

Milyen tünetei vannak a pajzsmirigygyulladásnak?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

A pajzsmirigygyulladás a nyakunkban lévő aprócska szervet, a pajzsmirigyet támadja meg, amely elsősorban a hormontermelésben játszik főszerepet. Mivel a megfelelő hormonműködés az egészséges szervezet egyik alappillérét képezi, ezért pajzsmirigygyulladás esetén komoly problémák sorával kell szembenéznünk. A tünetek lehetnek kevésbé súlyosak, de akár nagyon komolyak is - utóbbi esetében az azonnali cselekvés és segítségkérés létfontossággal bír.  

 Mit irányítanak a hormonok?


Amennyiben hormonháztartásunkban probléma lép fel, akárcsak ideiglenesen is, azt az egész szervezetünk megsínyli. A pajzsmirigy által termelt hormonok általánosságban az anyagcserére hatnak. Ebből adódóan befolyásolják az emésztést, hatást gyakorolnak a hízásra-fogyásra, vérnyomásproblémákat okozhatnak, de kihatnak az idegrendszerre, a nemi működésre, a libidóra, a termékenységre, vagy éppen a bőrünk és hajunk állapotára.

 

Több típusa is létezik

 


A pajzsmirigygyulladásnak több típusa van: akut, szubakut, illetve krónikus csoportokat különböztetünk meg. Az akut gyulladásnál valamilyen kórokozó támadja meg a pajzsmirigyet, amely fájdalmassá válik, és lázzal jár együtt. Szubakut esetben már előfordulhatnak eltérések a pajzsmirigyhormonok szintjében is, állapottól függően emelkedett vagy csökkent értékeket látunk a laborban. Szülés után gyakran alakul ki immunológiai okokra visszavezethető pajzsmirigy-megbetegedés, amely sokszor krónikus alulműködésbe csap át. Krónikus pajzsmirigygyulladás esetén autoimmun folyamattal állunk szemben, amikor az alulműködő pajzsmirigy hormonjait élethosszig pótolni kell. Érdekes tény, hogy a két nem képviselői közül határozottan a hölgyek azok, akiket jobban érint a betegség. Különösen a 30-50 év közötti nők vannak leginkább kitéve a pajzsmirigygyulladás veszélyének.

 

Nehéz a diagnosztizálás

 

Sajnos, a betegség tünetei számos egyéb rendellenesség sajátjai is, így a pajzsmirigygyulladás diagnosztizálása nem egyszerű. A betegség legjellemzőbb elsődleges tünetei a hirtelen, indokolatlan hízás vagy fogyás, a rendszeresen tapasztalt hangulatingadozások, álmatlanság, krónikus fáradékonyság. 
Jellegzetes tünet a pajzsmirigy fájdalmas vagy fájdalmatlan megnagyobbodása, valamint a pajzsmirigygöbök tapintása is.
 
 
Alulműködő pajzsmirigy tünetei:
 • hízékonyság,
 • fáradtság,
 • alacsony vérnyomás,
 • száraz bőr,
 • hajhullás,
 • libidócsökkenés,
 • vetélés,
 • memóriazavarok.
   
Túlműködő pajzsmirigy tünetei:
 • fogyás,
 • emelkedett pulzusszám,
 • szívdobogásérzet,
 • szorongás,
 • alvászavar,
 • menstruációs zavarok.
A diagnózishoz elengedhetetlen az orvosi vizsgálat, amely a fizikális vizsgálaton túl magában foglalja a laborvizsgálatot (hormonszintek megállapítása) és az ultrahangos vizsgálatot is.
 
Mivel a túlműködés akár életveszélyes állapotot is előidézhet, és gyógyszeres kezelést tesz szükségessé, az alulműködés kezelése általában egyszerű, de élethosszig tartó hormonpótlást jelent, így nagyon fontos mielőbb orvoshoz fordulnunk! 
 
 

Ha fennáll a gyanú – Dokio!


Ha a pajzsmirigygyulladás korai tüneteit tapasztaltjuk, nem érdemes várni – magától ugyanis a betegség nem szűnik meg. A gyors cselekvés és az azonnali orvosi segítségkérés vitathatatlanul nagy szerepet játszik a minél előbbi gyógyulásban. Ebben segít minket a kiváló Dokio honlap, amelynek segítségével nemcsak a tünetekeinket ellenőrizhetjük le, de azonnal időpontot is egyeztethetünk az elérhető magánorvosok egyikénél.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 1039 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x