Hasznos tippek a nyaraláshoz: így védjük bőrünk az elemek...
Címlap / Szépség-Egészség / Hasznos tippek a nyaraláshoz: így védjük bőrünk az elemek ellen

Hasznos tippek a nyaraláshoz: így védjük bőrünk az elemek ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Mindig is központi kérdést foglal el a szépségápolásban a fényvédelem, amely az elmúlt években lett igazán felkapott. A napbarnított bőr egyik átka, hogy szinte pillanatok alatt hagy nyomot a fiatalságunkon, a bőrünk egészségén és állapotán. Ennek felismerése azonban nemcsak a kozmetikai ipart, hanem az embereket is arra kezdte ösztönözni, hogy minél nagyobb körültekintéssel kezeljék a Napot és más erős fényt kibocsátó dolgokat. Ezek ugyanis nemcsak korai öregedést és ráncosodást tudnak előidőzni, hanem hiperpigmentációt és különböző bőrbetegségeket is.  

  

Évszakoknak megfelelő ápolás

 

Azok, akik odaadóan foglalkoznak a szépségükkel, tudják, hogy télen és nyáron egészen más ápolásra van szüksége a bőrünknek. A legnagyobb különbség, hogy nyáron sokkal könnyedebb anyagokkal kell dolgoznunk és kihagyni a rutinunkból az olyan összetevőket, amelyek fényérzékenyek.
 
Nagy tévhit, hogy a hidegebb évszakokban nem kell fényvédő arckrémet használni, ugyanis az UVA- és UVB-sugárzás ezekben a hónapokban is erős tud lenni. Pontosabban az UVB-sugárzás rövidebb, de annál intenzívebb, ami a leégést is okozza, míg az UVA-sugarak az év egész időszakában jelen vannak. Leégést nem okoznak, viszont ez a felelős a bőrünk korai öregedéséért. Ezért se legyünk restek aktívan kenni a bőrünket fényvédő arckrémmel, még smink alá is, hiszen rendszeres használatával éveket leszünk képesek letagadni 30-40 éves korunk körül. De ahogy a szépségápolási rutinunknak, úgy a fényvédelemnek is több lépése van, főleg, ha alaposak szeretnénk lenni.
 

Így védjük a bőrünket nyaralás alatt




Előkészületek


A fényvédelem mellett nagyon fontos a bőrünk előkészítése, akár napozunk, akár az árnyék hűsében töltjük a nyaralás nagy részét. Első lépésként alaposan radírozzuk le a bőrünket az arcon és a testen is. Érdemes az arcon kevésbé durva szemcsés radírt használni, hogy ne sértsük fel az arcbőrünk mélyebb rétegeit. Ha a radírozással megvagyunk egy gazdag összetevőjű olajjal vagy testápolótejjel hidratáljuk, mert a Nap sugarai gyorsan kiszáríthatják a bőrt. Ezt követően pedig fokozatosan feküdjünk ki a Napra, lehetőleg a 12 és délután 3 óra közötti időszakot kihagyva, ugyanis akkor süt a legerősebben és azok a napsugarak képesek a legtöbbet ártani a külsőnknek – és egészségünknek.
 

Fényvédő arckrém – Nem csak az arcon


A fényvédő krémek esetében alaposan nézzünk utána, milyen összetevők találhatóak benne, hogy vízálló-e és ami a legfontosabb: hányas SPF-fel rendelkezik. Az SPF a Sun Protection Factor, vagyis a „fényvédő faktor“ rövidítése. Ennek függvényében válasszunk fényvédő arckrémet és naptejet: az arcunkra és a testünkre ugyanis külön-külön terméket érdemes használni. A nehezebb és gazdagabb állagú napozókrémek inkább a testünk bőrének védelmére lehetnek alkalmasak, míg a kevésbé elnehezítő érzést adó, könnyebb termékek az arc bőrének lehetnek megfelelőek, hiszen a nyári időszakban gyorsabban verejtékezünk és még sminkelünk is.

 

Víz, víz, víz!


Klisés, de a sok, legalább 2-3 liternyi víz elfogyasztása is elengedhetetlen a nyári időszakban. Ennek segítségével belülről hidratáljuk a bőrünket, támogatjuk és gyorsítjuk a méregtelenítést. De a belülről hidratált bőr ellenállóbb a káros napsugarakkal szemben is.

 

Nyaralás után…


Ha sikeresen és boldogan hazaértünk a nyaralásból, ajánlott a bőrünk további ápolása, egyrészt a hámlás elkerülése, másrészt az egyenletes és szép barna bőr megtartása érdekében. Az első zuhany után használjunk napozás utáni termékeket, amelyek nyugtató és hűsítő hatásúak, például aloe verát vagy fekete nadálytő krémet. Ezek összetevői segíti a bőrsejtek újraképződését, sebgyógyító és nyugtató hatásúak. A radírozással viszont várjunk 2-3 hetet, hogy ne foltosan kopjon ki színünk és a napozástól érzékenyebbé vált bőrfelszínt se irritáljuk feleslegesen.
 
Nyaraláskor sokszor feledkezünk meg a naptejről és a fényvédőkről, holott napjainkban mindennél előrébb való, hogy a bőrünket óvjuk. Figyeljünk a leégés megelőzésére, de ha mégis megtörtént a baj, mindig legyen kéznél olyan termék, ami gyors segélyt tud nyújtani!
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 659 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x