A kullancsok elleni védekezés
Címlap / Szépség-Egészség / A kullancsok elleni védekezés

A kullancsok elleni védekezés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Hazánkban található erdős ligetes területeken a kullancsveszély az elmúlt években igen meg növekedett. A kullancs számos betegség hordozójaként fenyegetést jelent a szabadban tartózkodókra, kirándulókra. A kiskertekben dolgozókra is.  

A kullancsok elleni védekezés esetében is a legjobb módszer a megelőzés. A megfelelően zárt ruházatban történő kirándulás, valamint a háziállatok védelme a legelső lépés a kullancsok által terjesztet betegségek kiküszöbölésére.

A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegségek közé tartozik a Lyme kór és az úgynevezett tavaszi agyhártya és agyvelőgyulladás. A Lyme kór tekintetében nem áll rendelkezésre megelőzési lehetőség, azonban az agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető.

A védőoltás csak akkor hatékony, amennyiben megfelelő ellenanyagszint alakul ki az oltottak szerezetében. Nagyon fontos tehát az időben történő védekezés: azaz a kora tavaszi időszakban történő vakcinálás.

Kiket érdemes oltani?
Azokat akik a februári-novemberi időszakban kimozdulnak a szabadba. A kullancsok ugyanis gyakorlatilag minden fás, bokros területen kiválóan megélnek. A városi parkok a közelmúltban egyre nagyobb mértékban fertőződtek kullancsokkal. Ennek oka egyrészt a városi gazda állatok számának növekedése (kutya, macska) másrészt a vadállatok (róka, nyest) urbanizációja.

Lyme kór
A Lyme –betegség a leggyakoribb zoonózis (állatról emberre terjedő betegség) hazánkban. A kullancsok fertőzöttségéről magyarországi adatok nem állnak rendelkezésre, de az Európaterületein begyűjtött kullancsok 10%-a bizonyult fertőzöttnek.

A betegség terjedését elősegíti, hogy a kullancs csípése fájdalmatlan, így a kullancsot renszerint csak órák, napok múlva veszik észre. Ezalatt a kullancs nyálmirigyében és/vagy középbelében lévő kórokozók bejuthatnak a szervezetbe. A betegségre jelenleg engedélyezett védőolts nincs.

A Lyme borreliosis kórokozója számos antibiotikumra a érzékeny, jellegzetes formájú és mozgású baktérium a Borreia burgdorferi. A jelenleg ismert altörzse közül három altörzs patogenitását igazolták. A különböző altörzsek elméletileg különböző szerveket támadnak meg. és antibiotikum érzékenységük is eltérő. A betegség sokban hasonlít a spirochéta okozta szifiliszhez.

A Lyme kór jellegzetes tünete a Lyme-folt: körkörösen terjedő kokárda szerű bőrpír, melyet ritkán égő viszkető érzés is kísér. Ez a tünet ugyan jellemző a Lyme.betegségre de az eseteknek csak a elében mutatható ki.

Kevésbé jellemző tünetek:
- Idegrendszeri panaszok: arcideggyulladás. Agyvelő/agyhártyagyulladás
- Ízületi gyulladás: egyoldali térd ízület
- Izom- ín vagy kötőszöveti gyulladás
- Sorvadásos, heges bőrelváltozások
- Szívritmus-zavarok, szívizom-gyulladás, érgyulladás

Meg kell jegyezni, hogy a Lyme borreliosis bármely szerv károsodását okozhatja, és a kialakult idült gyulladás következtében autóimmun betegségek alakulhatnak ki. A Lyme kór hosszú ideig lappanghat, máskor kezdettől kifejezett tünetek változó megjelenése, más betegségek társulása mellett a kórokozó jellegzetes tulajdonságai és a kórkép kialakulásának sajátosságai teszik nehézzé a diagnózis felállítását.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3640 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x