Mi mindenre jók az illóolajok?
Címlap / Szépség-Egészség / Mi mindenre jók az illóolajok?

Mi mindenre jók az illóolajok?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Illatosak, elbódítanak vagy éppen felélénkítenek - valószínűleg mindenkinek ezernyi élmény, tapasztalat lapul a tarsolyában a témában. Akad, akinek minden napját áthatják az aromák, megint más kicsit tartózkodik tőlük. De mondunk cifrát is: egyre többen az ételeikből sem spórolják ki az illatos hatóanyagokat. Akkor most hogy is van ez?  

Aromaterápiából gasztronómia?


Az kétségtelen tény, hogy az illóolaj története nagyon izgalmas, és régre nyúlik vissza. Már az ókorban is előszeretettel használták, mint gyógyírt a különböző problémákra, és nemcsak külsőleg. Úgyhogy igazából nem újszerű az az elképzelés, hogy a nagy tisztaságú, fogyasztásra is alkalmas variációk akár a mindennapi betevőben is jól szerepelhetnek. De most térjünk vissza kicsit az ennél hétköznapibb, ám annál hasznosabb felhasználási módozatokhoz.

Az aromaterápia vélhetően csak kevesek számára ismeretlen. A fény és az illatok játéka magával ragadó és varázslatos. Belakja a teret, felöltözteti a helyiségeket, élettel tölti meg a szívet-lelket. De ennél valójában sokkal több minden történik. Hiszen az illatok egészen a zsigerekig hatolnak, azaz konkrétan jótékonyan befolyásolhatják a közérzetet. Egyes típusok, mint például a borsmenta, élénkítenek, megint mások nyugtatnak (citromfű, levendula), de természetesen egyéni kombinációk, keverékek is megalkothatóak. És ha már gyógyír: megfázás esetén a borsmenta és az eukaliptusz párosánál nincsen légutakat tisztítóbb házasítás.

Igen ám, de túl a bódító aromákon, az illóanyagok másra is alkalmasak. Például bútortisztításra. Na jó, természetesen leginkább, mint összetevők. Illatosak, hatékonyak, mi kell még a sikerhez? Ráadásul általuk a csillogó, ragyogó végeredmény borítékolható.

Illóolaj barna üvegecsében tárolva

Aztán a molylepkék legnagyobb bánatára a szekrénybe berakott, illóolajjal átitatott párna vagy textildarab a tapasztalatok szerint ezer százalékosan teljesít, miközben a ruhaneműk illatossága a jutalom. Az illatosítás másik vállfaja a légfrissítés, amire számtalan élethelyzetben és helyiségben elég nagy igény mutatkozik. Viszont sokan alkalmazzák kedvenc aromájukat úgy, mint egy parfümöt. Egyetlen csepp elegendő belőle az egész napon át tartó élmény eléréséhez. Aki érzékenyebb bőrű, az a ruhájára is cseppenthet, de sokaknak a közvetlen érintkezés sem okoz problémát. A lényeg, hogy kizárólag olyan illatokat célszerű felhasználni, amik tényleg passzolnak a személyiséghez, mert minden egyes aroma üzenetet közvetít a nagyvilág számára. Ráadásul a cél a jó közérzet megteremtése, amihez az illatos környezet több szempontból is nagyban hozzájárulhat.

Jöhet még egy kis kényeztetés?


Az illatok arra is alkalmasak, hogy teljes ellazulást hozzanak magukkal, így a forró fürdőből szinte vétek kihagyni őket. Pár csepp a vízbe, és már adott is minden a testet melengető élményhez. Az igazán bátrak, bevállalósak otthoni kencék készítésénél is elővehetik a kedvenc aromáikat, így még teljesebbé varázsolva a kozmetikum remekelés örömét. A legjobb egyébként folyton egy-két üvegcsét kézközelben tartani, még útközben is, hiszen így nincs az a váratlan helyzet, ahol az aromás ötletesség ne szolgálhatna kiutat jelentő megoldásként.
  
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon(X)


 
 
[ 633 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x